Podomácku vyrobené fm rádio nefunkční vf část

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
honzik30

Podomácku vyrobené fm rádio nefunkční vf část

#1 Příspěvek od honzik30 »

https://www.youtube.com/watch?v=yN7f9DQ ... e=youtu.be z tohoto videa je patrné že rádio ani nešumí samozřejmě jsem zkoušel připojit anténu ale FM přijímač je němý kromě jedné frekvence která začne sičet ale nic nelze naladit norma by měla být západní aspoň podle stupnice. Ten pán který dělal chasis a jeho kamarád elektroniku mi povídal že to rádio hrálo a náhle nehraje myslím si že asi do antény udeřil blesk pochybuji že by se to jen tak zkazilo je pravda že napájení části s ladícím kondenzátorem 4volty bylo těěsně u kontaktů vypínače 230 voltů ale nebylo nijak spojeno.
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

MAA661 bych tu našel, nějaké tranzistory do vstupní jednotky také, MF filtr také,...
Taže kdybych to měl "na stole", bylo by to o nečem jiném než takhle na dálku se strefovat...

Začal bych katalogovým listem MAA 661, ověřením napětí, dobré by bylo vyřadit "šumovou bránu" (pokud tam něco takového je), přijímač by měl reagovat na to, když se kusem drátu dotknete vstupu IO...
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Většina přístroje je samo domo, ale ten tuner samotný je i s otočným kondenzátorem vybraný z něčeho továrního.
Milan_F

#4 Příspěvek od Milan_F »

Prvně bych vyházel hovňáky a ty zelený srágory zvaný zelenina. A ty keramický polštářky taky nebyly žádná sláva. Pak se můžeš pustit do měření.
Vla

#5 Příspěvek od Vla »

Milan_F píše:Prvně bych vyházel hovňáky a ty zelený srágory zvaný zelenina. A ty keramický polštářky taky nebyly žádná sláva. Pak se můžeš pustit do měření.

Jestli si to přečte zdejší vip člen ok1hga,co jsi napsal,tak tě zprdne na 3 doby :D
honzik30

#6 Příspěvek od honzik30 »

ten prijimač podle spodku asi bude samo domo také protože není tišťák natřen zelenou pryskiřicí
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud bych to opravoval sám, tak bych si vzal na pomoc levnější VKV rádio s CXA1191, nebo s tranzistorovou vstupní jednotkou. (starý autorádio) Sterňáckou vstupní jednotku bych odpojil od mezifrekvence a na tu mezifrekvenci bych připojil výstup z keramického filtru toho VKV přijímače. Při ladění VKV rádiečka Ti musí ten tvůj nemocný tuner hrát. Úplně ideální volba je starý autorádio s analogovým laděním. Pokud tam najdeš externí VKV jednotku laděnou feritovými jádry, máš ideální přípravek na diagnostiku Tvého rádia. Jinak po ukončení opravy můžeš uvést to druhý rádio do původního stavu a používat jej dále.
VKV jednotku bych ale raději vyměnil, než opravoval.Pokud to jde, použil bych stejnou VKV jednotku, jako tu, o který jsem psal výše (Laditelnou feritama). Jinak dost často bývá v háji první tranzistor VKV jednotky, pokud je "tupá". druhý tranzistor je směšovací oscilátor (pokud je to 2 tranzistorová jednotka). Oscilace zjistíš rovněž druhým přijímačem - i bez jeho rozebírání.. (žádaná frekvence + 10.7MHz)
Milan_F

#8 Příspěvek od Milan_F »

Vla píše:Jestli si to přečte zdejší vip člen ok1hga,co jsi napsal,tak tě zprdne na 3 doby :D

A to jako proč? O "skvělých" vlastnostech těchto prvků snad není potřeba sáhodlouze debatovat.
Vla

#9 Příspěvek od Vla »

Mě se neptej,já jsem také zastáncem toho,co jsi napsal,až na to,že předem bych je změřil a až po té vyměnil.Takže měřit,měřit,měřit.
honzik30

#11 Příspěvek od honzik30 »

jiste je to v te ladici jednotce tu mezi uz jsem opravil byl to jen spoj ale ta ladici jednotka ma tutově vypaleny ten předzesilovač vf jehož megatranzistor vypadá jako klobouček protože když přiložím antenu k jednomu z kontaktu ladiciho kondíku začne to šumět a slaqbounce se tam dá naladit jedna nejbližší německá stanice tady u Kraslic v Klingentálu tj kdybych tu destičku na otočné kondíky vyměnil hrálo by to nemáte ji někdo náhodou muze být celý komplet i se vzducháčem.
monterjirka

#14 Příspěvek od monterjirka »

greedy:
Otázkou je, jestli je tam nějaký SQ nebo něco takového, protože jinak by to při vadné vstupní jednotce muselo "syčet jak stádo hadů".
Artaban001

#15 Příspěvek od Artaban001 »

Tato VKV jednotka bývala v NDR rádiích "Stern", nebo nějak tak. Aby jsi mohl operovat na plošném spoji, musíš jej odpájet od toho kondenzátoru. Pokud máš možnost použít tohle:
Obrázek, tím to můžeš vyzkoušet. Já jich tu mám doma několik, protože jich Hadex tenkrát prodával docela levně.. I bych našel připojovací schéma..
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“