Vznik tónu - co nejjednodušeji

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Denmer

Vznik tónu - co nejjednodušeji

#1 Příspěvek od Denmer »

Zdravím,
stavím alarm, který by měl po sepnutí vydávat tón o určité frekvenci - chtěl bych se zeptat, jak co nejjednodušeji takový tón vytvořit.
Nejjednodušší zapojení, které jsem zatím viděl, bylo složeno ze tří RC článku, z nichž každý posouvá fází o 60° = 180° + zesilovač - tranzistor v zapojení SE posouvá fází také o 180° tj. dohromady 360°, aby byla splněna fázová podmínka pro vznik oscilací => tj. obvod složený ze tří RC článků a jednoho tranzistoru. Nešlo by to zapojit ještě jednodušeji? A jak závisí frekvence vzniklého tónu na hodnotě součástek? (vzorec) Díky za odpovědi
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Nejjednodusej to pujde tak ze pouzijes neco takoveho http://www.ebay.com/itm/Great-6-15V-Ele ... 20f74f5a21
Hydrawerk

#3 Příspěvek od Hydrawerk »

Nejjednoduššeji by to šlo pomocí lavinového generátoru, ale tam je nutno aspoň 12V napájení. Proto doporučuji nějaký oscilátor se dvěma tranzistory. Nutno vyzkoušet a případně upravit.
EDIT: Hlavně doplnit rezistory do báze Q2.
Nejsem autorem schemat.
Přílohy
sirene 02.gif
(42.08 KiB) Staženo 92 x
sirene 01.png
Vložte rezistor do báze
(2.6 KiB) Staženo 121 x
Naposledy upravil(a) Hydrawerk dne 13 črc 2015, 21:07, celkem upraveno 3 x.
Hydrawerk

#4 Příspěvek od Hydrawerk »

termit256
Určitě, pokud stačí jedna jediná frekvence.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Začínáš poněkud od konce - chceš dělat oscilátor na nějakou frekvenci a nevíš, jakou, navíc, má-li to dělat kravál, tak potřebuješ účinný měnič a zesilovač, čili to nejde ani tak jednoduše, jak si to představuješ.
Nebo jde použít piezoměnič s jedním tranzistorem v samobudicím zapojení, to je o trochu jednodušší a o dost účinnější, protože rezonance samotného krystalového dvojčete si oscilátor naladí na kmitočet, při němž má nejvyšší účinnost = řve nejvíc.
Ale to už je hotové, viz Termitův odkaz.

U mamuta můžeš koupit třeba takovou, ta opravdu řve při malé spotřebě.
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

A když by jsi náhodou měl možnost použít zde "hledat na fóru", tak by jsi se dopídil k tomuhle vláknu:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=17215&highlight=bzu%E8%E1k
kde jsem dával schéma na velice příjemně znějící bzučák s údajně sinusovým průběhem signálu - neočuchával jsem to osciloskopem - Ale vzhledem k tomu, že je to značně ořezaný oscilátor z fázovacím RC členem, tak by to měla být pravda. Sympatický je na tom bzučáku odběr, který spolehlivě rozsvítí každou LED, pokud jej použiješ jako "Šlusmetr".
A pokud Ti jde doopravdy jen o akustickou signalizaci, použij tovární sirénku viz výše. její zvuk je protivný dost na to, aby splnil účel výstrahy..
monterjirka

#7 Příspěvek od monterjirka »

Asi bych se nebabral s nějakým zapojením s tranzistory...
Alarm - bude s procesorem nebo to budou jen "neprogramovatelné" součástky?
Pokud procesor, tak tam snad nějaký Pin bude volný a šel by využít
Pokud to bude z diskrétních součástek, třeba bude volné nějaké hradlo či dvě... A v nejhorším bych vsadil na klasiku s 555
Denmer

#8 Příspěvek od Denmer »

termit256
Díky za radu, ale radši bych si oscilátor zapojil sám s požadovanou frekvencí.

Hydrawerk
Předpokládám, že se jedná o dvojici komplementárních tranzistorů?
A hodnoty rezistoru a kondenzátoru v tom prvním zapojení ovlivňují frekvenci tónu?

Hill
Toho zesilovače jsem si vědom, moc jednoduše to tedy opravdu nejde.

Artaban001
Na fóru jsem hledal, ale pokud člověk neví, co přesně má zadat, tak je to na nic. Díky za schéma, vyzkouším.

monterjirka
Budou to klasické součástky, s procesory ještě nemám zkušenost. Na tu 555ku se ještě mrknu, díky.
Hydrawerk

#9 Příspěvek od Hydrawerk »

Hydrawerk
Předpokládám, že se jedná o dvojici komplementárních tranzistorů?

Ani ne.
A hodnoty rezistoru a kondenzátoru v tom prvním zapojení ovlivňují frekvenci tónu?

Ano.
Jinak upozorňuji, že oscilátory se mohou blbě simulovat v Orcad Pspice.
Dále jsem našel toto.
http://www.eleccircuit.com/simple-tone- ... ogic-form/
Přílohy
sirene 03.png
(27.49 KiB) Staženo 92 x
inverter replacement.png
(13.75 KiB) Staženo 84 x
Hydrawerk

#10 Příspěvek od Hydrawerk »

I v návodu k Voltíkovi 3 něco bylo.
Přílohy
trikrat bzucak 01.png
(66.11 KiB) Staženo 95 x
Kremik

#11 Příspěvek od Kremik »

Před uvedenými schématy musím varovat. Proud procházející přes EB pnp tranzistoru a dále CE npn tranzistoru není ničím omezen, jak to asi dopadne? Jako dítě jsem si takto odpravil tranzistor, a od té doby jsem toto zapojení nikdy nepoužil. Za určitých podmínek fungovat asi může, bylo by to ideální téma pro samponka :D
Spravit by se to dalo doplněním odporu mezi B pnp a C npn.

Edit: platí pro první 2 horní schémátka, než jsem to dopsal, objevily se další.
Artaban001

#12 Příspěvek od Artaban001 »

A jinak - Pokud si postaví klasický multivibrátor (2X tranzistor; 4X odpor; 2X kondenzátor) a mezi kolektory zapojí klasický piezoelektrický element - klidně i holý piezo z hodinek, tak:
- Frekvenci si může zvolit jakou chce - otázka je co uslyší. Piezo je nejhlučnější na své mechanickoelektrické rezonanci, což už tady bylo řečeno.

- Výpočet hodnot odporů a kondenzátorů je sehnatelný na internetu a v skoro každé lepší knize pro bastlíře a vystačí si z násobilkou (žádný vyšší matematické funkce nejsou potřeba).

Tady máš příklad:
http://elkmat.wz.cz/EL_SEM_BLIKAC.doc
ZVUK2000

#13 Příspěvek od ZVUK2000 »

Mne by vadil trvalý tón. Není lepší oscilator modulovat druhým?
Artaban001

#14 Příspěvek od Artaban001 »

No mě taky, ale tuším podle způsobu dotazu na začátku, že mu jde o to jak jej postavit, než pištět továrním piezosirénkou. U astabilu může odpojit bázový odpory od kladnýho pólu ,spojit je a připojit je přes paralelní RC člen na + a má zdroj přerušovanýho signálu, pokud se správně trefí velikosti R a C v tom RC členu - Došel jsem na to čirou náhodou, když jsem astabilní klopák s odpojenýma bázovýma odporama používal jako citlivý šlus metr..
jinak tovární sirénky umí i kolísající tón, který je ještě protivnější :-)
Hydrawerk

#15 Příspěvek od Hydrawerk »

Kremik píše:Před uvedenými schématy musím varovat. (...)Za určitých podmínek fungovat asi může, bylo by to ideální téma pro samponka :D

Za určitých podmínek, to znamená při napájení 1,5V v prvním případě a ve druhém případě má tranzistor OC26 hrozně malou betu.
Kremik píše:Spravit by se to dalo doplněním odporu mezi B pnp a C npn.

Ano.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“