Oprava plazmy Panasonic TX-P42S30E (zamčeno)
Moderátor: Moderátoři
Oprava plazmy Panasonic TX-P42S30E (zamčeno)
nedávno jsem koukal na televizi, na chvíli odešel a TV se sama vypnula. Snažil jsem se jí znovu zapnout ovladačem ale nejde, snažil jsem se jí zapnout přes tlačítka vzadu na TV a také to nejde. Také jsem jí na 2 hodiny vypnul z elektrické sítě a nic. TV jen červeně bliká a to stále pravidelně. Nebliká v žádném kódu (např. 8 bliknutí a poté pauza). Na internetu jsem se na různých fórech dočetl, že počet bliknutí značí závadu a lze podle toho vyměnit součástku (MB, zdroj atd.). Zde ale nevím, co znamená pravidelné blikání. Když se nyní snažím zapnout manuálním tlačítkem vzadu na TV, tak ze začátku zelené bliká dioda vepředu na TV, ale poté přejde jen do červeného blikání bez významu (bez kódu). TV je stará 4 roky a v záruce již není.
Bohužel, dnes mi sdělil opravář TV, že odešla základní deska a že by oprava stála 4000-5000 ať se na to raději vyprdnu. Měl to u sebe týden a zkoušel a měřil - za zjištění zaplatím 200 Kč, takže z toho nevykrvácím. Je mi to ale sakra líto, protože ta plasma měla skvělou odezvu na PS3, krásný obraz v noci na filmy a byla to má první TV koupená z mých peněz.
Co teď s TV? Zkusit jí prodat jako nefunkční někde na náhradní díly nebo jen přesunout na půdu? Nebo by se zde našel nějaký kutil, který by se nudil a dokázal na koleně (bez objednání nové desky) opravit např. do 1500 Kč? Pokud ne, co s tou TV? Koupil by si ji někdo na součástky nebo to je už neprodejné? Za 5000 Kč nemá cenu opravovat, to si můžu koupit novou.
Děkuji za rady i návrhy.
*Omlouvám se, pokud jsem vybral špatnou sekci, ale tato mi připadala nejadekvátnější. Je to napůl dotaz/napůl návrh.
- Artaban001
No a teď si představ, že natrefíš na nějakýho blba, kterýmu to za měsíc klekne znovu a začne se na Tobě hojit. Jasně, něco jinýho je, když to někomu spravíš za pár stokorun, protože Tě to baví, a něco jinýho je, když tím budeš chtít uživit rodinu. Já jsem taky v ledačem přehodnotil svůj přístup k opravám, když jsem zjistil, jaký jsou lidi kolikrát svině. A pokud seš zaměstnancem autorizovanýho servisu, tak Tě nutí prodávat nový moduly za těžký prachy, než opravovat ty starý - I když šlo "jen" o desky regulátorů vysavače z vadným triakem..
Takže Ti zbydou dvě varanty přístupů:
1. Zákošovy řekneš, že oprava dlouho nevydrží, desku nějak zalátáš a vezmeš si za ni pár stokorun - ty vyděláš prd, ale zákazník Ti nebude tolik spílat, když to odejde znova.
2. Desku zalátáš, vezmeš si za opravu několit tisíc a budeš se modlit, aby mu to vydrželo aspoň 6 měsíců - A potom teprve budeš mít klid. Tak pokud zjistíš, že je závada přímo v desce, raději ji proto vyměníš. Není totiž pravda, že parametry součástek se nemění. I tranzistory časem mění své vlastnosti, pokud se provozují blízko mezních hodnot..