RS485- obousměrná komunikace, problém
Moderátor: Moderátoři
RS485- obousměrná komunikace, problém
Každopádně se mě podařilo rozpohybovat komunikaci jen jedním směrem.
Co mám:
dva PC s hyperterminalem
kupovaný převodník USB/RS485 z Krupu
MAX485 na univerzální desce, připojený na tento převodník
ze Sosu
Spojil jsem to vše dohromady, zkoušel. Pokud jsem psal z toho PC, kde jsem měl USB/RS232 převodník, za něm připojený MAX485 (vývod 3 na +5V), tak mě to přes kroucený pár, zapojený do převodníku RS485/USB, vypisovalo v pořádku na druhém PC.
Ale jakmile jsem chtěl komunikovat naopak (na MAX485 jsem připojil vývod 2 na GND), tak to nekomunikovalo.
Napadají mě dvě možnosti- buď je ten převodník z Krupu jen jednosměrný nebo jsem něco blbě zapojil.
Obrázek třeba napoví:
Napadá někoho něco?
Nebo nevíte o nějaké stránce, kde by se tahle sběrnice rozebírala trochu dopodrobna (nejlépe v češtině)?
Díky
- Přílohy
-
RS485.jpg- (43.24 KiB) Staženo 130 x
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Michal22 píše:za něm připojený MAX485 (vývod 3 na +5V), tak mě to přes kroucený pár, zapojený do převodníku RS485/USB, vypisovalo v pořádku na druhém PC.
Ale jakmile jsem chtěl komunikovat naopak (na MAX485 jsem připojil vývod 2 na GND), tak to nekomunikovalo.
a proč to přepojuješ ?
teoreticky stačí propojit data+ a data- na druhou stranu a hotovo . . . musí to jít !
prostě plus na plus a mínus na mínus
a samozřejmě, pokud potřebují převodníky napájení, dej jim ho . . .
(+5V a GND)
vzájemné propojení mezi počítači přes GND jen pro vyrovnání potenciálů, normálně by ti měla stačit jen dvoudrátová linka . . .
- Přílohy
-
FT232-USB-SERIAL-ADAPTOR.jpg- (78.17 KiB) Staženo 193 x
-
zapojeni.jpg- (25.17 KiB) Staženo 121 x
Jirka
Edit: Byl jsem pomalejší, musíš řídit TXDEN.
No a když se podíváš, tak vývody 485 jsou spojeny a řídí je GPIO2 obvodu FT232. Čili kombinací log. 1 a log.0 se mění směr komunikace.
Já se toho stejného snažil docílit jumpery na univ. desce, výsledek jsem popsal. Je pravda, že jsem ty vývody 2 a 3 neměl spojené, to můžu zkusit, jumper mít jeden a přehazovat mezi 1 a 0.
Nějaké řízení směru komunikace u half duplexu přece musí být, ne? (jak píše Jirka525)
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Michal22 píše:Nějaké řízení směru komunikace u half duplexu přece musí být, ne?
samozřejmě ! musí !
a taky když se z vysílání vrací do klidu, musí vždy zůstat v režimu příjmu . . .
a ten obvod by taky měl zabránit vysílání, pokud je už na lince jiný signál (vysílá druhá strana) . . .
tohle někdy dělá blbiny, když je na lince brum . . .
totiž citlivost na "brum" bývá u různých převodníků různá . . .
Takže jedna strana ti může chodit, ale druhá ti neodpoví, protože si pořád myslí, že je na lince stále komunikace . . .
zvláště tohle dělá, když máš převodníky od různých výrobců . . .
myslím, že je tohle tvůj případ . . .
Nevěděl jsem, že musím použít Pull_up a Pull_down rezistory na A a B...
Holt jde vidět nedostatek teorie.
http://www.google.cz/search?q=biasing+r ... 95&dpr=1.5