TP160 - zatuhlá hřídelka

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Kvicala_r

TP160 - zatuhlá hřídelka

#1 Příspěvek od Kvicala_r »

Už se vám to někdy na poťácích od tesly stalo? Průměr hřídelky 4mm je asi v tomto ohledu náchylnější než 6mm - ale byl provozován v suchu bez prašnosti. Nebylo s ním zase tak často točeno. Odhad stáří do 10 roků.
Osazeno 6ks na zesilovači a všechny tuhé, že nebylo možno otočit ani kleštěma :cry: Navíc asi mazivo vyvzlínalo a natáhl mi jej papírový potisk panelu pod samolepící folii.
V šuplíku sem našel ještě pár NOS a byly ve stejném stavu.
Od tesly bych takovou školáckou chybu nečekal - přece jen to nebyla čína...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Lukas-Peca »

Občas se to stane, kápni tam nějaký vzlínavý nevysychavý olej a ono to povolí.
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Jednu dobu - asi počátek 80. let - se používala vazelina, která stářím ztuhla. Asi to byla dočasná inovace, ale bylo to i v řadě TP28x. Šlo to narušit konkorem, nebo raději rozebrat, vymýt benzínem a dát nějaké jiné mazivo.
Kvicala_r

#4 Příspěvek od Kvicala_r »

Rozdělat sem chtěl - ale při pokusu povolit první se rozloupala ta podivná slitina závitu - asi jak vazelína vzlínala přes tu matku, zatekla i do ní a vytuhla. Všechny kusy šly po hrubém rozloupání směr SD. V panelu jsou teď podobná čína, ale s 6mm hřídelkou.
Kapat tam olej mě sice napadlo, ale zase bych jen přidával mastnoty do toho papíru a pak bych ten panel musel předělávat určitě - což se mi nechtělo.
Co používáte na mazání takových kluzných uložení v mechanikách a spol?
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

Já to mažu silikonovou vazelínou. Kupoval jsem ji asi před 20 lety ve Vyškově u Petra Šarhana, dodnes je pořád stejná (netuhne, nedělí se na složky, prostě pořád stejná).
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
matus15

#6 Příspěvek od matus15 »

Problém je skutočne v materiáli použitom na držiak hriadele a nie v mazive. Netvrdím, že sa nenájdu aj kusy so zatuhnutým mazivom, ale zväčša je problém práve v deformácii držiaka a jeho zmrštením. Prikladám fotky dvoch potenciometrov TP160 s rozličnými držiakmi. Jeden je hliníkový (tie sú OK) a jeden je z neslávne známeho "zinkalu". Tie zinkalové sa deformujú. Čudujem sa ale, že to používali ešte aj pred desiatimi rokmi? :roll:

Obrázek

Obrázek
jasin

#7 Příspěvek od jasin »

Tuhle neslavnou slitinu používal Hitler. Většina inkurantu z tohoto <b>Zetalu</b> se dnes už rozdrobila na malé kousky. U válečných výrobků to nevadilo stejně se nepočítala životnost na roky (spíš na dny). Ale že s tím nějakého "zlepšovatele" v Tesle neposlali kukat to je ostuda. Pak není divu že se TESLA překládala jako TechnickySlabší.
Materiál se nejen rozpadá ale nejdřív bobtná, což je první stádium a nakonec práškovatí. To že změnili poměr přísad do slitiny proti té německé nebylo jak vidno moc platné.
Ty Wehrmacht krámy určitě vydržely déle, byly hezčí (technickým provedením) a ty co se dochovaly mají určitě větší hodnotu než budou mít Tesla stroje stejného stáří.
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

"Kvalita" od Tesly, horsia ako z Ciny...
Ten ZinkAl je pritom dobre (neslavne) znamy z gramofonov.
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

Nojo, dnes... tenkrát se to nevědělo.

U gramců je to sranda, nějaký talíř jednoduchého tvaru... ale ze zinkalu byly třeba velmi složité rámy křížových voličů a některých relé, taky díly dálnopisů atd, na kterých stály telekomunikace.
jasin

#10 Příspěvek od jasin »

Ten zetal byl používán hlavně proto že velice dobře tekl do forem a byl přijatelně levný. V některých variantách byly kostry imkurantu odlity z hliníku.
To byly přístroje stejného typu i vzhledu, jen byly určeny do letadel.
Takže to jde dobře jen cena je o pár procent větší. I ty poťáky od Tesly mají hliníkovou variantu. Buď že na to přišli nebo došla zásoba zetalu z války :)
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
Kvicala_r

#11 Příspěvek od Kvicala_r »

Tak to jsou pro mě celkem nové a zajímavé informace. Asi bych měl šuplík starších (NOS) poťáků trochu vytřídit, abych náhodou zase někam nenamontoval takový dáreček. Nevím, kde sem je tehdy kupoval - mohlo to být EZK stejně jako GES/GMe. A já si říkal, že neni možny aby ty matky tak zaoxidovaly, že sem je ani klíčem nebyl schopný povolit.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“