Vznik tónu - co nejjednodušeji
Moderátor: Moderátoři
Vznik tónu - co nejjednodušeji
stavím alarm, který by měl po sepnutí vydávat tón o určité frekvenci - chtěl bych se zeptat, jak co nejjednodušeji takový tón vytvořit.
Nejjednodušší zapojení, které jsem zatím viděl, bylo složeno ze tří RC článku, z nichž každý posouvá fází o 60° = 180° + zesilovač - tranzistor v zapojení SE posouvá fází také o 180° tj. dohromady 360°, aby byla splněna fázová podmínka pro vznik oscilací => tj. obvod složený ze tří RC článků a jednoho tranzistoru. Nešlo by to zapojit ještě jednodušeji? A jak závisí frekvence vzniklého tónu na hodnotě součástek? (vzorec) Díky za odpovědi
EDIT: Hlavně doplnit rezistory do báze Q2.
Nejsem autorem schemat.
- Přílohy
-
sirene 02.gif- (42.08 KiB) Staženo 92 x
-
sirene 01.png- Vložte rezistor do báze
- (2.6 KiB) Staženo 121 x
Nebo jde použít piezoměnič s jedním tranzistorem v samobudicím zapojení, to je o trochu jednodušší a o dost účinnější, protože rezonance samotného krystalového dvojčete si oscilátor naladí na kmitočet, při němž má nejvyšší účinnost = řve nejvíc.
Ale to už je hotové, viz Termitův odkaz.
U mamuta můžeš koupit třeba takovou, ta opravdu řve při malé spotřebě.
- Artaban001
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=17215&highlight=bzu%E8%E1k
kde jsem dával schéma na velice příjemně znějící bzučák s údajně sinusovým průběhem signálu - neočuchával jsem to osciloskopem - Ale vzhledem k tomu, že je to značně ořezaný oscilátor z fázovacím RC členem, tak by to měla být pravda. Sympatický je na tom bzučáku odběr, který spolehlivě rozsvítí každou LED, pokud jej použiješ jako "Šlusmetr".
A pokud Ti jde doopravdy jen o akustickou signalizaci, použij tovární sirénku viz výše. její zvuk je protivný dost na to, aby splnil účel výstrahy..
- monterjirka
Alarm - bude s procesorem nebo to budou jen "neprogramovatelné" součástky?
Pokud procesor, tak tam snad nějaký Pin bude volný a šel by využít
Pokud to bude z diskrétních součástek, třeba bude volné nějaké hradlo či dvě... A v nejhorším bych vsadil na klasiku s 555
Díky za radu, ale radši bych si oscilátor zapojil sám s požadovanou frekvencí.
Hydrawerk
Předpokládám, že se jedná o dvojici komplementárních tranzistorů?
A hodnoty rezistoru a kondenzátoru v tom prvním zapojení ovlivňují frekvenci tónu?
Hill
Toho zesilovače jsem si vědom, moc jednoduše to tedy opravdu nejde.
Artaban001
Na fóru jsem hledal, ale pokud člověk neví, co přesně má zadat, tak je to na nic. Díky za schéma, vyzkouším.
monterjirka
Budou to klasické součástky, s procesory ještě nemám zkušenost. Na tu 555ku se ještě mrknu, díky.
Hydrawerk
Předpokládám, že se jedná o dvojici komplementárních tranzistorů?
Ani ne.
A hodnoty rezistoru a kondenzátoru v tom prvním zapojení ovlivňují frekvenci tónu?
Ano.
Jinak upozorňuji, že oscilátory se mohou blbě simulovat v Orcad Pspice.
Dále jsem našel toto.
http://www.eleccircuit.com/simple-tone- ... ogic-form/
- Přílohy
-
sirene 03.png- (27.49 KiB) Staženo 92 x
-
inverter replacement.png- (13.75 KiB) Staženo 84 x
Spravit by se to dalo doplněním odporu mezi B pnp a C npn.
Edit: platí pro první 2 horní schémátka, než jsem to dopsal, objevily se další.
- Artaban001
- Frekvenci si může zvolit jakou chce - otázka je co uslyší. Piezo je nejhlučnější na své mechanickoelektrické rezonanci, což už tady bylo řečeno.
- Výpočet hodnot odporů a kondenzátorů je sehnatelný na internetu a v skoro každé lepší knize pro bastlíře a vystačí si z násobilkou (žádný vyšší matematické funkce nejsou potřeba).
Tady máš příklad:
http://elkmat.wz.cz/EL_SEM_BLIKAC.doc
- Artaban001
jinak tovární sirénky umí i kolísající tón, který je ještě protivnější
Kremik píše:Před uvedenými schématy musím varovat. (...)Za určitých podmínek fungovat asi může, bylo by to ideální téma pro samponka![]()
Za určitých podmínek, to znamená při napájení 1,5V v prvním případě a ve druhém případě má tranzistor OC26 hrozně malou betu.
Kremik píše:Spravit by se to dalo doplněním odporu mezi B pnp a C npn.
Ano.