"Zpomalování" zraku s věkem?
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
"Zpomalování" zraku s věkem?
Já musel mít vždycky minimálně 85 Hz a i u toho jsem to občas na světlé ploše vnímal. Jak je možný, že to neviděli? Oba jsou starší, ale ne o moc. Může to být tím věkem, nebo prostě pomalejší oko?
Věk operátorek se pohyboval mezi 22 a 50 lety a žádná si na blikání nestěžovala.
Jestli někdo dělá s neprokládaným řádkováním při jasném osvětlení, logicky musí mít nastavený kontrast, co to dá, aby rozeznal detaily. Pak se nemůže divit, že obraz bliká.
Jinak díky tomu, s jakými monitory jsem dělal, tak nebyl problém nastavit i 120Hz (Nokia 447 Xpro).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
- Artaban001
Celou dobu se koukalo na televizi s 50Hz rozkladama, oko si na to zvyklo. Starší obrazovky mi přišly, že měly delší dosvit luminoforu. Vždycky, jak v "národním divadle" švenkly kamerou, tak ty světla dělaly šmouhy. Novější TV "víc blikaly", protože kvůli lepší dynamice měly skrácený dosvit. No a u současný LCD se obraz pouze překresluje, tak si už oči všech lidí od "řádkování" odvykly.
Já měl prvně "3D" (zabíral 3 rozměry) monitor viewsonic s plochou CRT baňkou a taktoval jsem jej na cca 100Hz (nevím přesně, jaká je nejbližší hodnota taktu PC monitoru) a oči mě z něj bolely míň, než z LCD monitoru co jsem měl po tom. Ten vakuový monitor zvládal ještě víc - snad 200Hz (kdyžtak mě opravte, už si to nepamatuju), ale text mi přišel rozmazaný a "zaduchovaný" asi kvůli odrazům v kabelu.
Jinak největší sranda byla v nějakým supermárketu, kde měly větší počet televizí a mezi nima nějakou tu 100Hz (LCD ještě nebyly). To mi přišlo, že tam snad vidím ten paprsek "jezdit" a ty 100HZ v klidu "svítily"
Problém je, keď sa pletú viaceré frekvencie blikania, napríklad neónové osvetlenie a monitor. To potom zrazu vidíme že monitor bliká. Platí to aj pre LCD, k nemu jedine klasickú žiarovku, s úsporkou je to o oči. Pritom každé zvlášť je v pohode.
- Artaban001