Odlišná citlivost WI-FI notebooků na stejný Routr

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Brozicek

Odlišná citlivost WI-FI notebooků na stejný Routr

#1 Příspěvek od Brozicek »

V jiném vlákně zde
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=69853
jsem si, mimo jiné, postěžoval na špatný příjem WI-FI u nového notebooku. K tomu se sešlo několik názorů:
Tady je to postěžování si na kvalitu:
- Nový Notebook za 24000 Kč - minulý týden, druhý synovec.
Špatná funkce WI-FI. Funguje jen v blízkosti routeru. Ve vedlejší místnosti slabý signál a velmi pomalý přenos dat (10x). Asi kvůli chybovosti. Můj levný NTB za 9000 Kč u stejného routeru naprosto v pohodě. Notebook synovce bude reklamován.
Názory:
- !! S tím notebookem a wifi to nemusí být závada. Nemusí podporovat standardy které podporuje AP...
- ?? Rád se nechám poučit s tím WI-FI a poučím synovce. Přece si WI-FI mohu vybrat typem routeru tak akorát doma. Někde v hotelu, u benzinky, kavárně si Wi-fi vybrat nemohu. Notebook za tolik peněz by měl snad podporovat všechny běžné standardy???
- !! Už jsem viděl pár wifin v notesech které sice umí 802.11a, 802.11n, 802.11g ... ale neumí 802.11b, navíc ne vše se vším si úplně rozumí. Hlavně u levných AP.
- ?? Cize ked je notebook hned pri routeri, podporuje ine standardy ako ked je vo vedlajsej miestnosti?
- !! Ne, ale obecně G čko je náchylnější na kvalitu signálu. A tam kde docházelo k výpadkům stačilo přejít do B.
Edit. navíc některé routery s integrovanými anténami jsou opravdu "super".

Porovnal jsem příjem wifi mez dvěma NTB:
1. Můj NTB za 9000 Kč
ACER Aspire E1-532; WI-FI: 802.11 b/g/n
s
2. NTB synovce za 24000 Kč
ACER Aspire VN7-591G; WiFi: 802.11a/b/g/n (rozdíl wifi jen navíc "a")
na
dvou routeech s 3 tyčovými anténkami u mne doma a u synovce doma.

Výsledek testu:
Můj levný NTB: V blízkosti routeru i v jiné místnosti asi 5 m za dvěma betonovými příčkami test rychlosti vykazoval shodné výsledky. Síla signálu ve vzdálenější místnosti klesla max o 1 čárku. Tytéž dobré výsledku v domě synovce, kde byl routr o patro níže ve vzdálenosti přes strop cca 4m.
Drahý NTB synovce: V blízkosti routeru vykazoval příjem WI-FI stejné výsledky jako můj levný NTB. Ve vzdálenějším místě, kde levný NTB vykazoval kavlitní příjem, klesala zjevně u drahého NTB síla signálu a nejhorší, že test rychlosti ukazoval 10x (někdy 20x až 30x) nižší hodnoty, než v blízkosti routeru.

Jsou tyto výsledku důvodem k reklamaci drahého NTB synovce (byl koupen v ALFA Ostrava v sobotu 25.4., tj. před necelým týdnem), nebo je někde chyba v nastavení NTB (cituji z výše uvedené odpovědi "A tam kde docházelo k výpadkům stačilo přejít do B").
Do NTB byly nahrány nejnovější ovládače ze stránek výrobce pro tento typ NTB včetně ovládače pro wifi..

Za synovce i za sebe děkuji za podnětné rady a návrhy.
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Zkus nastavit na AP jen béčko natvrdo. A jaké kódování na tom AP používáš ?
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Je dost mozne, ze sa jedna o vlastnost danej wifi karty (alebo anten v notebooku) a nie o zavadu.

Jednoducho povedane, wifi je hracka na doma a nikto nemoze garantovat rychlost ani dosah.
Brozicek

#4 Příspěvek od Brozicek »

P32
Promiň, ale neumím odpovědět na tvoji radu a dotaz přímo. Všichni nemůžeme znát vše a celý život se musíme učit. Svůj routr jsem si z továrního nastavení podle návodek připojil na poskytovatele internetu a svůj NTB mám přes heslo a WI-FI na něj napojen. Dva stolní PC a TV SONY mám na routr připojené kabelem. Na můj routr jsem na zkoušku měl napojenou druhou TV se zabudovanou wifi, vše OK.
U synovce to je podobné. Na jejich routeru mají WIFI připojen TV Philips, tiskárnu, NTB rodičů, který vždy pracoval v blízkosti routeru a ten problamatický nový NTB synovce.
To, jak "...nastavit na AP jen béčko natvrdo. A jaké kódování na tom AP používáš ...", jsme nikdy nemuseli řešit. Nyní si to budeme muset asi nastudovat, abychom mohli reagovat na kavlifikované dotazy.
Nevím jak tvůj dotaz souvisí s tím, že jeden NTB v různých vzdálenostech s routerem chodí OK, a druhý NTB na stejném routeru chodí neuspokojivě, až nepoužitelně.

rnbw
Už kvůli synovci bych si přál, abys neměl pravdu. To víš, že ho musí pěkně mrzet, že u NTB "strýca" za pár kaček jde "hračka wifi" lépe než u jeho, podle ceny, mnohem lepšího NTB. Ale pokud máš pravdu, tak má synovec bohužel smůlu ve volbě modelu NTB.
Standa99

#5 Příspěvek od Standa99 »

Všechno to je o WiFi chipsetech, což zmiňuji poněkolikáté (pro někoho už se stanu zaseklým gramofonem).
Jednoduše bych to vysvětlil tak, že např. UPC (snad stále) dává klientům routery Motorola, Cisco atd., což jsou špičky v komunikačních technologiích, naproti tomu O2 rozdává levné sračky viz. google.
Pochlub se co máš všude za WiFi chipsety a uvidí se. Pokud si nejsi jistý u NB, tak stačí VID&PID, u routeru stačí výrobce + typ.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
Brozicek

#6 Příspěvek od Brozicek »

Standa99 píše:.....
Pochlub se co máš všude za WiFi chipsety a uvidí se. Pokud si nejsi jistý u NB, tak stačí VID&PID, u routeru stačí výrobce + typ.

Routr u synovce:
TP-Link TL-WDR4300
Koupený v ALFA Ostrava - nebyl dodán místním poskytovatelem internetu.
Routr u mne doma:
TP-Link TL-WR1043ND
"Wireless N Gigabit Router"
Jeho výchozí původ neznám, získal jsem jej z druhé ruky.

Pokud typ routeru u synovce nepatří mezi výrobky s kvalitním wi-Fi signálem s dobrým dosahem, rádi přijmeme návrh na zaručeně lepší značku. Student ve svém pokoji potřebuje kvalitní připojení na internet.

Typy obou srovnávaných NTB jsem uvedl výše ve vlákně.
krutor

#7 Příspěvek od krutor »

Obecné rady:
- všechno co lze, resp. všechno nepřenosné zapojit LAN kabelem, (ne přes WiFi), tedy určitě tu tiskárnu, TV
- záleží jakou značku WiFi routeru (AP) máš, obecně se doporučuje TP-link, pro náročnější Mikrotik
- zabezpečení WiFi routeru nastavit manuálně na WPA-AES
- pokud jsou v okolí jiné WiFi, kanál nastavit aspoň o 2 řády jiný (zjistíš mobilem aplikací WiFi Analyzer)
- pokud je v okolí mnoho ostatních WiFi, nastavit jen 802.11g (b), popř. pokud to NTB/mobily umí, zvolit 5 GHz WiFi router
- mít samozřejmě nainstalovaný správný aktuální driver k WiFi kartě NTB
Standa99

#8 Příspěvek od Standa99 »

to Brozicek: To jsem si naletěl, routery podle mého gusta (Atheros chipset) https://wikidevi.com/wiki/TP-LINK_TL-WR1043ND_v2.x + https://wikidevi.com/wiki/TP-LINK_TL-WDR4300 . U tvého NB http://www.acer.cz/ac/cs/CZ/content/dri ... e%20E1-532 by mohl být chipset Atheros nebo Broadcom a u synovce http://www.acer.cz/ac/cs/CZ/content/dri ... 20VN7-591G Atheros, Broadcom nebo Intel. VID&PID by napověděl víc.
Doma mám Aspire V5-573G http://www.acer.cz/ac/cs/CZ/content/dri ... %20V5-573G s Atherosem a proti mému strojku, kde mám taky Atheros kartu AR5BHB92 https://wikidevi.com/wiki/Atheros_AR5BHB92 je to kdekoliv bezproblému.
.
..
...
Brozicek

#9 Příspěvek od Brozicek »

Standa99 píše:to Brozicek: To jsem si naletěl.....

Omlouvám se za půlku informací a dík za snahu. Tvé odkazy si prostudujeme a pak se uvidí. VID&PID musím nastudovat co to je a kde to je. Proto jsem je neuvedl. Za všechny roky, co si jako uživatel pro sebe nastavuji a instaluji vše do mých PC, jsem žádné VID&PID nepotřeboval. 8O . U sálového počítače Tesla 300, kde jsem pracoval jako technik, nic takového nebylo :D . A když se zrodily PC, tak už jsem pracoval na "lokomotivách".
dreamer

#10 Příspěvek od dreamer »

Zrovna tento týden jsem řešil u jednoho staršího notebooku tuto závadu. Příčinou kabel od antény který byl v jednom místě skřípnutý a značně zdeformovaný. Majiteli notebook před časem někdo čistil takže nejspíš od té doby. Vůbec bych neváhal a notebook reklamoval, může tam být stejná závada už z výroby nebo něco úplně jiného. Prošlo mi rukama nespočet AP, routerů a WiFi modulů či karet. Nevšiml jsem si že by nějaký čip od nějakého konkrétního výrobce vykazoval takovéto problémy s příjmem, spíš bývá často na vině rušení od jiné sítě zvláště na sídlištích je to dost problém.
Standa99

#11 Příspěvek od Standa99 »

Přikládám screen z jiné WiFi karty, kde je VEN&DEV, což je to samé. Stačí kliknout pravým na "Tento počítač" a vybrat "Spravovat", potom dle obrázku. Očekávám, že v obou NB bude Atheros.
Anténa by to být mohla, ale NB je v záruce, takže zbývá jen reklamace.
Ale zajímalo by mě, jakou rychlostí jsou slinkovány oba NB v daných místech? Vpravo dole (v trayi) pravým na sílu signálu a vybrat "Otevřít Centrum ....", dále v okně vlevo zvolit "Změnit nastavení adaptéru", potom pravým na danou WiFi kartu a vybrat "Stav".
Přílohy
wifi_ven&dev.png
(72.02 KiB) Staženo 103 x
wifi_rychlostb.png
(55.04 KiB) Staženo 106 x
.
..
...
Brozicek

#12 Příspěvek od Brozicek »

To Standa99 a spol:
Tak jsme udělali screeny podle návodky Standa99. Můj levný NTB má modré orámování oken. Okna synovce se zlobivým WI-FI mají zelené orámování oken.
Nejdříve srovnání IDE:
Přílohy
wifi ven&dev vadny ntb.jpg
Drahý NTB synovce s necitlivým WI-FI.
(148.63 KiB) Staženo 107 x
WI-FI IDE.jpg
Levný NTB s bezproblémovým WI-FI.
(171.41 KiB) Staženo 94 x
Brozicek

#13 Příspěvek od Brozicek »

Druhé screeny v blízkosti routeru. Signál je kvalitní, rychlost přenosu očekávaná. Každý jsme dělali screen doma na svém routeru, takže nelze zcela srovnávat. Když jsme to dříve testovali porovnávali u mne a u synovce na stejných routerech,bylo to v blízkosti routeru shodné jak je vidět na screenech.
Přílohy
wifi signal u routeru.jpg
Signál u routeru drahý NTB s problémovým WI-FI
(141.97 KiB) Staženo 89 x
WI-FI signál u roteru.jpg
Signál v blízkosti routeru levný NTB s bezproblémovým WI-FI
(120.5 KiB) Staženo 72 x
Brozicek

#14 Příspěvek od Brozicek »

Třetí screeny signálu ve větší vzdálenosto od routeru. Opět uděláno na jiných sítích, ale drahý NTB měl na obou sítích vždy slabý signám a výrazně zpomalenou rychlost.

A co dál? Je to vada NTB s nutností reklamace, nebo vlastnost, kde nebude reklamace uznána.
Přílohy
wifi signal v pokoji.jpg
Dále od routeru cca 4 m přes strop (ne železobeton), drahý NTB s problémovým WI-FI
(140.55 KiB) Staženo 92 x
WI-FI signál co nejdál od routeru.jpg
Dále od routeru v rámci bytu, levný NTB s WI-FI OK.
(115.29 KiB) Staženo 74 x
Standa99

#15 Příspěvek od Standa99 »

Ty Atherosy jsem tipoval správně.
Trochu to víc zamotám. Ten synovcův router umí i pásmo 5GHz, ale testoval bych to vysloveně v pásmu 2.4GHz, protože lépe prochází překážkama. Našel jsem si demo webového rozhraní http://www.tp-link.com/resources/simula ... /index.htm , kde je vše pěkně vidět.
Začal bych tím, že bych tam nahrál poslední firmware 150302 z 02.03.2015 http://cz.tp-link.com/support/download/ ... n=V1#tbl_j (ty varování brát v potaz). Router bych přepnul do "Only work in 2.4GHz (802.11b/g/n)" a zkontroloval že "Transmit Power: je High". Potom bych se přesunul do problémového místa a zkoušel přepínat "Channel Width:" mezi 20 a 40MHz. Myslím, že by to při 20MHz v tom problémovém místě mohlo jet lépe, protože větší šířka pásma bude mít skrz překážky problém. V tu chvíli by měla být rychlost místo 300 Mb/s jen 150 Mb/s (pojistil bych to vypnutím + zapnutím WiFi na tom NB).
A když jste to zkoušeli na jednom routeru a mu to dělalo bordel, tak by to vycházelo, že on byl slinkovaný za 300 Mb/s a tím pádem to neprošlo stěnama bytu tak dobře jako tobě, když ty jsi byl slinkovaný za 150 Mb/s.
Každopádně až praxe ukáže, jestli tyhle kecy mají opodstatnění.
.
..
...
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“