BM529 a germaniové tranzistory

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

BM529 a germaniové tranzistory

#1 Příspěvek od Lukas-Peca »

Při pokusu o změření zesilovacího činitele nebo Ice0 výkonového germaniového tranzistoru xNU74 při nepatrném Uc jde Ic za roh. Icb0 při 30V je např. 600 uA. Při měření zesilovacího činitele jde Ic při zvyšování Uc hned za roh, ale trošku reaguje na Ib, takže tranzistor není prostřelený. Zkoušel jsem to s několika kusy od 2NU74 po 7NU74 včetně nepoužitých a chovaly se všechny stejně. Je nějaký postup, jak na těchto tranzistorech naměřit něco smysluplného? Díky.
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

To není závada, ale vlastnost, že germaniový tranzistor má tzv. zbytkový proud. A u výkonových mě ta uvedená hodnota nepřekvapuje.
Tam je třeba mít laboratorní zdroj, nějaký měřáček, pár odporů,.... a měřit trochu jinak, při větších proudech...

edit
tak jsem vylovil ze zásuvky 2 kousky OC27. Oba mají zbytkový proud při 12V mezi 1 - 1,2mA, při zvyšování napětí stoupá.

V tom spočívá i "záhada" proč některé konstrukce s "méně kvalitními" germaniovými polovodiči fungovaly a s "kvalitnějším křemíkem" se jim nechce
ohryzek36

#3 Příspěvek od ohryzek36 »

Přesně tak - výkonové germaniové tranzistory se musí měřit při větším proudu (klidně i 1A) a sledovat katalogový list (xNU74 mají např Icb0 až 1000uA při 6V), tak při takových proudech se už zbytkový proud ztratí.

U nízkovýkonných tranzitorů (GC, AC, xxxNUxx a pod.) je zase dobré nejdřív změřit Ice0 a pak nastavit bázový proud a změřit "relativní" Ic - od něho pak odečíst Ice0 a tak "ručně" vypočítat zesílení - kvůli zbytkovému proudu se u přímoukazovacích měřičů zesílení na multimetrech (a tipuju, že i na té červené stupnici u BM529) tváří beta klidně i o polovinu vyšší, než v reálu je.

Jednoduše - včera večer jsem to také vyzkoušel (s mým BM529 a několika 2NU72) a výsledky byly prakticky stejné, akorát jsem už neměl náladu to sem psat :) .
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

BM529 mám, ale už dávno jsem s ní neměřil. Pokud si vzpomínám, tak je tam přece měření h21 i pomocí malého střídavého signálu, takže by se měl vliv zbytkového proudu zanedbat.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Lukas-Peca »

Sendyx: to ano, ale u těch velkých germanií se ani nepodaří nastavit pracovní bod, teče plný Ic i při nastaveném nulovém Ib. Tuhle těžkou váhu je asi opravdu potřeba měřit jinak.
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Je to možné, nepamatuji si už rozsahy a pracovní meze u tohohle přístroje. Měřil jsem s něčím podobným (Transimer a nějaký rus) a tam nějakých 10mA Ic nehrálo roli.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“