Napájení motherboardu, deska se nechce zapnout

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
xsc

Napájení motherboardu, deska se nechce zapnout

#1 Příspěvek od xsc »

Mám desku Gigabyte GA P35-DS3P. Poslední dobou byl problém se zapínáním desky, na tlačítko nereagovala, bylo potřeba na chvíli vypnout napájení zdroje. Nyní už nejde zapnout vůbec. Původně jsem si myslel, že příčina bude klasicky ve zdroji. Ten jsem vyměnil, je OK. Na SB větvi dává 5V, ale ty se nedostanou dál - na napájení USB, klávesnice a zjevně i obvodu, který řídí zapínání zdroje přes power on. Když sepnu natvrdo power on na zdroji, naběhne zdroj, větrák na desce, ale po rozpojení power on to zase chcípne. Když ale ze SB větve přivedu přes odpor (pro jistotu, odběr je 70mA) 5V na napájení USB, desku lze zapnout a i po odpojení tohoto odporu se zde už udržuje napětí nejspíš z normálních 5V. Deska pak jde i korektně vypnout přes tlačítko, ovšem znovu zas nenaběhne. Ví někdo, jak je řešeno napájení částí, které běží ve Stand-by režimu a jak se přepínají napětí pro ně mezi +5V SB a +5V?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Zkus nejdřív kompletně vyresetovat BIOS (vyndat lithiovku, zkratovat jumper, lithiovku znovu vsadit) a pak to zkus znova nastartovat...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
xsc

#3 Příspěvek od xsc »

To už jsem zkoušel, ale tohle opravdu není SW problém. Na místech, kde má být v SB stálých 5V, je na desce jen 0,6V, přestože na ATX konektoru je to ještě OK.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Tak prozvánět, prozvánět, prozvánět... Těch 5V StBy se někam ztrácet musí.

Hele - mám ASUS H-87 Plus - a pokud mám na jednom (libovolným) USB portu napojenej hub s dalším napájením +5V z externího zdroje, tak mi nejde nastartovat komp START tlačítkem, dokud na ten hub nepověsím nějakou USB zátěž - prostě stačí aby byl do USB zvenku pouštěnej proud a StBy +5V zdrojík napájející i USB (kvůli startu pomocí myši nebo klábosnice) to "přetlačí" - takže nevznikne startovací impuls pro start desky. Buď musím odpojit ten externí zdroj, nebo hub zatížit. A pak to najede napoprvé.

Neboli je možný, že máš někde nějakej problém "vnášenej" na desku přes porty USB. Zkus ověřit tuhle možnost.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
xsc

#5 Příspěvek od xsc »

Zvenku tam nic neleze, dělá to i při odpojení všeho. Naopak těch 5V zvenku mi to pomůže nastartovat :-)
Prozvánět to budu, ale to je na MB na dlouhé hledání, takže kdyby měl někdo popis/princip zapojení, byl bych rád. Rozhodně to není spojené přímo s ATX konektorem (to jsem si ověřil na podobné desce), po cestě je přepínač, co tam pouští 5V z SB a po naběhnutí zdroje to přepne na +5V.
Zaky

#6 Příspěvek od Zaky »

Zkus hledat rozepnutou vratnou pojistku, jsou to kurvítka, časem odcházejí, každým proudovým nárazem jim trošku roste odpor ve vodivém stavu, až při zapnutí zařízení začnou vypínat, pod napájením na všech přítomných měř napětí, pokud je to tento případ, měl bys ji snadno najít.
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Řešil jsem několikrát téměř stejný problém. Jednou to bylo nakonec vysoké zvlnění STBY zdroje a podpětí na něm (+4,4V ), podruhé nějaký měnič na desce, který dělal myslím 2,2V a byl v něm vyschlý kondík - ten PC naskočil třeba na 20. pokus, a potřetí nějaký SMD dvojitý spínač, který zapínal 5V pro část desky s USB porty.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
PC-maniak

#8 Příspěvek od PC-maniak »

Cau mel sem to same nakonec to delala dioda u baterky ktera na desce byla v obvodu na prepinani napajeni biosu a baterky ze zdroje a pak jen napajeni biosu z baterky.. vymenil sem a deska jela dal.. ale co to bylo za typ hm asi MSI ? ale...

jinak pojstky.. je jich na deskach hafo

jinak co me jeste napadlo zmer baterku zda je ok..

pc nejde zapnout kdyz je baterka na nule.. pripadne i pod 1voltik vic sem nezkousel
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Ano, niektore dosky bez dobrej baterie nejdu. Mnohe ano, ale niektore nie - je to velmi zakerne.
masar

#10 Příspěvek od masar »

Nenašel jsem schema od tvojí desky, ale možná se bude hodit od podobné desky Gigabyte. Vyhledej si v něm klíčová slova PSON, 5VSB ...
Snad ti to pomůže.
:wink:
xsc

#11 Příspěvek od xsc »

Díky za schéma, je to velmi podobný typ. Vypadá to na problém v generování 5V dual, které je přepínáno z 5V a 5V SB. Zatím jsem to provizorně vyřešil diodou z 5V SB do 5V dual. Sice tam díky úbytku není přesně 5V, ale na nastartování to stačí. Až desku vytáhnu, budu muset tu drobotinu podrobně proměřit.
xsc

#12 Příspěvek od xsc »

Tak jen pro zajímavost. Závadu jsem nakonec našel, je jí vadný spínací MOSFET AP9435 na pozici Q293 (zapojení je skoro shodné s tím v odkazu), který spíná 5VSB do části, která má být trvale napájena (blok 5V dual). Má průraz mezi G a S, který se ale projeví až pod napětím. Díky němu MOSFET nesepne. Zvláštní je, že po delší době bez napětí je chvilku funkční.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Uz som videl par MOSFETov od tohoto vyrobcu, co sa tvarili OK, ale mali zvysene Rds(on), takze na nich bol velky ubytok.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“