Bodování vývodů článků

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Bodování vývodů článků

#1 Příspěvek od Celeron »

Dá se doma bodovat na NiCd či NiMH propojovací pásky? Mám tu baterii elytů 270G/28V a ubastlený kleště s navzájem odizolovanýma čelistma s wolfram hroty. Slabý plechy s tím bodovat k sobě šly a držely dost dobře. Normální bodování sice maká malinko jinak, nejdříve stisk, pak proud, vypnutí a uvolnění stisku. U tohodle se prskne a smáčkne najednou.
Chtěl bych zkusit nabodovat pásky na starých NiCd SC 1,7Ah. Bylo mě ale tvrzeno, že se boduje "skrz článek". Proud sice působí pár desítek milisekund ale ta prda opravdu nemůže článek vevnitř poškodit, třeba upálit vývod na čepičku?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Byvaju tam 2 alebo 4 body, tak podla mna prud prechadza len z jedneho bodu do druheho.
Jodr

#3 Příspěvek od Jodr »

Z nouze v domácích podmínkách lze: Upravené kleště s odizolovaným měděným hrotem, trafo 250W přes sekundár tři závity licny 4mm2 připojené na kleště. Stisknout přes článek, zapnout trafo ani ne na dvě sec., vypnout trafo. Tři nebo čtyři body a vše opakovat na druhé straně článku. Nepozorovali jsme, že by článek nějak protestoval.
Standa99

#4 Příspěvek od Standa99 »

.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
jova1
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jova1 »

zedisdet

#6 Příspěvek od zedisdet »

Z ceho jsou vlastne ty pasky?
jova1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jova1 »

Domnívám se že nerez.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem hodil dotaz známýmu v brněnským Fulguru a skrzá články se to nesmí bodovat, opravdu můžou ulítnout přívody k čepici. Vždy se dělaj spoje průtokem mezi dvěma body vedle sebe.
Ten návod na bodovku s trafem z mikrovlnky je dobrej, mám trafo z 1KW Whirpool mikrovlny s mezizávitem na VN. Stačí ho vyříznout, vytlouct a namotat kus Cu lana.
Dělal jsem svařovací pokus s tou baterii elytů 270G/25V a i když je to strašná prda, je moc krátká asi to neprohřeje. Ty propojovací plíšky nemám, měl jsem měděný 0,3 mm a to asi moc odvádí teplo.
Jinak kdo si s takovou baterií elytů nehrál, z laboratorního zdroje s omezením na 3A se ten elyt nabíjí 15 sekund a při zkratování přes odpor z konstantanu cca 0,8R se konstantan rozžhaví do ruda. Původně ty elyty sloužily na sálovým počítači na vyškubnutí suportu s magnetickejma hlavičkama z diskový mechaniky při výpadku napájecího napětí.
Jirka

czatlantis

#9 Příspěvek od czatlantis »

Ty pásky jsou poniklovaný nebo čistej nikl. Dají se vcelku levně sehnat na ebayi. Třeba tohle
http://www.ebay.com/itm/1M-5mm-x-0-15mm ... 418b4868f8
fredis

#10 Příspěvek od fredis »

jova1 píše:Domnívám se že nerez.

Nerez v žádném případě :cry: . Teď jsem na nové články s nabodovanými plíšky pájel jen s kalafunou a cín se nádherně rozléval. Na nerezu bych si ani neškrtnul.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Lepší na pájení jsou takový lisovaný měděný "čínky". Ale u nich je problém, co typ článku, to délka.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“