Sháním schéma Megmet 2500V, kontakt na radio-forum.cz
Moderátor: Moderátoři
Sháním schéma Megmet 2500V, kontakt na radio-forum.cz
sháním schéma, návod na Megmet 2500V od Metry Blansko.
Našel jsem zmínku na http://www.radio-forum.cz/viewtopic.php?f=8&t=682&start=10 , kde uživatel pako píše, že schéma má (čtvrtý příspěvek na stránce).
Mohl by ho někdo registrovaný z něj zkusit vymámit?
Přístroj vypadá takto:http://www.radiomuseum.org/r/metra_blan_isolationsmesser_kurbelinduktor_megmet_2500v.html
Hodnotám součástek z odkazu bych radši moc nevěřil. Autor sice tvrdí že jde o Megmet 2500V ale není si jistý jestli nebyl upravován. Hlavně hodnota kapacity a napětí kondenzátoru se mi nezdá. Na fotce z radiomuseum.org se zdají být jiné hodnoty ale nejsou dost čitelné. Polarita induktoru je ve schématu taky obráceně.
Ale vzhledem k jednoduchosti přístroje ani schéma není potřeba - hodnoty součástek se snad dají zjistit po rozdělání.
C = M4/500V
R = 16K
R₁ = 139K7
R₂ = 130K (68K+62K)
- Přílohy
-
Schéma Megmet.jpg- (18.97 KiB) Staženo 2 x
Žádný obrázek pod příspěvkem od pako nevidím a obrázek pod jirka vidím, ale ten to není.jirkati píše:Pokud to schema na obrázku pod oním příspěvkem nevidíš, tak ti ho pošlu do SZ. Nic jiného nemá a ten obrázek je velmi nečitelný. Ještě že má některé součásti popsané v textu svého příspěvku.
Megmet 2500V nemá poměrové měřicí ústrojí(jen obyčejné magnetoelektrické) a má mechanický usměrňovač (dvojice kontaktů obládaných vačkami na hřídeli). Domnívám se, že induktor je alternátor s pevným magnetem na rotoru. Na statoru jsou po obvodu 4 samostatné cívky spojené do série. Bohužel cívky induktoru, alespoň dvě , ke kterým jsem se nedestrukčně dostal, mají přerušené vinutí. Takže smůla. Rozdělávat ho nebudu, leda bych někdy sehnal induktor s dobrým vinutím.
Jinak hodnota kondenzátorů TC621 je 25nF/10% /2,5/6kV=.
Pro informaci přikládám schéma ruského megmetu 500V, který jsem kdysi koupil do Drbala. Má podobě řešenou výrobu napájecího napětí ale má pro usměrnění použity diody(Megmet 2500V tam má synchronizované spínače). Ale ruský měřák má poměrové ústrojí.
- Přílohy
-
Seznam soucastek M1101M.JPG- (114.72 KiB) Staženo 1 x
-
Schéma - megmet 500V M1101M LQ.JPG- (56.93 KiB) Staženo 3 x
Vložím ho sem pro ostatní. Schéma je opravdu jednoduché - zdroj stenosměrného napětí a magnetoelektrický systém. Mechanický usměrňovač a zdroj "stabilizovaného" napětí. Vrtalo mi hlavou, jak může měřák získat nějakou referenční úroveň, když má jednoduchý magnetoelektrický systém. Stabilizace napětí je tvořena stabilizací otáček induktoru odstředivou třecí brzdou nebo spojkou. To jsou věci. Jakpak to asi může být spolehlivé s časem.
- Přílohy
-
Megmet 2500 V schéma zapojení .jpg- (34.37 KiB) Staženo 7 x
-
Megmet 2500 V popis funkce 1 .jpg- (213.64 KiB) Staženo 10 x