Zabudovani Arduina do automobilu
Moderátor: Moderátoři
Zabudovani Arduina do automobilu
Zatim to mam vymyslene tak, ze by na vstupu byl seriove odpor (cca 10R) a nasledne paralelne zenerova dioda (dejme tomu 20 V). To by melo napetove spicky oriznout na 20 V. Za tim by byl buck converter (mam objednany tento), ktery by to bez velkych ztrat prevadel na 5 V. (Jde mi i o spotrebu finalniho zarizeni, protoze pojede nepretrzite.) Techto 5 V bych na Arduino pripojil rovnou na pin 5V.
Co myslite, bude to fungovat? Bude za buck converterem dostatecne stabilni napeti?
Zaky: Dekuju za rady. Proc bude odber dost velky? Buck converter je pomerne dost efektivni. Nebo tim myslis, ze samotne Arduino bude mit velky odber? Pokud bude vetsinu casu uspane, tak by to nemuselo mit velky odber. To jeste zmerim. Ted mi jde o to co nejefektivneji a bezpecne vyresit napajeni.
- pocitujlasku
- ross4435897
pocitujlasku: O nabijecce na mobil do autozasuvky jsem taky premyslel. Uz mam i nejakou objednanou. Az prijde, promerim klidovy odber...
- pocitujlasku
- monterjirka
Zaky píše:... transil, k němu paralelně C třeba 100µF/50V, k tomu paralelně keramiku třeba 100 nF/50V, těch 10R v sérii je OK...
To je rozumné. Možná bych s tím kondíkem šel ještě výš, aby pokryl nějaké špičkové poklesy při startování, ale hlavně bych to napájení přivedl přes diodu. A nemyslím kvůli přepólování. Tam jde o tom, aby ten kondík vyhladil napětí pouze pro Arduino a ne "pro celé auto".
edit1: pozor na povolené vstupní napětí u arduino desky. Desky se stabilizátorem LM78M05 jsou OK, ale některé čínské klony mají problém už kolem Vin=12V...
- Přílohy
-
151005_arduino.png- ochrana arduino
- (3.62 KiB) Staženo 229 x
LucasCZE píše:Aha, to je pravda. Menic zatim nemam, ale az dorazi, promerim ho. Je tedy i efektivnejsi reseni nez step-down converter?
menic = converter
bral by som teda nejaky menic ktory pokrije spotrebu toho Arduina ale nema zbytocne velku vykonovu rezervu (cim vykonnejsi menic, tym viac si vezme naprazdno)
Davaju stabilne vystupne napatie uz pri par voltoch na vstupe, maju malinku vlastnu spotrebu a ziadnych spiciek sa netreba bat
Alebo ak by stacilo neizolovany menic, tak nieco taketo - http://www.ebay.com/itm/DC-DC-Converter ... 3cd57b0acd
pocitujlasku píše:a na co vsetko tam bude to arduino? ci musi byt na trvalych 12V, alebo staci, az ked sa otoci klucom.
Musi byt napajeno trvale. Bude pripojeno k siti GSM a prijimat SMS, na ktere bude nejak reagovat (napr. odeslanim GPS lokace).
monterjirka píše:To je rozumné. Možná bych s tím kondíkem šel ještě výš, aby pokryl nějaké špičkové poklesy při startování, ale hlavně bych to napájení přivedl přes diodu. A nemyslím kvůli přepólování. Tam jde o tom, aby ten kondík vyhladil napětí pouze pro Arduino a ne "pro celé auto".
Vlozit tam diodu je rozumne, provedu.
frpr666 píše:Co tohle...
edit1: pozor na povolené vstupní napětí u arduino desky. Desky se stabilizátorem LM78M05 jsou OK, ale některé čínské klony mají problém už kolem Vin=12V...
Jak uz jsem psal, pouzivat linearni regulator desky Arduino bych nechtel, jsou na nem velke ztraty. Pri vyplem motoru bude mit ucinnost jen kolem 40 %. (Pri nastartovanem motoru jeste mensi, ale to uz by mi nevadilo.)
misocko píše:menic = converter![]()
bral by som teda nejaky menic ktory pokrije spotrebu toho Arduina ale nema zbytocne velku vykonovu rezervu (cim vykonnejsi menic, tym viac si vezme naprazdno)
Ze je menic a converter to same je mi jasne a nevim, jak jsi prisel na to, ze bych to nevedel. Vzdyt pisu, ze mam converter objednany a potom jsem napsal, ze zatim menic nemam, ale az dorazi, tak to promerim. Bavil jsem se porad o tom samem.
Jinak rada dobra, 3A menic je vazne asi prehnany. Problem je, ze bude napajet i GSM modul, ktery ma udajne ve spickach spotrebu az 2 A. Nicmene to by snad vykryl kondenzator a stacil by mi treba 1A menic. Nabijecku do autozasuvky mam objednanou prave 1A, takze uvidime, az to zmerim.
PeteBurns píše:Na taketo aplikacie sa mi v aute najviac osvedcili tieto izolovane menice - http://www.ebay.com/itm/DC-DC-Converter ... 257f145571
Davaju stabilne vystupne napatie uz pri par voltoch na vstupe, maju malinku vlastnu spotrebu a ziadnych spiciek sa netreba bat
Alebo ak by stacilo neizolovany menic, tak nieco taketo - http://www.ebay.com/itm/DC-DC-Converter ... 3cd57b0acd
To nevypada spatne. Ten prvni zvlada bohuzel jen 200 mA a to uz je opravdu malo. Druhy menic vypada dobre, pokud by mel taky malou vlastni spotrebu.
Tady bych si ale nechal poradit. Potrebuju mit izolovany menic?