mohl by mi někdo, prosím, rozumně vysvětlit, proč po zkratu na rozbité objímce žárovky svítidla v koupelně vypadl světelný jistič 10 A, dále hlavní bytový jistič 3 x 20 A a dále i centrální jistič pro celý dům 3 x 100 A (8 bytů), a to takovým způsobem, že světelný jistič i hlavní domovní jistič musely být vyměněny - nešly už nahodit. Stalo se v neděli a bezproudí trvalo až do pondělí (cca 20 hod.), protože servisní firma nebyla v neděli schopna sehnat náhradní jistič 3 x 100 A. Něco asi bylo špatně
Zkrat na objímce svítidla
Moderátor: Moderátoři
Zkrat na objímce svítidla
mohl by mi někdo, prosím, rozumně vysvětlit, proč po zkratu na rozbité objímce žárovky svítidla v koupelně vypadl světelný jistič 10 A, dále hlavní bytový jistič 3 x 20 A a dále i centrální jistič pro celý dům 3 x 100 A (8 bytů), a to takovým způsobem, že světelný jistič i hlavní domovní jistič musely být vyměněny - nešly už nahodit. Stalo se v neděli a bezproudí trvalo až do pondělí (cca 20 hod.), protože servisní firma nebyla v neděli schopna sehnat náhradní jistič 3 x 100 A. Něco asi bylo špatně
- monterjirka
Všechno to má vliv na to, že klesá tzv. impedance smyčky.
Pokud bude blízko trafačka, může být impedance na konci světleného okruhu pod 0,5 Ohmu a pak tam při zkratu může být proud přes 400A a to je špička, která stačí v vyvabení nejen okruhového jističe, ale i dalších, včetně hlavního, pojistek v HDS,...
Druhá věc je že existuje jistič a "taky jistič".
Při tvrdém zkratu mezi kontakty, které se rozepínají, vzniká oblouk, různí výrobci mají různě dělané zhášecí komory...
Malér je, když jistič není nejnovější, něco zažil, výrobce se s tím moc nes***, a při zkratu si to najde nějakou povrchovou cestu nebo díky ionozaci to přeskočí a vznikne mezifázový oblouk!
To dokáže jistič "vyhodit zde skříně"
Jistič by měl mít přiměřenou vypínací schopnost (běžně instalační typy 6kA nebo 10kA) ale u některých by měli uvádět že vypnou jenom jednou a naposled
Zkrat v žárovce docela běžně vyrazí všechno co je v cestě až po hlavní 25A, u nových elektroinstalací kde je impedance po GO obvykle nižší tím snadněji. Doma provozuju přímotopy a musel jsem posílit i hlavní pojistky na 50A - jinak je jakýkoliv zkrat vyrazil taky.