Zbastlený zesík v autě - rušení

Poruchy, opravy, rady, návody (kromě návodů na UNLOCK !)

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jendaaa

Zbastlený zesík v autě - rušení

#1 Příspěvek od Jendaaa »

Ahoj, měl bych tu menší problém :)
řešil jsem muziku do felície. Rádio nemam ( ty kecy poslouchat nehodlám) tak jsem do jedné z přihrádek zabudoval zesilovač (stavebnice cca taková, už nevim přesně: http://www.gme.cz/integrovany-koncovy-z ... x-p760-381 ). Napájení na hulváta z původních kabelů pro rádio, vím, není to ideál, na každým výstupu mam nacpaný přední i zadní reprák. Všechno je to za deskou, na který je akorát potenciometr a vypínač, z toho vede kabel s 3,5mm Jackem. Nějaký rušení tam je, ale hraje to líp, než jsem čekal :)
Mobil se moc na přehrávání neosvědčil, tak jsem vyhrabal starou MP3. Jenže ta je na 1x AAA :) Po pár vybití jsem si poskládal měnič napětí s LM317 na 1,4V a zabudoval jsem ho do MP3. +12V do něj jde přes konektor z napájení zesilovače (to bude ta chyba? ). Jenže to začalo hučet a bzučet :(
Postřehy: Pokud spustim MP3 napájenou z auta do sluchátek, je to OK i když nastartuju (měnič je tedy sám o sobě OK). Pokud pustim MP3 napájenou z externí 12V baterky do zesíku, je to stále OK. Pokud ale pustim MP3 do zesíku a napájim jí z auta, je to špatný. Hučení přehluší skoro hudbu. Nepoužitelný.
:?: A teď, co tedy s tím? Nepotřebuju nic extra, elektronice moc nerozumim, jsem strojař :P ale dokážu ledacos spájet a pobastlit

Díky moc za rady :)
xsc

#2 Příspěvek od xsc »

Podle mě to bude dvojím zemněním. Napájecí konektor té mp3 je jedním koncem připojen na zem a stejně tak je na zem připojen ten 3,5 jack, který vede signál z mp3 do zesilovače. Mělo by to být tak, že zem 3,5 jacku je spojena se zemí potenciometru hlasitosti a ta přivedena na pin3 desky zesilovače a nikam jinam. Naopak napájení i s tím měničem by mělo být připojeno na pin7 GNDz.
ZVUK2000

#3 Příspěvek od ZVUK2000 »

Někdy pomůže odpájet stínění, ale potom to nejede na baterie :D
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Jestli to rušení vzniká při běžícím motoru, máš tam dvojí zem - mezi jedním a druhým bodem kostření vzniká úbytek napětí, protože karosérií mezi nimi teče proud ještě do dalších spotřebičů.
Úbytek napětí je úměrný proudu a stupni prorezivění karoserie.
Připoj mínus přehrávače z kostry zesilovače, plus pro stabilizátor připoj také ze zesilovače, ale aspoň přes odpor aspoň 100 Ω (hodnotu vyzkoušej takovou, aby před stabilizátorem bylo napětí 6 - 8 V) a vstup stabilizátoru zablokuj co nejbíž u něj dobrým MKT nebo keramickým kondenzátorem 100 nF a elektrolytem aspoň 100 µF/35 V (nebo víc). Výstup stabilizátoru keramikou 100 nF předpokládám už zablokovaný máš.
Jestli to ruší kdykoli, chybí blokování vývodů stabilizátoru a ten kmitá.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Také hlasuji pro kmitající stabik . Vem těch 12V přes odpor a stabilizuj diodou , případně jedna běžná +jedna shotky a bude to nejspíše v klidu .
Jendaaa

#6 Příspěvek od Jendaaa »

Tak podle mého názoru způsobuje rušení zesilovače stabilizátor, takže zkusim přidat diodu a rezistor na +12V do MP3. Kondenzátor na +12 tam už jeden je, keramický 0.1mikro, přidáním ještě jednoho elektrolytického se snad nic nezkazí :) Díky za rady, dám vědět jak to dopadlo
Jendaaa

#7 Příspěvek od Jendaaa »

Tak bohužel, přidal jsem diodu, kondík a rezistor a nepomohlo.
Různě to bučí a šustí, bez ohledu na běh motoru. Dělá to ale jen, když zastrčim jacka do MP3, pokud je jen zapnutá, nic to nedělá.
Přikládám schéma obvodu, jak je to pozapojovaný uvnitř zesíku ještě zjistím (aspoň odkud kam vede zem). Napájení zesilovače nevím odkud jde, + i - vedou odkudsi. Funguje ale i bez zapalování, takže by to mohlo jít více méně přímo z baterky.

Nějaké další rady? Děkuji ;)
Přílohy
obvod.png
(35.02 KiB) Staženo 161 x
arambula

#8 Příspěvek od arambula »

Na straně zesilovače ustříhni stínění z audiokabelu
xsc

#9 Příspěvek od xsc »

Kam přesně je připojeno uzemnění toho 3,5 jacku? Na pin3 desky zesilovače, nebo někam jinam na zem.
ok1hga

#10 Příspěvek od ok1hga »

Jendaaa píše:Mobil se moc na přehrávání neosvědčil, tak jsem vyhrabal starou MP3. Jenže ta je na 1x AAA :) Po pár vybití jsem si poskládal měnič napětí s LM317 na 1,4V a zabudoval jsem ho do MP3. +12V do něj jde přes konektor z napájení zesilovače . . . . . . Jenže to začalo hučet a bzučet

napiš přesný typ přehrávače . . .
ale hlavně si proměř, který pól baterie je společný s GND na jacku 3,5 . . .
teda jestli je společný.
uvnitř bývá nějaký spínaný měnič napětí a to může být ten tvůj problém . . .
Jendaaa

#11 Příspěvek od Jendaaa »

http://mp3-prehravace.heureka.cz/hyunda ... e/#section
jde o tuto MP3, úplně obyč, starou snad 5 let. Pokud jí napájim jakymkoli jiným způsobem, než přímo +12V z auta, tak zesík hraje normálně.
Dneska se na to asi nedostanu na další pokusy, takže pokračování nejspíš bůh ví kdy.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Myslel jsem takovýto stabil .
Přílohy
diodový stabil.png
(439 bajtů) Staženo 181 x
Jendaaa

#13 Příspěvek od Jendaaa »

tak diodu jsem přepájel, aby byla teda paralelně ale stejně to nepomohlo. Zesík jsem vykuchal z auta, připojil starou bedýnku a testuju. Cvičně to napájim 3S Lipolkou. Udělal jsem debordelizaci zemění, teď už to na prázdno nešumí vůbec :) Ovšem rušení od MP3 pokračuje pořád stejně, všiml jsem si, že to dělá i když ťuknu 3,5mm jackem o USB konektor. Přikládám video, co to dělá a aktualizované schéma. Jen nevím, jestli jsem u schématu vystihnul správně zapojení potenciometrů.
https://www.youtube.com/watch?v=KT6ktTmBFc4

PS: vadu MP3 bych asi vyloučil, vyhrabal jsem doma ještě jeden funkční, dělá ale totéž.

PS2: asi tam něco jako stínění chybí úplně :) audio in je akorát opletená dvoužíla
Přílohy
obvod_194.png
(49.02 KiB) Staženo 188 x
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Napájej tu MP jen článkem a připoj kostru jen drátem na - toho článku - výsledek . Pokud nebude rušit , uprav napájecí obvod dle níže uvedeného zapojení (výše) .
Přílohy
obvod_II.PNG
(75.47 KiB) Staženo 207 x
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Pořád tam máš dvojí zem - napájení pro zdroj signálu musíš zemnit na tu zem, na které "sedí" zesilovač. Čili nikoli na kostru auta nebo mínus zdroje, ale na kostru zesilovače, nejlépe v místě, kde má koncový stupeň na tuto kostru připojení.
Plus je nejlépe vytáhnout také z napájení zesilovače, ne odjinud. Nejlépe přes tlumivku, nebo alespoň přes odpor, aby vznikl jakýsi RC filtr napájení. A pomoci mu násobičem kapacity se stabilizátorem (je v příloze).
Místo zenerky 2V1 lze stejně dobře použít zelenou LEDku, tentokrát v propustném směru, jen je třeba ji vybrat na saturační napětí 2,1 - 2,2 V, takové se v zelených LEDkách najde nejčastěji, takže při stabilizaci napětí bude svítit.
Samozřejmě není od věci dát paralelně k blokovacím kondenzátorům na přívodu transil (třeba P6KE18CA nebo 1,5KE18A) a do napájení vrazit trubičkovou pojistku 250 mA.
Přílohy
stablik_pro_mp3.png
třeba takto... Tranzistor je běžný univerzální křemíkový, Ptot>500mW a Ucb>40V, NPN
(14.72 KiB) Staženo 193 x
Odpovědět

Zpět na „Autorádia“