Řízení proudu vinutím krokového motoru (upraveno)

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kokii

Řízení proudu vinutím krokového motoru (upraveno)

#1 Příspěvek od kokii »

Dostal se mi do rukou elektromechanický posilovač z auta, posilovač je nefunkční (vadná elektronika).
Snažím se o postavení nové ovládací jednotky, která by mela řídit posun osy x,y,z, spolu s timto krokovým motorem z auta.

Motor je takový unikát podle mě se jedná o krokový motor se třemy vynutí zapojený do hvězdy, střední vyvod není vyvedený ven.
Samostatný motor se pro cnc moc nehodí protože má jen 18 kroků ale ve spojení s převodovkou kterou má na sobě by to mohl být dobrý pracant.

1 otáčka motoru = 18 kroku
1 otáčka výstupní hřídele převodovky = 22 otáček vstupní hřídele
1 otáčka výstupní hřídele = 396 kroků

Před nějákým časem sem pro tento motor vytvořil řídící jednotku v-1.0, jednotku sem oživil ale má určitý nedostatky:
1. nedokáže regulovat proud vinutím motoru
(to je hlavní důvod proč sem píšu, jak se dá regulovat proud?)
2. použil jsem nevhodný tranzistory
(ve verzi 2.0 použiju mosfet)
3. motor často ztrácí krok
(ve verzi 2.0 použiju čtyri snímače polohy které jsou na motoru)

Text převeden do běžné formy. Obsah jsem nekontroloval, udělal to za mě automaticky PSPad. ZdenekHQ
Přílohy
V-2.0.JPG
ŘÍDÍCÍ JEDNOTKA V-2.0
(133.78 KiB) Staženo 100 x
V-1.0.JPG
ŘÍDICÍ JEDNOTKA V-1.0
(103.11 KiB) Staženo 122 x
DSC00730.jpg
KROKOVÝ MOTOR
(292.92 KiB) Staženo 109 x
DSC00732.jpg
KROKOVÝ MOTOR S PŘEVODOVKOU
(291.44 KiB) Staženo 101 x
dj_Paul

#2 Příspěvek od dj_Paul »

to nevypadá na krokový motor, to je brushless motor, použil bych modelářský regulátor a řídil ho tím mcu

http://www.peckamodel.cz/produkty/rc-mo ... ktromotory
Killroy
Moderátor

#3 Příspěvek od Killroy »

kokii mimo jiné píše:..DOSTAL SE MI DO RUKOU ELEKTROMECHANICKÝ POSILOVAČ Z AUTA..

Vypni si Caps-Lock, ihned.. :evil:
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
kokii

#4 Příspěvek od kokii »

dj_Paul píše:to nevypadá na krokový motor, to je brushless motor, použil bych modelářský regulátor a řídil ho tím mcu

http://www.peckamodel.cz/produkty/rc-mo ... ktromotory

asi máte pravdu není to krokový motor ale brushless motor, do teď sem ten název neslyšel, když jsem jednotlivý kroky rozepisoval do tabulky tak se vždy střídalo napájecí napětí mezi dvěma vývody.
Nakadah

#5 Příspěvek od Nakadah »

Ano, bude to pravdě podobně 18-ti pólový brushless motor s řízením polohy přes hall senzory. Tento typ motoru se umí rozbíhat z nuly s velkým kroutícím momentem. Chce to na zkoušku modelářský regulátor pro auta co umí i napojení signálů z hall senzoru. Z toho pak vycházet. Blbé je, že všechny koupitelné regulátory mají zamčené procesory a nedá se z toho vytáhnout původní FW pro úpravy nebo pokusy. Přehrát vlastním samozřejmě jde. Kvalitní regulátory umí nastavit i omezení proudu a podobné věci.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“