Opět tuner Tesla T710a, problém s indikátorem vyladění

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
cputakt
Kontaktovat uživatele:

Opět tuner Tesla T710a, problém s indikátorem vyladění

#1 Příspěvek od cputakt »

Zdravím pročetl a vyzkoušel jsem všechno ale nevím si rady.V tuneru jsem vyměnil keramické filtry,perfektně ladí a hraje ale mám dva problémy které s sebou možná souvisí.
Na indikátoru síly signálu mi nesvítí 4 Led dioda a druhý problém je v indikátoru vyladění,pořád svítí jen levá červená dioda na druhou stranu nebo na zelenou se nikdy nepřeklopí.Můžete mi poradit?
Při otáčením trimrem R15 se nic nemění jen v krajní poloze zhasne indikátor síly signálu a zůstane svítit jen první a poslední dioda.Pokud se rozsvítí i třetí Led dioda z síly vyladění tak ta svítí silněji než ostatní ale pokud se rozsvítí i ta pátá dioda tak jsou slabší zase druhá a třetí dioda.4 dioda je v pořádku při měřením na zkrat se mi jemně rozsvítí.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od cputakt »

Nebo to rád někomu svěřím kdo by vše dobře seřídil a nastavil.
masar

#3 Příspěvek od masar »

cputakt píše:Při otáčením trimrem R15 se nic nemění jen v krajní poloze zhasne indikátor síly signálu a zůstane svítit jen první a poslední dioda...
Trimr R15 nemůže mít vliv na indikaci intenzity, pouze na indikaci vyladění. :wink:
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od cputakt »

On je podle mě i tam problém.Při lazení svítí buď jen první nebo první tři (a podle mě kdyby byla v pořádku i ta čtvrtá) tak svítí taky.Nikdy se mi nepovedlo naladit nějakou stanici třeba i se špatným příjmem aby svítily jen první dvě.
masar

#5 Příspěvek od masar »

Tak zkontroluj (vyměň) C1 a C7 v modulu zdroje (N) a také C1 modulu S1. :wink:
Problém se 4. LED (D10) má na svědomí T8 popř. D5 modulu S1.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od cputakt »

T8 jsem měnil jako první,dioda je taky v pořádku.
masar

#7 Příspěvek od masar »

Svítí ta LED, když odpájíš T8? Pokud ano, je vadný T8 (popř. D5), pokud ne, Je vadná LED. :wink:
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od cputakt »

Jak to myslíš ? Že vypájím ten tranzistor a normálně zapnu tuner a dioda by měla pořád svítit nebo to myslíš když na ni přiložím ohmetr že bude svítit?
masar

#9 Příspěvek od masar »

Vypájíš a zapneš. :wink:
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od cputakt »

Ne nesvítí.Když jsem měl vypájenou tu LED diodu tak přes ohmetr mi z jedné strany jemně svítila a z druhé ne ale nebyla ve zkratu tak by měla být LEDka v pohodě.
masar

#11 Příspěvek od masar »

Tak si vem na pomoc voltmetr a proměř napětí na tranzistorech T4 - T10. Nikde jinde chyba není. :wink:
Kontrola samotných LED:
Odpoj Z6.
Na pin 1 Z6 připoj +18V
Na pin 6 Z6 připoj přes odpor cca 330Ω 0V (GND).
Všecky LED by měly svítit stejným jasem.
Pokud jsou LED připojeny k modulu, může se provést jejich kontrola včetně tranzistorů např. odpojením báze T5 od emitoru T4.
Přílohy
Indikátor.png
(41.79 KiB) Staženo 103 x
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od cputakt »

Nebijte mě, jsem vůl. Znovu jsem se dostal k tomu tuneru a zkoušel,potom jsem si všiml že z desky s LED diodama vedou tři konektory.Jeden velký a dva stejné menší a napadlo mě ty konektory zapojit do desky naopak.A to byl ten problém.Bohužel na konektorech není žádné označení třeba jako v Condorovi tak jsem je asi prohodil.
fredis

#13 Příspěvek od fredis »

To je ta lepší varianta. měl jsi kliku. Někdy se i kouří :lol: .
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

>>cputakt: s tím volem bych to nepřeháněl - komu se něco takového nikdy nepovedlo, jednou se taky dočká. A možná s plnotučnými následky.
Že se konstruktérovi povedlo navrhnout zapojení tak, aby záměna konektorů nespáchala žádnou škodu, za to má samozřejmě plus.
Ale ty máš plus, žes napsal, kde byla chyba. To pořád ještě není zvykem, ačkoli prosbu o to jsem letos v únoru doplňoval jako bod 7d) pravidel.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“