Memristor

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Memristor

#1 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem vyslechl nějaký povídání, že Hynix dal na trh SSD postavený na základě memristorů. Prý je to neskutečně rychlý na zápis a čtení. Věděl jsem o existenci memristorů, ale že už z toho někdo udělal komerční RAMky, mi uniklo.
Víte o tom někdo něco bližšího?

Upraveno. ZdenekHQ
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

V prvé řadě se tam píše měkké "i".

Už jsou dokonce předpovídány další součástky, jako meminduktor a memkapacitor, které by byly na tyhle aplikace ještě vhodnější.

Navíc je to budoucnost analogových počítačů, které budou mnohem vhodnější pro pokusy s umělou inteligencí.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
monterjirka

#3 Příspěvek od monterjirka »

A nám ve škole na přelomu 70. a 80. let vysvětlovali, že analogový počítač je dobrý na simulaci a zkoumání přechodových jevů, ale digitální technologie je postupně nahradí a vytlačí.

Zdá se, že vývoj probíhá po spirále, že se nám vrací stejné věci, ale v jiných souvislostech, na jiné úrovni...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

]
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Ono to spíš vypadá, že se to uplatní tam, kde nebude záležet až tak ECHT na přesný hodnotě a naprostý shodě až do posledního desetinnýho místa, ale právě tam, kde běžně stačí "nekonečně velká množina hazardních stavů kdekoliv mezi nulovým a maximálním napájecím napětím".
Ale bať, analogová technika nikdy nepřestala bejt zajímavá, to jen některým blbounům se zdá bejt jednodušší nahradit blikač ze dvou tranzistorů programovatelným procesorem - Hádrujýno a spol ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

V některých případech může být výsledek i přesnější než digitální zpracování.
]
monterjirka

#7 Příspěvek od monterjirka »

ZdenekHQ píše:V některých případech může být výsledek i přesnější než digitální zpracování.

Digitální zpracování je omezeno na nějaký krok, daný vzorkováním, analog "umí" celý průběh, bez "schodů".

Asi jako u fotky - když se zvětšuje digitální, objeví se "kostičky", když se zvětšovala "analogová klasika", objevilo se max. "zrno", ale působilo to úplně jinak...
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Kdysi na škole jsme měli v počítačích čísličák ADT4000 a několik analogáčů Meda a APŠ. Na ADT byl známý prográmek Lunar landing. V celý škole se nenašel jedinej člověk, co by hladce přistál. Ing. Jór, co byl expert na analogy, to nasimuloval na Medě, zapojil pár propojek s banánky, zakroutil pár potenciometrama a na výstupním voltmetru se odčítala v reálným čase přípusť brzdícího motoru a my jsme to rychle datlovali do ADT. Přistálo se hladce hned napoprvé. Vzpomínám, že Meda uměla v reálným čase řešit diferenciální rovnice snad až 20 řádu.
Nojo, mladý se možná zase v počítačích budou učit místo C++ derivace, co si pamatuju, analogáče byly hlavně o nich.
Jinak na analogovej počítač stačí pár trochu lepších operačních zesilovačů...
Jirka

EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Analogovej počítač je každý logaritmický pravítko nebo na kusu papíru nakreslenej (vytištěnej) nomogram a k němu přiložený pravítko. Prostě je to nejenom elektronická pomůcka, může bejt klidně i mechanickej - protože i mechanicky se dá vytvořit určitý zobrazení závislosti nějaký výstupní veličiny na veličině vstupní - a ta závislost nemusí bejt ani lineární... Stačí si vzpomenout na historickej astroláb, kterej se při znalosti určitejch konstant dal použít nejenom k měření zeměpisnejch souřadnic pomocí zaměření na určitý hvězdy, ale i jako místní hodiny atp ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZdenekHQ »

EKKARe, ty nám tady pěkně kličkuješ... :D

Vemte si třeba "hloupej" integrál (třeba při výpočtu RMS) - analogovej integrátor s kondíkem bude vždycky přesnější než milion diskrétních vzorků z AD a sumace, zvlášť pokud se uplatní i šum. Vzorkování ze stochastickýho šumu může udělat pěknýho otravu, hlavně v případě nepřesnýho časování. Atd...
]
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Kámoš, co u toho sloužil, mi říkal, že taky celý naše PVO až do konce bolševika bylo řízený analogem.
Já zase četl na Astronautixu, že i Sojuzy lítaly až do půlky 80 let na analogu a na digitál se přešlo až s vývojem Buranu.
Nejmenší a nejvymakanější mechanickej analog byl prý zaměřovač Norden na amerických bombarďákách B17 a B29. Uměl vypočítat z výšky a rychlosti letu křivku letu bomby a ještě ji dokázal kompenzovat na vítr, teplotu a vlhkost.
Jirka

EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Celeron píše:....
Kámoš, co u toho sloužil, mi říkal, že taky celý naše PVO až do konce bolševika bylo řízený analogem.
Nebylo, sloužil jsem u toho právě při konci bolševiků a bylo tam digitální řízení - aparatura SAMECHOV (Vozduch stacionarnyj 11M = "moděrnizírovannyj"), akorát ty logický úrovně tam byly spíš pro techniku CMOS (log.0 bylo 0,8V a log.1 pak 12,3 až 12,8V) - a žádný integráče ani operáky, hezky všecko diskrétní germánium. Stabilizace napájecího napětí elektronková.
Celeron píše:Já zase četl na Astronautixu, že i Sojuzy lítaly až do půlky 80 let na analogu a na digitál se přešlo až s vývojem Buranu.
Celá první série Sojuz 1 (†Vladimír Komarov - R.I.P.) až Sojuz 40 (Interkosmos - tuším kubánskej kosmonaut na palubě) byla analogová, akorát těsně před jejím ukončením někdy kolem roku 1979 začali vypouštět i Sojuz-M (Moděrnizírovannyj) a ten už měl avioniku a navigaci digitální. Moc dobře jim to nelítalo, do popředí se dostala varianta Sojuz-T (Trjochmjéstnyj) = varianta s vyšší přistávací hmotností a zvětšeným vnitřním prostorem ve velitelský/přistávací sekci, aby se dovnitř vešli 3 kosmonauti ve skafandrech Sokol. Nakonec tu digitální avioniku vychytali na lodích Progress-M (kosmickej "náklaďák" = bez přistávací sekce, ale s cisternou na palivo a vodu) a postupně ji zavedli v podobě Sojuzu-TM a -TMA. U Buranu byla polovička avioniky z Československa, bez ní by nedokázali automaticky bezpilotně sednout ani s nočníkem bez záchrannejch brzd.
Celeron dál píše:Nejmenší a nejvymakanější mechanickej analog byl prý zaměřovač Norden na amerických bombarďákách B17 a B29. Uměl vypočítat z výšky a rychlosti letu křivku letu bomby a ještě ji dokázal kompenzovat na vítr, teplotu a vlhkost.
Jestli byl nejmenší nevím, ale byl gyroskopicky stabilizovanej - a stejně byl Ámosům na prd, když Thomas Ferebee ani s jeho pomocí nedokázal v Hirošimě trefit záměrnej bod líp jak o půl kiláku mimo - ne že by na tom při ráži "Hošíka" 13kt nějak extra záleželo, ale Angláni ze 617.Sq Bomber Command RAF v tu samou dobu házeli 12 000lbs a 22 000lbs trhavý bomby s přesností lepší než 50yds (asi 48m) od cíle z vejšky přes 6 000m ...
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Kdo u nás pro ně tu avioniku dělal?
Jirka

EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Na 100% vím o Technometře Radotín, Tesle Pardubice a Letu Kunovice, něco údajně přímo vyráběla Metra Blansko a něco se z výroby jinejch firem přizpůsobovalo v VZLÚ a v Aeru Vodochody. Mělo se jednat o přistávací radar/radiovýškoměr v centimetrovým pásmu a gyroskopickou inerciální stabilizační jednotku určenou k celkový orientaci orbiteru. Plus Technometra vyráběla celou podvozkovou hydrauliku.
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Nespletl jsi ty Pardubice s Radar Opočinkem?
Oba už nejsou, z jednoho je Foxcom a zřícenina a z druhýho zásobovací centrum jednoho řetězce.
Jo a ten můj známej sloužil u PVO na "tříprsťáku" a na konci 80 let to byl analog. AČR ho má zmodernizovanej do digitálu dosud.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Součástky“