měření izolačního stavu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
arduino2015

měření izolačního stavu

#1 Příspěvek od arduino2015 »

Ahoj, co si tak pamatuju ze školy, vezmeme Megger, pustíme hezky do rozvaděče 1kV, a ideálně máme izolační odpor okolo 1GΩ.

Zdůraznuji, nikdy sem to v praxi nedělal a ani neviděl.

Co bych se měl doučit z oblasti teorie abych to pak uměl v praxi udělat? A na co by se mohli případně ptát?
mojza

#2 Příspěvek od mojza »

Ahoj, já znal na měření izol. stavu Megmet, Izomet, ale je už možné, že se používají jiné názvy měřidel.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

To je příliš zjednodušený pohled: pro konkrétní případy předepisují předmětové normy jak měřicí napětí, tak ustálený minimální proud měřidla nakrátko, u měření elektrické pevnosti navíc, jak dlouho to napětí musí vydržet.
Čili obecně se měří izolační stav napětím 500 V nebo 1 kV měřidlem, které po neomezenou dobu zvládá měřicí proud 2 mA nebo víc, na zkoušku přiloženým napětím je další norma, která stanoví, co a jak se měří napětím 1,5 kV, co 2,5 kV a co 6 kV, jaký minimální proud je pro to měření předepsaný, a vůbec.
Pak jsou tu ještě podmínky pro řídící okruhy, které se musí určitým způsobem zkratovat a jinak zabezpečit, aby měřicí napětí nic nepoškodilo...
Takže nezobecňuj všechno na jediný návod, pro konkrétní případ je předepsaná konkrétní metodika měření.
arduino2015

#4 Příspěvek od arduino2015 »

OK, a můžete mě na ty normy/skripta/andere odkázat, či mi je pojmenovat? Děkuji...
monterjirka

#5 Příspěvek od monterjirka »

A když tam bude SPD3 (přepěťová ochrana stupně D), tak by vám také mohl někdo "poděkovat"... :(

Nemám problém někomu poradit, ale mám dojem, že si tady z toho někdo dělá "rekvalifikační kurs"...
A to už je trochu mimo rozsah běžných diskusních vláken.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“