Přestavba sítě TN-C na TN-S v elmer. rozvaděči
Moderátor: Moderátoři
Přestavba sítě TN-C na TN-S v elmer. rozvaděči
A zde je právě problém.
Z elektroměrového rozvaděče si nachystali kabel CYKY 5C*6 (Před elektroměrem mají FIčko 25A,které slouží i jako hlavní jistič.(PEN jím jen prochází)
Zde právě přichází ten problém.Vodič PEN,musí mít min.průřez 10 CU),ale zde je 6tka.Proto se ptám,je možné si v elmer. rozvaděči už rozdělit Sít na TN-S (když by se to FIčko zapojilo jak se patří a přidal můstek pro PE a N)?
V podružném rozvaděči je již FI 30mA
Dle mých posledních INFO by to mělo být možné.
Předpokládám,že je blbost spojit v elmer. rozvaděči světle modrý a žlutozelený (toho použitého kabelu) a brát ho jako PEN.
Výměna toho kabelu za CYKY 4B*10 by finančně byla značně drahá.(je to přes celý dům)
PEN prochází přes to FI.Pak na dvoře je krabice ve které je zakopané uzemnění a sem jsou zavedeny uzemnění jednotl.obvodů (světel a zásuvek)
Jsou zavedeny opravdu uzemnění od jednotl.spotřebičů .Není sem zavedeno žádné pospojení).
Jeví se to jako síť TT.
Z tohoto důvodu se právě půlka baráku (respektive místnosti,které jsou stále využívané dělá komplet znovu.
Já jsem právě chtěl do elmer.RZV. namontovat Hlavní jistič 25/B (odmontovat to FIčko).přizemnění jsem chtěl udělat až v podružném RZV,kde sem očekával místo rozdělení PEN na PE a N,ale zarazil mě ten použitý kabel s průřezem 6.To hlavní řeším jak to udělat.
Ale opravdu bych nejradši udělal rozdělení až v tom podružném a ne v ELMER.RZV.
a když bych tedy spojil k sobě světle modrý vodič a žlutozelený (toho kabelu 5C*6) na svorkovnici PEN v ELMER?
Nevybavím si teď předpis,který by to přímo zakazoval.
Až teda na barevné značení
Zemnění mohlo být nanejvýš v té staré instalaci a předpokládám, že má být předěláno na TN-S. Stav distribuční sítě snad už všude v odpovídá požadavkům nulování - domnívám se že i smíšený stav "přechod na nulování" téměř neexistuje (nulování dovoleno, hlídání napětí na PEN v trafostanici).