Zemřel Ian Murdock

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MetalGod

Zemřel Ian Murdock

#1 Příspěvek od MetalGod »

Nebudu to psát dvakrát, jednou to stačí.

Tenhle chlápek v roce 1993 vytvořil třetí nejstarší linuxovej systém, Debian, kterej byl díky svý dostupnosti a spolehlivosti významným spolupachatelem expanze Internetu, stejně tak se díky svým kvalitám stal hnacím motorem snad stovek na něm založenejch systémů, jako třeba Damn Small Linux (DSL), Univention Corporate Server (UCS), Ubuntu, Mepis, Knoppix, Mint aj.

Byl to fajn člověk, neměl to dělat. Ženská je teď bez manžela, 3 děti bez táty a i Debian je teď sirotek.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Standa99

#2 Příspěvek od Standa99 »

Škoda ho, ale už má svůj klid.
Asi ta hrana mezi genialitou a stihomamem byla velmi nabroušená viz. jiný odkaz.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

Je to možný, ale už je to jedno. Každopádně se stihl do světa IT zapsat nesmazatelným písmem, v mnoha oblastech nakopnul technickej pokrok (v tý době byl jedním z mála OS, který byly zadarmo, byly fakt funkční a dal se na nich bez potíží provozovat webovej server; dlužno dodat, že M$ v tý době, a ještě dlouho potom, web přehlížel jako něco, co si nezasluhuje pozornost). A navíc je fakt univerzální - podporuje ohromný množství procesorovejch architektur, navíc nepotřebuje nutně jádro Linux, v repu je i jádro kFreeBSD, a nevím, jak je na tom nekonečnej příběh GNU/Hurd teď, ale Debian je na něj taky docela připravenej. Přitom ale když se oseká, dokáže oživit i archaický ščoty, co maj třeba jen 32MiB RAM. Kterej moderní systém tohle dokáže?
Debíka mám 7 let, dával jsem ho na spoustu strojů, doma ho mám na 4 mašinách. Vím, o čem mluvím.
Toho chlapa je fakt škoda. Ale mezi náma, taky to vidím na ňákej stihomam. Ono se nadarmo neříká, že mezi genialitou a šílenstvím neexistuje hranice. Ale policejní brutalita se nevylučuje. Dost možná to je jedno s druhým.
— Winston Churchill
Standa99

#4 Příspěvek od Standa99 »

To je pravda, že jde naroubovat opravdu na vše. Taky odjakživa používám Debianí distra (ty RedHatí nebo Slackwarové mi moc nepřirostly k srdci), ale samotný Debian je pro mě moc konzervativní (ultra very stable). Ono si přidat jen blbý mc (Midnight Commander) je trochu zdlouhavé, ale jeho klony ho mívají v repozitařích, takže v pohodě.
.
..
...
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Kód: Vybrat vše

apt-get install mc
Standa99

#6 Příspěvek od Standa99 »

Nebyl, už si nevzpomenu přesně, ale testoval jsem asi jessie 8.2 a mc jsem musel přidat do sources.list.
.
..
...
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

To som nikdy v zivote nerobil.

Debian mam prakticky vsade, doma, v praci na serveroch (tak 15 ks) aj terminaloch (okolo 700 ks). Neviem si predstavit realizaciu tych 700 PC s Windows.
Standa99

#8 Příspěvek od Standa99 »

Že by jsem to popletl s něčím jiným, možné je všechno, nebo něco na ARMu.
.
..
...
MetalGod

#9 Příspěvek od MetalGod »

Standa99 píše:samotný Debian je pro mě moc konzervativní (ultra very stable).

Tak proč používat Debíka ve vydání Oldstable, Stable nebo Testing, když existuje i Unstable (Sid)? Sida používám skoro od začátku, co mám Debíka, občas, když se nudím, i s Experimentalem. Máš tak fungl nový balíky a občas si přijdeš na nějaký prvky nestability, především co se Experimentalu tejče.
Bohužel, když má Testing zamrznout kvůli doladění a jeho následnýmu vydání jako stabilní verze, dotkne se to i Sida. Pak dlouhý měsíce je nechutně zaostalej a stabilní (on je stabilní normálně, stabilnější jak Blbuntu). Nevím, proč to tak blbě vymysleli, měl normál pokračovat a po vydání nový stabilní verze z něj měla vzejít verze testovací.
— Winston Churchill
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Kedze PC potrebujem na pracu, tak potrebujem, aby fungovalo vsetko stale rovnako - preto pouzivam Stable. A upgradujem naraz vtedy, ked mam overene, ze vsetko ide aj v novej verzii a ked mam na to trochu casu. Momentalne mam teda Oldstable (Wheezy), pretoze niektore veci som este nedoriesil.
MetalGod

#11 Příspěvek od MetalGod »

I já používám PC na práci. Zpočátku jsem používal stabilní verzi, tehdy to byl Lenny, ale asi po 3 měsících mi začala vadit zastaralost softwaru, nemluvě o příšerný nudě, tak jsem přešel na verzi testovací. Jenže hned na to mi zvědavost nedala a přešel jsem na verzi "nestabilní", na Sida. Příliš rozdílů oproti testovací verzi tam nebylo, ona proklamovaná nestabilita nebyla nikde detekována, jen ten software byl novější a mnohdy schopnější, než ve starý verzi. A že se něco třeba občas přihodí, většinu je to mou vinou, protože se musím ve všem vrtat a občas někde udělám chybu, holt ten systém má značnou konfigurovatelnost a ani po letech mě to nepřestalo bavit. Když už se vlivem SW chyby stane průser, tak třeba jednou do roka - co jsem používal experimentální verzi, tak o dost častějc. Zpravidla je to ovšem blbost, kterou dokážu vyřešit sám.
— Winston Churchill
lesana87

#12 Příspěvek od lesana87 »

Zastaralost softwaru po 3 měsících. 8O
Standa99

#13 Příspěvek od Standa99 »

Taky se nebojím nových věcí, zrovna chci nahradit svůj dosavadní strojek novým, kde bude tahle deska. Pro Skylake platformu je nutné mít kernel aspoň 4.3, tak testuju Ubuntí server 16.04 (daily build) s kernelama 4.4 odsud. Sice mě nový systemd + udev vůbec nenadchl, ale zvykám si a zásadní věci už mi jedou.
.
..
...
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

V unstable je problem v tom, ze moze (a casto aj je) v nekonzistentnom stave, tzn. nejaky balik sa neda nainstalovat, lebo mu chybaju zavislosti. To je v produkcnom prostredi nepripustne.
Testing zase nema bezpecnostne aktualizacie. To je tiez nepripustne.

Nie je problem do stable Debianu nainstalovat novy kernel - v jessie-backports je 4.3 a v experimental byvaju aj rc verzie.
MetalGod

#15 Příspěvek od MetalGod »

lesana87 píše:Zastaralost softwaru po 3 měsících. 8O

Samozřejmě po 3 měsících používání, ten software byl starej asi 2 roky.

rnbw píše:V unstable je problem v tom, ze moze (a casto aj je) v nekonzistentnom stave, tzn. nejaky balik sa neda nainstalovat, lebo mu chybaju zavislosti. To je v produkcnom prostredi nepripustne.
Testing zase nema bezpecnostne aktualizacie. To je tiez nepripustne.

Nie je problem do stable Debianu nainstalovat novy kernel - v jessie-backports je 4.3 a v experimental byvaju aj rc verzie.

1) Dávám přednost jednoduchosti - svůj systém mám osekanej tak, aby tam bylo pokud možno jen to, co je potřeba. Že mám pak o několik stovek pro mně zbytečnejch balíků míň, významně snižuje pravděpodobnost, že dojde k závislostním potížím. Maximálně se mi jednou za pár měsíců stává, že vyjde nová verze balíku, ale balíky - knihovny v jeho závislosti jsou starší, čili nejde aktualizovat. Když je to nutný, onen balík si stáhnu, upravím mu závislosti, pak ho nainstaluju a je po problému. Doposud jsem tím nic nezmršil, funkcionalita programu zůstala zachována. Je to trocha práce navíc, ale to mě nebolí, alespoň to nezapomenu, když je potřeba tuto operaci vykonat kdekoliv jinde.
2) Bezpečnostní aktualizace jsou i na "nestabilnějších" vydáních, jenže nejsou okamžitý.
Naposledy upravil(a) MetalGod dne 31 pro 2015, 20:12, celkem upraveno 1 x.
— Winston Churchill
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“