červená LED v průhledném pouzdru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
samponek

červená LED v průhledném pouzdru

#1 Příspěvek od samponek »

Stalo se mě, že jsem červenou diodu připojil na 12V ( došlo ke zkratu předřadného odporu ) a samozřejmě přestala svítit. Dal jsem jinou a " spálenou" odložil do šuplíku se spálenými součástkami. Později asi za dva měsíce to samé z druhou diodou. Když jsem otevřel šuplík s vyhořelými součástkami za účelem uložení druhé diody zkusil tu první a fungovala. Ta druhá prokazatelně nesvítila.
Po třech dnech jsem namátkově zkusil tu druhou a taky začala svítit . Čím to je ? :roll:

Jiné spálené LED diody, nebo jiné součástky skutečně nefungují, ani po třech dnech neobživnou.
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

Já jsem "dokázal" rozsvítit zelenou LED Tesla červeně. Stačilo ji šikovně přetížit..
Ono asi záleží co se stane s čipem a jestli je to ještě vratný proces, nebo už nevratný...
Např. po přetížení červená, která "viditelně nesvítí" může svítit v infračerveném spektru.
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

monterjirka píše:Já jsem "dokázal" rozsvítit zelenou LED Tesla červeně. Stačilo ji šikovně přetížit..
Ono asi záleží co se stane s čipem a jestli je to ještě vratný proces, nebo už nevratný...
Např. po přetížení červená, která "viditelně nesvítí" může svítit v infračerveném spektru.

To šlo i s LEDkama ze sovětskejch kalkulaček, tuším značky Elorg. Nevím, k čemu tam byly, jestli kvůli přepětí, přepólování baterie, prostě to vypadalo jako tesláckej tantalovej kundík, akorát mnohem menší, Ø byl okolo 1mm.
Svítily zeleně, při vyšším proudu se jejich barva změnila ve žlutou a pak v červenou, až postupně vyhasly.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
weed_smoker

#4 Příspěvek od weed_smoker »

V naprostý většině mi luply a zasmrděly jakoby lepidlem,někdy se roztrhly a ty co se nepřetížily,svítěj spokojeně dodnes.Akorát jedna červená(difuzní barvená) neznámýho původu po chvilkovym přepólování na 24V(jen odpor,bez D v sérii) mi začala svítit z obou stran(nezáleží na polaritě,svítí furt).
Odpovědět

Zpět na „Poradna“