RC Oscilátory
Moderátor: Moderátoři
RC Oscilátory
Mám menší problém. v bc práci jsem měl k simulaci zadané jako jedno ze schémat RC oscilátor s posuvem fáze a amplitudovou stabilizací. Schéma přikladam v příloze.
Oponent mi dal otázku proč v něm chybí poslední odpor ve fázovacim članku. A já rpostě nevim jak se na tento dotaz mám připravit. je tu někdo schopný mi poradit? Předem díky za odpověď.
- Přílohy
-
shape04 schema.jpg- schema oscilatoru
- (28.06 KiB) Staženo 213 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale na teorii jsem nikdy moc nebyl, možná je to i jinak...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Zkoušel jsem obvod simulovati s tím posledním rezistorem a zkoušel jsme ho přidat na začátek i na konec fázovacího obvodu a je fakt že vliv na výstupní periodu neměl skoro žádný. Tudíž tam prostě asi není protože se neuplatní, no zkloubím vaše poznatky s tím co ještě zjsitím z simulací , to snad bude na uspěch stačit
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
I já se nad tím musím zamyslet, protože v té zpětné vazbě je 10x větší odpor než v těch fázovacích RC. Ale nejspíš proto, že na vytvoření virtuální nuly bude potřeba 10x větší amplituda na výstupu a tudíž to bude i zesilovat...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Perioda vychází zaokrouhleně 2,1ms ve všech variantách s rezistorem v sérii (5k ohm) průběh vidět nejde jelikož graf je výřez a k rozkmitání u tohoto zapojení dojde s vetším spožděním. Nicméně konečná odpověď mi zatim jasná není. Zítra to budu ještě konzultovat s učitelem ze střendí školy tak se uvidí.
Tučný průběh je zapojeni bez posledního faz. článku...
- Přílohy
-
PS osc.jpg- (296.51 KiB) Staženo 184 x