Zemřel Ian Murdock
Moderátor: Moderátoři
Zemřel Ian Murdock
Tenhle chlápek v roce 1993 vytvořil třetí nejstarší linuxovej systém, Debian, kterej byl díky svý dostupnosti a spolehlivosti významným spolupachatelem expanze Internetu, stejně tak se díky svým kvalitám stal hnacím motorem snad stovek na něm založenejch systémů, jako třeba Damn Small Linux (DSL), Univention Corporate Server (UCS), Ubuntu, Mepis, Knoppix, Mint aj.
Byl to fajn člověk, neměl to dělat. Ženská je teď bez manžela, 3 děti bez táty a i Debian je teď sirotek.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Asi ta hrana mezi genialitou a stihomamem byla velmi nabroušená viz. jiný odkaz.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
Debíka mám 7 let, dával jsem ho na spoustu strojů, doma ho mám na 4 mašinách. Vím, o čem mluvím.
Toho chlapa je fakt škoda. Ale mezi náma, taky to vidím na ňákej stihomam. Ono se nadarmo neříká, že mezi genialitou a šílenstvím neexistuje hranice. Ale policejní brutalita se nevylučuje. Dost možná to je jedno s druhým.
— Winston Churchill
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
Kód: Vybrat vše
apt-get install mc..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
Standa99 píše:samotný Debian je pro mě moc konzervativní (ultra very stable).
Tak proč používat Debíka ve vydání Oldstable, Stable nebo Testing, když existuje i Unstable (Sid)? Sida používám skoro od začátku, co mám Debíka, občas, když se nudím, i s Experimentalem. Máš tak fungl nový balíky a občas si přijdeš na nějaký prvky nestability, především co se Experimentalu tejče.
Bohužel, když má Testing zamrznout kvůli doladění a jeho následnýmu vydání jako stabilní verze, dotkne se to i Sida. Pak dlouhý měsíce je nechutně zaostalej a stabilní (on je stabilní normálně, stabilnější jak Blbuntu). Nevím, proč to tak blbě vymysleli, měl normál pokračovat a po vydání nový stabilní verze z něj měla vzejít verze testovací.
— Winston Churchill
— Winston Churchill
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
Testing zase nema bezpecnostne aktualizacie. To je tiez nepripustne.
Nie je problem do stable Debianu nainstalovat novy kernel - v jessie-backports je 4.3 a v experimental byvaju aj rc verzie.
lesana87 píše:Zastaralost softwaru po 3 měsících.
Samozřejmě po 3 měsících používání, ten software byl starej asi 2 roky.
rnbw píše:V unstable je problem v tom, ze moze (a casto aj je) v nekonzistentnom stave, tzn. nejaky balik sa neda nainstalovat, lebo mu chybaju zavislosti. To je v produkcnom prostredi nepripustne.
Testing zase nema bezpecnostne aktualizacie. To je tiez nepripustne.
Nie je problem do stable Debianu nainstalovat novy kernel - v jessie-backports je 4.3 a v experimental byvaju aj rc verzie.
1) Dávám přednost jednoduchosti - svůj systém mám osekanej tak, aby tam bylo pokud možno jen to, co je potřeba. Že mám pak o několik stovek pro mně zbytečnejch balíků míň, významně snižuje pravděpodobnost, že dojde k závislostním potížím. Maximálně se mi jednou za pár měsíců stává, že vyjde nová verze balíku, ale balíky - knihovny v jeho závislosti jsou starší, čili nejde aktualizovat. Když je to nutný, onen balík si stáhnu, upravím mu závislosti, pak ho nainstaluju a je po problému. Doposud jsem tím nic nezmršil, funkcionalita programu zůstala zachována. Je to trocha práce navíc, ale to mě nebolí, alespoň to nezapomenu, když je potřeba tuto operaci vykonat kdekoliv jinde.
2) Bezpečnostní aktualizace jsou i na "nestabilnějších" vydáních, jenže nejsou okamžitý.
— Winston Churchill