25 let starý basáky TESLA

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

25 let starý basáky TESLA

#1 Příspěvek od Celeron »

Dostal jsem od kámoše pěkný amatérský bedny cca 1985. Koukal jsem jen skrz hadr ale je to téměř na 100% sestava, co dodávalo HiFi centrum Smečky, trojpásmo kaloten střed a výšky a 30 cm basák na gumě. Prý stály 15 let v komoře. Chci je dát do trucovny.
Někde jsem kdysi čet, že teslácký basáky je vhodný po 10-15 letech otočit vzhůru nohama. Opravdu se časem prověsí a jsou potřeba otočit? Nebude po těch letech ještě nějaký další problémek s gumama a těma kalotama?
Jirka
konosuke

#2 Příspěvek od konosuke »

Hmm...co tak otočit hore dnem celou bednu ? Bez demontáže sice ale basák nahoře nevypadá dobře.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
starecd

#3 Příspěvek od starecd »

Já mám ARS 1054 od r. 1990 a zatím nic na zvuku nepozoruju, měnil jsem jen kondy ve výhybkách. Výškáče by měly být v pohodě, když se dodnes draží. Zapoj a uslyšíš.
konosuke

#4 Příspěvek od konosuke »

Gumové závěsy membrán basáků se někdy mažou volejíčkem ale názory se různí jestli je to dobré a účelné.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=52271
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Thales
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Thales »

Udělej to co psal v odkazovaném threadu martínekk, má naprostou pravdu.

K tomu vystředění - u některých typů reproduktorů se to skutečně stávalo. Pokud to nebylo moc pak stačilo reproduktor otočit vzhůru nohama. Když to bylo hodně bylo třeba reproduktor rozebrat a znovu vystředit. Nedá se však říci že by bylo nutné to dělat všude nebo preventivně. Týká se to spíše velmi starých kusů skladovaných v nevhodném prostředí (horko, zima, vlhkost), protože měly středičku ještě z přírodních a ne syntetických vláken. Ta s takovými výkyvy samozřejmě pracuje. Syntetická vlákna jsou na toto mnohem méně náchylná (záleží na materiálu).
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

A je u těhle basáků 30 cm basáků gumová a nebo žlutohnědá hadrová středička? Kdysi jsem ty Smečkový bedny taky stavěl, repráky měl, ale už si to nepamatuju jak byly středěný.
Jirka
starecd

#7 Příspěvek od starecd »

Thales
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Thales »

Celerone - už si někde viděl gumovou středičku? Já teda ne. Středička je vždy z textílie z přírodních vláken (u velmi starých repro) nebo syntetických vláken. U reproduktorů vyloženě muzeálních z období kolem války mohlo být středění též z pertinaxu, ale to bylo jinak mechanicky provedeno takže o tom se tu bavit nebudeme.

Naopak tzv. horní závěs může být z různých materiálů jako je třeba guma, pěna, papír, impregnovaný textil podle požadovaných vlastností reproduktoru. Samozřejmě se ošetřuje pouze a jenom gumový horní závěs - nic víc. Středičky se to netýká. Naopak pokud je reproduktor vystředěný týká se to většinou jen středičky.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Thales píše:Celerone - už si někde viděl gumovou středičku? Já teda ne.

Jeden nemůže vědět všecko. Velkej basák jsem neměl v ruce 25 let. Proto jsem se zeptal.
Jirka
Thales
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Thales »

Jo v pohodě, neber si to nějak. Ale abychom se drželi tématu. Ptal si se i na další možné problémy. Téměř vždy se v kombinaci s tímto basákem používal jako střeďák typ ARZ4604, případně 8ohm verze ARZ4608. Zkontroluj ho, ten se totiž velmi rád vystřeďuje a navíc mu degeneruje právě horní závěs vyrobený z pogumované textílie. Pak značně zkresluje. dej si na to bacha. O kondech hádám asi víš?

Kdyžtak to vyfoť ať máme jistotu.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“