Řídicí IO pro synchronní usměrňovač

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Řídicí IO pro synchronní usměrňovač

#1 Příspěvek od forbidden »

Mám tu na opravu tři zdroje Condor GNT448CBTG. Dva mají totálně zkratovaný výstupní MOSFETy v usměrňovači (FDP2710), protože okolo není kromě nějaké té diody skoro nic aktivního kromě SMD IO JM05AB od Nationalu, tak jsem usoudil, že to bude jejich řídicí obvod. Blbě se k němu dostává, vývody to má pod pouzdrem. Chtěl bych nějak ověřit, že funguje, protože se mi nezdá, že by MOSFETy jen tak oba odešly do úplnýho zkratu mezi všema elektrodama. Jenže k tomu řídicímu nemůžu najít žádný info, nezná to někdo?
Díky.
weed_smoker

#2 Příspěvek od weed_smoker »

Těžko říct,co to může bejt,NS vyrábí i "brandovaný" součástky (běžná součástka se zákaznickym potiskem).
U "zdrojových" obvodů můžou bejt vodítkem piny VCC a GND (napájení).Pokud by to napájení bylo diagonálně (nad pinem 1 plus,na konci řady u pinu 1 mínus),může to bejt i nějakej MCU,kterej si pomocí ADC měří vstupní střídavinu a podle toho spouští jednotlivý G těch MOSFETů.
BTW.K. Bartoň používal v můstkovym aktivnim usměrňovači TL072,nějaký DIL8 optrony od IR a DC/DC měnič pro plovoucí napájení horní strany můstku z asi IRF740. Mělo to na vstupu trafo s uzemněnym středem(z +U a -U z pomocnýho můstku (4x1N4007) napájenýho z krajů trafa se pomocí 7815+7915 odvozovalo napájení OZ,DC/DC měniče a budičů spodní strany).
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Ono se na to dostává fakt blbě. Fotka (je dost velká). Řídicí IO je nejspíš hned pod trafem dole. Zespodu tišťáku v rozumné vzdálenosti od MOSFETů (ty dva vlevo nahoře) nic není, jen pár kondíků a diod. Oba MOSFETy jsou paralelně, ale buzení mají zvlášť.
filipaudio

#4 Příspěvek od filipaudio »

Ahoj.
Pravděpodobně to bude LM5110, u SMD integráčů dost často chybí písmena
před číslem...

V tom prvním řádku bývá čas a místo výroby.

http://www.ti.com/lit/ds/snvs255a/snvs255a.pdf
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

To by mohlo být, díky moc za navedení. Zatím jsem zjistil, že MOSFETy paralelně nejsou, drainy jsou spojený přes vinutí trafa. Na jednom dobrým zdroji jsem oměřil průběhy, po výměně MOSFETů ve vadným průběhy sedí, takže buzením asi neodešly.
Přílohy
GNT448CBTG buzení.gif
průběhy na gatech
(5.82 KiB) Staženo 174 x
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“