Startér se statorem z permanentních magnetů.
Moderátor: Moderátoři
Startér se statorem z permanentních magnetů.
Aku baterie bude možná problém, protože byla součástí. Ale když jsem ji nabil, tak pořád, cca měsíc držela 12,7V a když jsem zapojil do serie s ní a startérem ampérmetr do 40A, tak rafika praštila za roh, ale napětí kleslo na cca 6V. Stojím před dilematem, jestli koupit nový startér, nebo akumulátor. Obojí je zhruba za 13 stovek. Proto se snažím zjistit, jestli ta prasklina může mít podstatný vliv na výkon startéru. Výkon startéru tohoto typu je 650W.
stasek píše:Ale když jsem ji nabil, tak pořád, cca měsíc držela 12,7V a když jsem zapojil do serie s ní a startérem ampérmetr do 40A, tak rafika praštila za roh, ale napětí kleslo na cca 6V
no, to jsi dobrý sebevrah . . .
při napětí baterie 12V aby byl dodaný příkon do startéru 650W musí vinutím téci cca 54 A !!!! a to je při točením motorem . . .
Takže při rozběhu tam může být ten proud ještě asi 5x až 6x větší !
. . . řádově i několik set Ampér !
ani bych se nedivil, kdyby ten ampérmetr na 40A shořel . . .
a pokud je baterka slabší, určitě ti bude padat napětí dolů . . .
u dobré baterky by nemělo při krátkodobém připojení startéru spadnout pod cca 10,5 V.
otázkou je kolik článků je v háji, ale jak popisuješ, že to padá na 6V, tak budou v háji určitě tři články.
- Přílohy
-
Měření AKU baterie.JPG- (79.33 KiB) Staženo 163 x
Vyndal jsem z osobáku akumulátor a připojil ho na traktorek, ale to zadrhávání před kompresí se objevilo zase, ale přece jenom s tím točil ochotněji. Musím ale podotknout, že baterka z auta je sice asi 5 let stará, ale s motorem v autě točí bez problémů. Tohle je podělanej jednoválec a takový problémy. Dost možná, že to bude tím startérem. Ale: Znovu jsem zkoušel měřit napětí na té původní baterce, co byla k traktorku při startování a zastavení se motoru pokleslo na 8V. Po chvilce trápení se začlo ze startéru kouřit, začla se asi připalovat bakelitová deska s kartáči. Byla teplá. Tak jsem toho nechal. Pak už jen startování s akumulátorem z auta.
Vím, že 5 let stará baterka už není co bývala, ale jelikož točí motorem Opel Corsa 1,2 naprosto bez problémů, tak se divím, že roztáčení jednoválce rozhodně nebylo plynulé. Jakej to má obsah, netuším, ale má to 8 HP. Páčku na dekompresi to nemá, docela by se hodila. Jsem smířen s tím, že ten startér koupím a pak i baterku. Až budou flince.