Vyhazovani jistice

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
tygrik

Vyhazovani jistice

#1 Příspěvek od tygrik »

Dobry den mam otazku. Je mozne aby jistic se cirka po 25 letech rozladil a zacal nepravidelne vypinat? Obcas se stava ze pri behu varne konvice a nebo vysavace vypne ale nekdy ne. Je to puvodni jistic cerne barvy 10A. Hlavni jistic zustava zapnut. Predem diky za odpoved
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

Po 25 létech to není taková vyjímka. "Vyhodit", dát nový. Pokud ten původní je IJV, dá se použít redukce KT1 a do ní vsadit jistič v klasickém novém provedení.
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

Varná konvice 2KW jistič dost zatíží (cca 8,7A), vysavače mají často i vyšší výkon a navíc nárazový proud. Případně může být obvod současně zatížen i jiným spotřebičem. Vyhřáté spouště starého jističe často už plný proud neudrží - zvlášť pokud byl plně zatěžován nebo během života vícekrát vypínal tvrdý zkrat.
Možná by bylo vhodné zvážit výměnu za 16A (nebo 13A) pokud to stav elektroinstalace dovoluje.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ano, bezna zavada pri starych isticoch. Mne padal 16A pri zapnuti zdroja s toroidnym trafom, tak som to vtedy prepojil na vedlajsi 10A a ten nepadal - rovnako stary, ale asi v lepsom stave. Uz su aj tak vsetky vyhodene.
foxrider

#5 Příspěvek od foxrider »

Copak to , že vypne, horší je když nevypne! 8O Kdysi jsem dělal pokus "zkratové odolnosti" těchto jističů. Schéma bylo prosté: trafosvářečku nastavit asi na 100A, jeden přívodní šroub cvaknout do kostřících kleští a na druhý poťukat elektrodou. Byly to shodné jističe IJV 10A. Jeden vypínal na ťuknutí, druhý vůbec 8O, tak jsem ho za trest popravil - nechal ho za vzniku dýmu usmažit zkratovým proudem. :lol:
Dokážu si představit co by to udělalo za paseku v domovní instalaci. :twisted:
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Zalezi od toho, ci mas hlavny istic 25A alebo napr. 63A :D
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jezevec »

Nic, vyhodilo by to hlavní jistič.
ZVUK2000

#8 Příspěvek od ZVUK2000 »

A jaště to jistí pojistky v HDS. :)
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

Kolik těch jističů v řadě za sebou vypadne taky záleží na impedanci vypínací smyčky. Při nízké impedaci vypadne zkratem většinou všechno až po hlavní a běžné odstupňovaná selektivita jištění na to nemá vliv.
Doma jsem musel vyměnit i hlavní pojistky za 50A protože pětatřicítky (navíc zatížené přímotopy) spolehlivě vyrazí i vadná žárovka.
foxrider

#10 Příspěvek od foxrider »

Hlavní jistič není, jen hlavní vypínač. Pak až nožové pojisky 50A :roll:

Ale tohle byly staré vymontované jističe, co jsem dostal na pokusy.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“