teplovodivá pasta na GPU?
Moderátor: Moderátoři
teplovodivá pasta na GPU?
jakou teplovodivou pastu na GPU používáte?
stačila by "EXTRÉM" TVP 25 z ges http://www.ges.cz/cz/chemie-plosne-spoje/chemicke-pripravky/chemicke-pripravky-pro-pouziti-v-elektronice/tepelne-vodive-pasty/SMMF5.html
A jakou teplovodivou pásku více 1mm tlustou?
Na teplovodivou pásku se vykašli, navíc pokud má být více než 1mm tlustá. Může stav jen zhoršit. A kombinace teplovodivé pasty a teplovodivé pásky je rovnou totální nesmysl.
Plochy GPU a chladiče by se měly co nejtěsněji dotýkat a teplovodivá pasta slouží jen k vyrovnání nerovností obou těchto ploch. Jakákoli jiná situace tepelné poměry jen zhoršuje.
V tom případě se k tomu neumím vyjádřit, takové řešení neznám (a je to asi bohužel moje vina, že ho neznám).
Jen by mě zajímal materiál té pásky. A taky typ GK.
A stejně je to nějaká blbost. Ještě jsem neviděl upečenou paměť a chlazení na RAMkách (což je snad skoro totéž, co paměti na GK) je obvykle spíše pro parádu a vnější efekt.
- Artaban001
Na CPU, GPU (ať už stolního PC nebo NB) a el. součástky v bastl-konstrukcích, které jsem vždy potřeboval připevnit na chladič (a nepoužil teplovod. izol. folii), používám VÝHRADNĚ teplovodivou pastu od fi. ELCHEMCO. Konkrétně jde právě o tuto. Nemohu ji vynachválit. (Např. - byla 2 roky na CPU stol. PC (který jel denně! cca 16hod.) a je stále jak nová a plní svoji funkci. Stačilo jen vyčistit chladič od prachu a bylo ... Nejedná se o žádnou "chinasracku", která po 2 letech vytvoří mezi CPU a chladičem tvrdou vrstvu cementu!
Samozřejmě, že použití pasty a zároveň teplovodivé izol. folie/pásky je nesmysl. Přesně jak bylo psáno výše. Již jsem se s tím setkal v PC zdrojích - pod spínací FETy a usm. diody použil výrobce tu šedou teplovodivou izol. podložku a pěkně je namazal pastou. Při demontáži se ta podložka úplně rozpadávala jak byla rozežraná. Těžko říct, zda-li to bylo tou pastou - jestli byla tak agresivní, či to byla podložka z nekvalitního materiálu...
- Přílohy
-
elchemco pasta.jpg- (16.01 KiB) Staženo 84 x
Artaban001 píše:Jestli to náhodou nebude kvůli tomu, že procesor se chladiče dotýká přímo přes pastu a paměti o kousíček vedle mají nižší pouzdra, tak musí být "nadstaveny" tou páskou, aby se taky mohly dotýkat chladiče.
V tom případě je tam ta teplovodivá páska jen pro parádu a nebo spíš jako distanční podložka bez využití teplovodivé funkce. Kdoví, zda původně použitá páska vůbec byla "teplovodivá".
Nevěřím, že by se bez ní paměti upekly, když v podstatě ani nemají podstatný důvod se hřát.
Spíš bych řekl, že než aby chladič ty paměti chladil, tak je přes tu "teplovodivou" pásku ještě přihřívá teplem, vyvíjeným GPU.
Takovou pásku dělá běžně několik výrobců. Páska je měkká aby "zatekla" do osazu různě vysokých součástek. Má výborné teplovodivé vlastnosti a vysoký el. odpor. Nejznámější je třeba 3M, většinou je plnivem keramika...