Kompenzace kapacity

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hakl18

Kompenzace kapacity

#1 Příspěvek od hakl18 »

Zdravím Vás, mám takovou prosbu. Měřím vodivost vody a vytvořil jsem si obvod, kde porovnávám odpor vody s referenčním odporem tak, že jsem zapojil sumační zesilovač do jedné větve posílám sinus a do druhé invertovaný sinus pak je sečtu a vyhodnocuji výstupní napětí. S pevným odporem to funguje (to jsem očekával) ale když použiji místo pevného odporu vodu tak se uplatňuje i kapacity vody a ta mi rozhodí fáze signálu. Nevěděl by někdo jak kapacitu vykompenzovat nějak nemám nápad. Snad jsem problém dostatečně nastínil. Děkuji za jakoukoli odpověď.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

A ten fázovej posuv je mění výrazně s různýma vzorkama vody? Pokud ne, tak by možná stačil paralelně s tím referenčním odporem vhodnej kondík?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Voda má permitivitu kolem 80, což je mimochodem příčina toho, proč se kapka vody v koaxu chová v podstatě jako zkrat.

Jedna možnost je dvoufázové měření, kdy se napřed (p.s.2: možná je ale lepší až potom, už si to nepamatuju, nebavilo mě to) kompenzuje kapacita vody, druhá možnost je to kompenzovat pevným kondíkem s tím, že se pak nesmí měnit plocha a vzdálenost elektrod.

P.S. http://ach.upol.cz/ucebnice2/velic3.htm
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
mtajovsky

#4 Příspěvek od mtajovsky »

Záleží, jak vyhodnocujete výstupní napětí. Pokud pracujete s nevyváženým můstkem, tak je to jedno, výstupní napětí by mělo jít rovnou přepočítat na vodivost vody za předpokladu, že kapacita mezi elektrodami je dostatečně konstantní. Pokud chcete vyvážený můstek, je potřeba při každém měření vykompenzovat jak činnou, tak jalovou složku impedance vody. Jestliže budou odpovídající rezistory v obou větvích můstku shodné, postačí k vyvážení jalové složky pevná kapacita.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“