Tesla 4002, renovace obrazovky

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

Tesla 4002, renovace obrazovky

#1 Příspěvek od hrabosh »

Zdravím.

Povedlo se mi na Aukru ulovit Tv Tesla 4002, skřín vypadá dobře, ale obrazovka má střed bez luminoforu. Díval jsem se na Reton a vypadá to, že pořád renovujou CRTčka. Půjde tohle opravit? Nebo mám začí pomalu shánět jinou obrazovku?

Dík,
Zb.
Přílohy
tesla_4002.jpg
(73.45 KiB) Staženo 178 x
Hifista

#2 Příspěvek od Hifista »

Když jsem tam před více léty občas vozil obrazovky na renovaci, tak požadovali neporušené vakuum a renovace spočívala ve výměně hrdla obrazovky za nové, osazené novým elektrodovým systémem. Pokud ještě skutečně fungují, tak si myslím, že tenhle případ asi nevyřeší.
Byli tam ale vždy neobyčejně vstřícní, takže se mi s nimi dobře spolupracovalo.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Reton, pokud je mi známo, už dlouho dodává nanejvýše jen LCD retrofity za CRT obrazovky. A, pokud dodává CRT, objednává je v zahraničí.

Taky se obávám, že na tuhle kulatou obrazovku nemají ani držák, do kterého by ji upnuli, myslím, že ji nerepasovali nikdy.
A ještě maličkost: jestli je skrz tu skvrnu uprostřed vidět dovnitř, znamená to, že v baňce je vzduch. Takové na repas nebrali nikdy.
Jestli je jen tmavá a neprůhledná, byla na obrazovce blbě nastavená iontová past... ale v důsledku by to asi na věci nic neměnilo.

Možná by stálo za úvahu použít obrazovku z Merkura a pohrát si s vychylovacími proudy, konečně přinejmenším vertikální cívky jsou napájené z výstupního trafa, a taky si pohrát s napětími pro jednotlivé mřížky. Anodové by patrně mohlo zůstat stejné.
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od hrabosh »

Díky za info. Prodejce ji zařadil do špatné sekce a navíc nazval rádiem, takže jsem ji získal za krásných 600,-. Za ty prachy mi může klidně dělat dekoraci na čestném místě na poličce v pracovně tak, jak je :-)

Až dorazí, podívám se, v jakým je stavu a zkusím cvičně ten Reton. Jen se bojím, aby dorazila v pořádku. Chlápek je z Aše a já od Brna, takže to bude v rukou PPL :-/
xsc

#5 Příspěvek od xsc »

Tohle Reton opravdu neudělá. Tam měnili elektronovou optiku barevných obrazovek, tohle je vypálené stínítko. To by bylo potřeba odstranit starý a nanést nový luminofor pro čb obrazovku. Shánějte novou obrazovku.
oravan

#6 Příspěvek od oravan »

ja mám obrazovku ale neviem ešte v akom je stave v TV čo renovujem tak žiaľ ti ju nemôžem posunúť
Achab

#7 Příspěvek od Achab »

Původních obrazovek 25QP20 byl údajně nedostatek už v 60-tých letech. V dané době se tyto přijímače upravovaly pro větší typy jako 351QP44, 35LK2B nebo polské 35MK2M které jsou dnes taky těžko dostupné.

Informace je z knihy "Úpravy televizních přijímačů" (Čacký, Čuchna, Huber - 1967). Mohla by posloužit jako vodítko pro úpravy při případné náhradě obrazovky. Můžu z ní případně něco oskenovat.
samponek

#8 Příspěvek od samponek »

Dal a přizpůsobil bych tam baňu z čínské ČB TV co byly na 12V nebo Šilelis, podle velikosti, včetně vychylovaček.
mihal

#9 Příspěvek od mihal »

Fuj, alebo rovno LCD?
:roll:
Ja by som doporučoval bedýnku naleštiť a šup s ňou do vitrínky. Časom, za 5, 10 alebo 20rokov keď sa Ti prihodí originálna obrazovka tak ju vymeníš. Určite to nebude jediná súčiastka na výmenu, tak môžeš zatiaľ sysliť. A ak sa tá obrazovka neobjaví, budeš mať aspoň stále televízor v pôvodnom stave, bez dorezaného šasí, bedne a zapojenia.
Týchto strojov je už málo a je dobré udržať ich pôvodný stav.
fredis

#10 Příspěvek od fredis »

Achab píše:Původních obrazovek 25QP20 byl údajně nedostatek už v 60-tých letech. V dané době se tyto přijímače upravovaly pro větší typy jako 351QP44, 35LK2B nebo polské 35MK2M které jsou dnes taky těžko dostupné.

Je to tak. Mám doma originál manuál snad z Kovoslužby, nebo jak se ten spolek tehdy jmenoval, kde je popsána úprava na větší úhlopříčku. A těch úprav tam je popsáno víc.
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od hrabosh »

oravan píše:ja mám obrazovku ale neviem ešte v akom je stave v TV čo renovujem tak žiaľ ti ju nemôžem posunúť

OK, kdyby ses ji chtel zbavit, určitě se ozvi!! dík

Achab píše:Původních obrazovek 25QP20 byl údajně nedostatek už v 60-tých letech. V dané době se tyto přijímače upravovaly pro větší typy jako 351QP44, 35LK2B nebo polské 35MK2M které jsou dnes taky těžko dostupné.

Informace je z knihy "Úpravy televizních přijímačů" (Čacký, Čuchna, Huber - 1967). Mohla by posloužit jako vodítko pro úpravy při případné náhradě obrazovky. Můžu z ní případně něco oskenovat.

Tu knížku možná doma mám, zkusím se mrknout. Nedávno jsme se stěhovali, tak to ješte asi nebude vybalený.

Jinak obrazovku jsem moc nahrazovat nechtěl, rozhodně ne žádným "moderním" typem... možná něco jako "dobovou" úpravu.

oravan píše:Fuj, alebo rovno LCD?
Rolling Eyes
Ja by som doporučoval bedýnku naleštiť a šup s ňou do vitrínky. Časom, za 5, 10 alebo 20rokov keď sa Ti prihodí originálna obrazovka tak ju vymeníš. Určite to nebude jediná súčiastka na výmenu, tak môžeš zatiaľ sysliť. A ak sa tá obrazovka neobjaví, budeš mať aspoň stále televízor v pôvodnom stave, bez dorezaného šasí, bedne a zapojenia.
Týchto strojov je už málo a je dobré udržať ich pôvodný stav.

Vidím to stejně. Nepotřebuju ji zprovoznit hned, klidně může odpočívat a já mezitím na Aukru a bazosi posháním díly. Nebo třeba další kus s rozbitou skříní apod.
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od hrabosh »

fredis píše:

Je to tak. Mám doma originál manuál snad z Kovoslužby, nebo jak se ten spolek tehdy jmenoval, kde je popsána úprava na větší úhlopříčku. A těch úprav tam je popsáno víc.

Asi by se Ti nechtělo to naskenovat, co?
Achab

#13 Příspěvek od Achab »

Předpokládám že dotaz je na fredise? I když v té knize je pravděpodobně to nejpodstatnější taky.
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od hrabosh »

Achab píše:Předpokládám že dotaz je na fredise? I když v té knize je pravděpodobně to nejpodstatnější taky.

Jj, na fredise
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Lukas-Peca »

Telka má větší cenu (i finanční) jako nefunkční, ale původní, než jako zbastlená a funkční. Tím spíš, když tam bude obrazovka z merkura nebo čínské telky, navíc obojí má úplně jinou úhlopříčku.

Přestavba na obrazovku 351QP44 podle toho návodu navíc není zrovna triviální, kromě úpravy čelní stěny se musí vyrobit nový rámeček a krycí sklo. Hlavně se ale musí přestavět řádkový rozklad a upravit vychylovačky, aby se dosáhlo vyššího VN a vychylovacího úhlu.

Přestavěných telek je ale dost - pokud bys chtěl, tak snadno seženeš přestavěnou s dobrou obrazovkou výměnou za tuto nepřestavěnou s fouklou bání.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“