Max. napětí tantal. kondenzátoru (jak zvolit)?
Moderátor: Moderátoři
Max. napětí tantal. kondenzátoru (jak zvolit)?
potřebuji nahradit klasický elektrolytický kondenzátor tantalovým z důvodu velikosti. Pro přehled o co se jedná - model lokomotivy s digitálním dekodérem se zvukem. Je doplněn elektrolyt. kondenzátorem od výrobce 100uF (max. napětí samozřejmě nezjistím).
Koukal jsem na tantalové smd kondenzátory, bohužel v gme a ges mají 100uF jen 16V nebo 47uF max. 25V. Napětí v kolejích je +/-14V DCC.
Nerad bych poškodil dekodér nebo lokomotivu.
Riskovat napětí 16 V při napětí v kolejích 14 V není dobrý nápad. V kolejích může být napětí i vyšší, hlavně jako produkty rušení od motorů ostatních lokomotiv a tak vůbec podobně.
Proč je vlastně třeba jej nahrazovat? Jenom kvůli té velikosti? Dají se koupit i malé elektrolyty. Tantal není univerzální dobré řešení.
Každopádně vřele doporučuji použít ten na 25 V a pokud se vlezou, tak dva vedle sebe, aby to dalo alespoň přibližně stejnou kapacitu.
Pokud ovšem ten kondenzátor je za stabilizátorem, lze použít i verzi 16V, ale nevíme, jak je ten dekodér udělaný.
Stejně je to nějaká maličká mašinka, to jsou TTčka?
bobob píše:Je doplněn elektrolyt. kondenzátorem od výrobce 100uF (max. napětí samozřejmě nezjistím).
Tak sand zjistíš, jaké tam je a může být napětí.
Tantaly jsou citlivé na krátkodobý nadproud. Kdysi jsem je použil v nějakém průmyslovém čidle, tantal tam byl 10uF/35V na vstupu 24V napájení.
Pokud s tím obsluha manipulovala a pod napájením to připojila na 24V, tak jim to čidlo odcházelo, tantal se nabíjecím proudem prorazil.
Protože to bylo zalité, tak se to mohlo vyhodit.
Moje konstrukční chyba. Stačilo do vstupu přidat 10R odpor a problém nebyl.
TT to není - tohle je ještě menší - N
kondenzátor zde funguje jako zásobník energie pro případ krátkodobého výpadku napájení (např. přejezd přes špínu apod.), aby se nerestartoval přehrávaný zvuk od začátku, takže vzhledem k tomu, že kolej není ideálně rovná, nabijí a vybíjí se podle mne pořád dokola. kapacitu má 100u, ale z výrobce jsem dostal info, že lze použít až 330u, takže to asi kritická hodnota (100u) nebude.
v koleji je 14,5V, na kondenzátoru při plném zatížení při jízdě 12,3V, při bublání na místě 12,5V.
foto je zde
http://postimg.org/image/709nbtru5/
kondenzátor je připojen červeným a černým drátem.
černý drát (-) je propojen se 6 stejnýma součástkama na levé straně (3+3) - asi diody?, červený drát (+) na součástku, co je hned vpravo, ale z toho nic nepřečtu.
dostal jsem ještě tip na použití smd keramických kondíků vzhledem k velikosti. má to smysl vzhledem k určení původního kondíku?
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
http://cz.farnell.com/kemet/c1210c476m4 ... dp/1838761
na kondenzátor výrobce asi určitě nemyslel. první dekodéry se prodávaly bez kondíku. pozdější verze ho už měly. nyní údajně to prodávají s 330u.
to už je tak akorát strčit kondenzátor do cisterny za lokomotivu a protáhnout drátky