Řídící deska lis Claas na kulaté balíky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ladislavmuzik

Řídící deska lis Claas na kulaté balíky

#1 Příspěvek od ladislavmuzik »

Dobrý den, řeším následující problém a prosím o pomoc. Mám tuto desku,

Obrázek

Obrázek

která řídí vázání do sítě u lisu na kulaté balíky sena.
Princip fuguje tak, že když chci zabalit balík tak hydraulikou roztočím podávací válec na síťku, na kterém je čidlo otáček a tím jak čidlo zaznamená otáčení tak tato deska začne počítat otáčky a až napočítá požadovaný počet, tak spustí motůrek, který uřízne síťku. Problém nastává v tom, že tento váleček se někdy unáší a pootáčí a tím se zahájí tento cyklus. Na této desce je to ošetřené časem, za který musí čidlo napočítat další otáčku (cca 1,5 sekundy) a pokud nenapočítá, tak zruší cyklus.
A nyní se dostávám právě k tomu problemu, který zde chci řešit.
Studená odpočinutá deska po připojení k napájení funguje správně, ale po určité době přestane fungovat ten timeout (1,5 s) a tím pádem se nevypne cyklus při náhodném pootočení podávacího válečku.
Proto se ptám, jestli někdo nevíte čím může být řešený ten timeout na této desce.

Dškuji

Edit:

všechny obrázky naleznete zde: http://ladislavmuzik.rajce.idnes.cz/Deska_Claas#
Naposledy upravil(a) ladislavmuzik dne 04 úno 2015, 16:17, celkem upraveno 2 x.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Vypadá to, že tam není žádnej mcu, takže ten timeout bude dělanej třeba pomocí nabíjení kondíku. Nejspíš bude nějakej elyt vyschlej, zkontroluj je.
ladislavmuzik

#3 Příspěvek od ladislavmuzik »

To si přesně myslim taky už se mi to nechtělo psát MCU tam neni, jsou tam jen nějaký 74ky. Třeba tohle Obrázek nevim k čemu je?
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Na obrázku jsem označil 3 keramický kondíky, který by stálo za to zkusit zaměnit za typy s malou tepelnou závislostí - a žlutozeleně jsem orámoval malej 2,2uF /63V kondík (elektrolyt), kterej je navíc v blízkosti obvodu 74121N (což je monostabilní klopnej obvod s nulováním) - tam bude pravděpodobně centrum toho časovače. Ten 2,2uF kondík bych vyměnil taky - a na nic bych nečekal.

EDIT - teď jsem si ten druhej obrázek zvětšil a zjistil jsem, že tam jsou ještě dva axiální elyty s kapacitou (asi) 22uF - jsou vlevo skoro schovaný za tím velkým filtračním elytem 4700uF a samostatnou černou krabičkou = asi relátko???. Ty ležící elyty bych taky vyměnil za nový.
Přílohy
20150129_133850a.jpg
(287.23 KiB) Staženo 108 x
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 29 led 2015, 14:35, celkem upraveno 1 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ladislavmuzik

#5 Příspěvek od ladislavmuzik »

EKKAR píše:Na obrázku jsem označil 3 keramický kondíky, který by stálo za to zkusit zaměnit za typy s malou tepelnou závislostí - a žlutozeleně jsem orámoval malej 2,2uF /63V kondík (elektrolyt), kterej je navíc v blízkosti obvodu 74121N (což je monostabilní klopnej obvod s nulováním) - tam bude pravděpodobně centrum toho časovače. Ten 2,2uF kondík bych vyměnil taky - a na nic bych nečekal.

Děkuji
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Jsou tam ještě další 2 podezřelý - podívej se na edit příspěvku vejš.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
ladislavmuzik

#7 Příspěvek od ladislavmuzik »

EKKAR píše:Na obrázku jsem označil 3 keramický kondíky, který by stálo za to zkusit zaměnit za typy s malou tepelnou závislostí - a žlutozeleně jsem orámoval malej 2,2uF /63V kondík (elektrolyt), kterej je navíc v blízkosti obvodu 74121N (což je monostabilní klopnej obvod s nulováním) - tam bude pravděpodobně centrum toho časovače. Ten 2,2uF kondík bych vyměnil taky - a na nic bych nečekal.

ten žlutej jde seriově přez odpor na vcc a na pin 10 74121
ladislavmuzik

#8 Příspěvek od ladislavmuzik »

Ty černý jsou relátka.
ladislavmuzik

#9 Příspěvek od ladislavmuzik »

Ten žlutej vypadá být OK měřil jsem ho a má asi 2.23 um
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

ladislavmuzik píše:To si přesně myslim taky už se mi to nechtělo psát MCU tam neni, jsou tam jen nějaký 74ky. Třeba tohle Obrázek nevim k čemu je?

Je tam celkem 8 integrovanejch obvodů pracujících s technologií TTL = mají napájení +5V a rozhodovací úrovně pro logiku jsou 0,8V a 2,4V (co je pod 0,8V je "nula" neboli "low", všecko co je nad 2,4V je "jedna" neboli "high", napětí mezi 0,8V a 2,4V je "hazardní stav"). Když se podívám na ten druhej obrázek, tak tam vidím 1x 74123 (dvojitej MKO, dá se použít v různým zapojení i jako časovač nebo speciální multivibrátor = zdroj impulsů s definovatelnou dýlkou impulsu i mezery zvlášť), 1x 7400 (4x dvojvstupový hradlo NAND - zase možnost zapojit jako klopnej obvod = zdroj impulsů s předem definovaným časem apod, nebo i jen jako tvarovač), pak tam jsou 3x 7490 (čítač/dělič do 10 podle toho jak se zapojí), 2x 7442 (dekodér z 10 na 1 - možno vybírat přepínačem počet impulsů načtenejch třeba právě předřazeným obvodem 7490, kolik se jich má načíst než "zabere" nějaká dál zapojená elektronika) a nakonec napravo je ten 74121 (1x MKO, popsanej vejš), kterej může právě dělat to zpoždění, ve kterým musí nebo nesmí (podle zapojení) přijít další impuls.

ladislavmuzik píše:Ten žlutej vypadá být OK měřil jsem ho a má asi 2.23 um
Studenej - ale kolik má když se ohřeje? A kolik mají ty dva ležící vedle relátka vlevo?
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 29 led 2015, 14:49, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Nemeraj a vymen.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od forbidden »

EKKAR píše:Na obrázku jsem označil 3 keramický kondíky,...

Myslím, že toto jsou docela kvalitní svitky myslím původem z Maďarska, nebo možná Polska.
ladislavmuzik

#13 Příspěvek od ladislavmuzik »

Mam viměnit rovnou i ten velkej vyrovnávací a ty malý oranžový?
serviceman

#14 Příspěvek od serviceman »

Keramika tam není žádná. Ty tři označené kondy jsou nezapouzdřené svitky, jak s tím přišel ponejprv Siemens a pak to dělali asi opravdu Maďaři. (Leda že by navlhly). Jestli nebyl konstruktér magor, tak na časování použil spíš svitky něž elyty, ale to poznáš co je okolo 74121.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od forbidden »

Konstruktérů magorů, co na časování použili elyty jsem viděl dost, třeba namátkou řídicí elektroniky kávovarů Gicar.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“