krb versus krbová kamna
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
krb versus krbová kamna
Starší rodinný domek, je tam plynový kotel, ale rád bych ušetřil za topení, což je nemalá částka v každém rodinném rozpočtu.
Tak se v rámci přestavby chci pustit do krbu, nebo dát krbová kamna.
U krbových kamen mi vadí že by mi zabraly dost místa v malém obýváku, celý dům má cca 6,5 x 7,5m, a hřály pouze v obýváku, a přes den bych potřeboval i topit v kuchyni, na druhou stranu bych si je ale nainstaloval sám. Uvažoval jsme o krbu co bude ve zdi mezi kuchyní a obývákem s tím že bude hřát do obou místností. Buď o tom co má z obou stran dvířka skleněná, nebo takový co by byl do obýváku se skleněnými dvířky a do kuchyně dvířka na přikládání. Polena budu nosit ze dvora, takže to vidím jako nejschůdnější variantu přikládání z kuchyně. Odběr popela také odnášet z kuchyně. Tam bude u krbu moci být i menší zásoba polen.
ještě napadlo jej dát do zdi mezi chodbu a obývák, ale chodba má pouze 1,3m a nepotebuji ji vytápět tolik co kuchyň.
Nechci dát 100 000 Kč za instalaci krbové vložky v hodnotě 20- 40 000Kč,
tak se tady ptám jestli jste někdo vestavoval krbovou vložku svépomocí.
Bratranec je zedník a ochotně mi pomůže, ale krb nikdy nedělal.
Jakou kdo máte zkušenost ?
Omlouvám se za primitivní obrázek, udělaný ve Win. kreslení, nejsem graficky zručný.
- Přílohy
-
rozmisteni.gif- (11.88 KiB) Staženo 141 x
A kutilmile - nelituju tě
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Dal bych krbová kamna před ten původní komín, teplo do kuchyně naletí otevřenými dveřmi.
Pro úsporu by bylo vhodné u obou dveří ven udělat ještě zádveří. Pokud není místo, dát alespoň dvoje dveře za sebe. A taky pořádně zateplit strop.
- Martin1961
Já jsem řešil doma něco podobného. Máme krbová kamna. Prostor nad kamny jsem uzavřel sádrokartonovou konstrukcí. Ta slouží jako sběrač tepla. Před tím jsem nahoře ve zdi vyboural menší otvor (asi 60x60)a tudy proudí teplý vzduch samovolně ze sběrače do vedlejší místnosti. Aby fungoval tepelný koloběh, do spodku sousedních dveří vytápěné místnosti jsem vyřezal otvory a zakryl mřížkami. Jinak by dveře při topení musely být pootevřené.
Jedno upozornění! Krbové vložky, krbová kamna mají dost velké průměry odtahu do komína. 145 - 150 mm. Takže to chce porovnat s průřezem komínu. Dále podle předpisů na ten komín může být napojen jen jeden spotřebič.
Další možností jsou krbová kamna s teplovodní vložkou. Kamna pak fungují z části jako teplovodní kotel. Lze připojit radiátor snad až 3000W. Musí být ale rozvod potrubí, expanzomat, pojistný ventil, oběhové čerpadlo.
- Martin1961
- Přílohy
-
Krbová kamna (2).jpg- Já měl komín v rohu. Proto jsem volil rohová kamna.
- (28.75 KiB) Staženo 185 x
- radioelectrum
Takže když ty kamna dám do kuchyně tak budu muset vyvést skrz zed rouru, což by zároveň vytápělo obývák. Ty průduchy taky nebudou od věci.
ono by to mohlo mít i průduchy do podkroví a i tam to trochu vytopit.
Potom by stačil systém s klapkama popřípadě i nějaký ventilátorek.
To Martin1961: jaký to je typ těch kamen. To jsou přímo vestavná ?
To samé může být u špatně instalovaných nebo používaných kamen. Jeden známý respektive jeho polovička v nich pouze neumí topit a mají doma jak v udírně. Občasné vykuřování zalezlo všude možně. I rok stará televize se satelitem byly vevnitř potažené špinavým povlakem.BOBOBO píše:Krb = bordel + smrad .
- Martin1961
radioelectrum píše:To Martin1961: jaký to je typ těch kamen. To jsou přímo vestavná ?
Nikoliv. Klasická rohová krbová kamna. To dřevěné ostění po bocích zakrývá mezeru mezi kamny a stěnou. To nahoře je kvůli tomu, že "učmoudnutí" při přikládání se neubráníš a tak není hned špinavá stěna a za druhé jsem chtěl docílit trochu "krbového" vzhledu.
To horní ostění má ještě jednu funkci. Dá se lehce demontovat a pak vznikne malá mezera mezi konstrukcí sběrače a vrškem kamen. To aby se dal čistit prach který se tam usazuje. Stačí otřít vždy před topnou sezónou.
Jinak rozvod teplého vzduchu pomocí ventiltoru je samozřejmě možný. Nesmí se však zapomenout, že kromě teplého vzduchu se musí sbírat (vracet) studený vduch. Jako u teplovodního topení, musí být přívod i zpátečka.
Rikal neco jako pane, byl tady duchodce, ktery do toho plechu vypalil diru po trech sezonach a tu se mu vysmali, ze topil mokrym drevem. Takze jestli nemam penize na vyhazovani, at okamzite vypadnu a koupim si litinu.
Tak jsem poslechl a jelikoz jsem nechtel, at dvirka pripominaji kremacni pec, musel jsem priplatit (koupil jsem Saey Scope).
Ted na tom v zime i varime a je to prima, jen je skoda, ze tam neni vlozka a neda se i ohrivat voda.
A kutilmile - nelituju tě
- Martin1961
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Já jen, že mě kdysi kámoš postavil za cca 5000Kč krb a protože po mě (krb, ne kámoš) občas střílel uhlíky, tak jsem si nechal svařit na míru dvířka a dal jsem do nich žáruvzdorný sklo....
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]