"Farebne" znacenie elektroniek
Moderátor: Moderátoři
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
"Farebne" znacenie elektroniek
mal by som otazku ohladom elektroniek. Na niektorych Tesla elektronkach je zataveny vyvod oznaceny farebnou bodkou/smuhou - cervena, biela, zlta... hlavne som si to vsimol na bateriovych typoch (1F.., 1H... apod.). Co to oznacuje, alebo co to znamena? Dakujem.
Jinak, něco o barevném značení vojenských elektronek, snad vyšlo v Radioamatéru v roce 1947. Nemám to však k dispozici.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to sem dal, ať to někdo v tom starém časopise taky nehledá a pak třeba není zklamán.
Ještě mě napadlo, že existovaly státní hmotné rezervy, ve kterých byly uloženy také elektronky. Možná byly elky značeny barvou při periodických kontrolách? Více mě teď o původu barevných značek nenapadá.
- serviceman
Barvy na zátavech moderních elektronek - JZ Tesla a řady 80 co my měli na praxi, vznikalo několikerým způsobem :
1. Elektronky vybrané podle podnikové normy - zátav je označen barvou a na elektronce býval je papírový štítek s označením normy, příklad 1AN110 12. Stejné označení bylo v dokumentaci příslušného přístroje a na šasí u takové elektronky bylo vyraženo třeba E4 - 1AN110 12. Tato konkrétní elektronka je 12TA31 pro BM211. Elektronka se objednávala pod tímto označením. U nás se takové elektronky připravovaly na pracovišti měření. Vedoucí tam měla sadu předpisů, podle kterých se tyto součástky vybíraly z běžné dodávky a značily se. Barvy na zátavech se dělaly proto, že štítky spadávaly, a taky, že to bylo jedinné viditelné místo na elektronce v krytu. Stačilo se podívat a viděli jste, že je tam správná elektronka. 1AN109, 1AN110, 1AN111 bývaly pro přístroje BM200-400. Krom elektronek jsou v tomto souboru variátory, zenerovy diody a detekční diody.
2. Výběrové elektronky pro průmysl - to byly lampy pro automatizaci, do vysílačů, radarů, radiokomunikace a další. Já jsem se k tomu nedostal, jenom třeba pro hlídače teploty jsme dostávali 6CC42 s bílou barvou a značení bylo 1PN.
3. U vojenských přístrojů se dělal výběr podobně, ale ty předpisy se tajily. Elektronka mohla být obyčejná, jenom označená meči, nebo speciální. Speciální se za nás značily označením souboru a pozicí v přístroji. Tak třeba bylo SD112 E24 a měla červenou tečku. Všechny s červenou tečkou šly mezi sebou prohodit.
4. Na opravně se po osazení obarvovaly zátavy na lampách v přístroji po dokončení opravy. Dělalo se to když nebyly lampy dle podnikové normy