Jak se učíte?
Moderátor: Moderátoři
- arduino2015
Jak se učíte?
- pocitujlasku
Lenze to je problem dnesnej mladeze (nic v zlom), co sledujem okolo seba, tak maju problem sa aspon na par minut sustredit na jednu vec a to je potom problem nieco sa naucit.
V učebních textech je často sousty omáčky, která dokáže mozek unavit a uspat. Když jsem se připravoval na zkoušky, tak jsem si při pročítání textů připravoval tahák, kde bylo vždy jen to podstatné.
1) Musel jsem do něj to důležité napsat – to už trochu v hlavě uvízne
2) Před zkouškou jsem si ho párkrát prošel
Při zkoušce už jsem ho nepotřeboval..
- serviceman
- arduino2015
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=69234
- serviceman
Vyznieva to ironicky - ale aj učiť sa je treba vedieť. Vedieď nájsť v otázke podstatu, neučať sa zapamätať balast-nepotrebné slová - tie si už dobavíš, skúšajúci ak uvidí, že podstate rozumieš, vie, ako napovedať, naviesť. A ak zmysel chápeš, pochopíš aj nápovedu skúšajúceho.
(Žial mám zo skúšania v komisii aj zlé skúsenosti, keď prísediaci sa alebo nevyznal v otázke, alebo so zlým úmyslom sa pokúsil študenta vyviesť z témy. Ale ak žiak poznal zmysel, podstatu otázky, predseda komisie to vie vyriešiť.)
Skoro přesný opak je učení způsobem Buldozer. Tento způsob se používá ve školách. Učit se od začátku knížky do konce, hrnout to jako buldozer. Člověk se něco učí, neví proč, neví k čemu, všechny informace si musí pamatovat odděleně, a teprve v závěru látky do sebe informace začínají zapadat a člověk si pak řekne: "No jó, vždyť je to vlastně jednoduchý, a já to tak dlouho nechápal." Je to zdlouhavý, energeticky náročný a nepřirozený způsob učení, a nechápu, proč pořád přetrvává. Když jsem chodil do školy, bylo mi dokonce doporučováno nedívat se "dopředu", prý aby mě to nepletlo.
Takže každému doporučuju - uč se celou látku najednou, od základních principů až po detaily které potřebuješ. Školákům doporučuju učit se nejlépe dopředu, nebo se aspoň dívat, o čem to bude. Kdo to promešká a ztratí náskok, časová tíseň ho donutí učit se buldozerem jen to něco na písemku, a je pak těžký se z toho zase vyhrabat.
Nejlepší učení je vlastně neučení, jen tak si knížkou listovat a prohlížet si ji. Je-li čas, vleze to do hlavy samo.