Jak se učíte?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
arduino2015

Jak se učíte?

#1 Příspěvek od arduino2015 »

Ahoj, mám velký problém s učením, jak si vy nahráváte vědomosti do hlavy? Nějaké tipy?
pocitujlasku

#2 Příspěvek od pocitujlasku »

jednoducho si k tomu sadnem a studujem. Samo to do hlavy nenaskace. Hlavne sa sustredit a nerozptylovat nicim okolo.
Lenze to je problem dnesnej mladeze (nic v zlom), co sledujem okolo seba, tak maju problem sa aspon na par minut sustredit na jednu vec a to je potom problem nieco sa naucit.
No vidis, a tak si sa bal
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Opakováním a trvalým používáním. Co nepoužívám, poměrně rychle zapomenu...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
berk

#4 Příspěvek od berk »

Mozek si pamatuje jen to, co ho dokáže dostatečně vzrušit. Ostatní poměrně rychle zapomíná.
V učebních textech je často sousty omáčky, která dokáže mozek unavit a uspat. Když jsem se připravoval na zkoušky, tak jsem si při pročítání textů připravoval tahák, kde bylo vždy jen to podstatné.
1) Musel jsem do něj to důležité napsat – to už trochu v hlavě uvízne
2) Před zkouškou jsem si ho párkrát prošel
Při zkoušce už jsem ho nepotřeboval..
serviceman

#5 Příspěvek od serviceman »

Myslím, že je nutné chápat souvislosti a praktickou aplikaci. Tím se vědomosti jaksi "zesíťují", vzájemně se podporují a ze souvislostí je lze do jisté míry dovodit.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
konosuke

#6 Příspěvek od konosuke »

jenom praxí...teoretický balast ze školy slouží leda tomu abych věděl kde to v případě potřeby hledat
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
arduino2015

#7 Příspěvek od arduino2015 »

Já s váma souhlasím.

Ale po mě (teď maturuju) chtěj X sraček, a jak po mě mohou chtít, že si to budu pořád pamatovat?
konosuke

#8 Příspěvek od konosuke »

Jasně že ne...na vejšce platilo: nabušit se vědomostma, u zkoušky vysypat jak dávku ze sapíku a ihned zapomenout - uvolnit místo v paměti.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

serviceman

#10 Příspěvek od serviceman »

Já bych byl s tím "balastem" dost opatrný. Jasně, že co nebudeš potřebovat v průběhu desítek let, budeš zapomínat.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
medulin

#11 Příspěvek od medulin »

Přečíst si to a potom jít spát a nechat si o tom zdát :wink:
jandu

#12 Příspěvek od jandu »

Musíš pochopiť zmysel, podstatu. A potom si to aj neskôr pomerne ľahko vybavíš v mysli. V opačnom prípade iba bifflovať.

Vyznieva to ironicky - ale aj učiť sa je treba vedieť. Vedieď nájsť v otázke podstatu, neučať sa zapamätať balast-nepotrebné slová - tie si už dobavíš, skúšajúci ak uvidí, že podstate rozumieš, vie, ako napovedať, naviesť. A ak zmysel chápeš, pochopíš aj nápovedu skúšajúceho.

(Žial mám zo skúšania v komisii aj zlé skúsenosti, keď prísediaci sa alebo nevyznal v otázke, alebo so zlým úmyslom sa pokúsil študenta vyviesť z témy. Ale ak žiak poznal zmysel, podstatu otázky, predseda komisie to vie vyriešiť.)
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Yarda1

#13 Příspěvek od Yarda1 »

Co konkrétně se potřebuješ naučit?
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Kremik

#14 Příspěvek od Kremik »

Jsou dva základní způsoby učení. Nevím, jestli je někdo definoval a pojmenoval, tak budu používat moje pracovní pojmenování. Déšť a buldozer. Déšť je přirozený způsob poznávání, kdy se učíme jakoby svrchu dolů. Napřed se o něčem dozvíme že to vůbec existuje, pak co to zhruba asi je,a postupně to poznáváme podrobněji a podrobněji. Výhodou je to, že od začátku se v dané problematice orientujeme, a dle úrovně poznání to můžeme okamžitě využívat, a postupně to dále poznávat "za provozu". Současně jakoukoli novou informaci umíme hned správně zařadit, protože už máme kam - představa jakéhosi "lešení", kam se informace umístí. Navíc nám pomáhá intuice, protože když něčemu částečně rozumíme, určitě si dovedeme aspoň mlhavě představit, jak to bude asi dál.
Skoro přesný opak je učení způsobem Buldozer. Tento způsob se používá ve školách. Učit se od začátku knížky do konce, hrnout to jako buldozer. Člověk se něco učí, neví proč, neví k čemu, všechny informace si musí pamatovat odděleně, a teprve v závěru látky do sebe informace začínají zapadat a člověk si pak řekne: "No jó, vždyť je to vlastně jednoduchý, a já to tak dlouho nechápal." Je to zdlouhavý, energeticky náročný a nepřirozený způsob učení, a nechápu, proč pořád přetrvává. Když jsem chodil do školy, bylo mi dokonce doporučováno nedívat se "dopředu", prý aby mě to nepletlo.
Takže každému doporučuju - uč se celou látku najednou, od základních principů až po detaily které potřebuješ. Školákům doporučuju učit se nejlépe dopředu, nebo se aspoň dívat, o čem to bude. Kdo to promešká a ztratí náskok, časová tíseň ho donutí učit se buldozerem jen to něco na písemku, a je pak těžký se z toho zase vyhrabat.
Nejlepší učení je vlastně neučení, jen tak si knížkou listovat a prohlížet si ji. Je-li čas, vleze to do hlavy samo.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“