Výkonnější antena nebo dvě anteny spojit ?

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jardavysocina

#1 Příspěvek od jardavysocina »

Zdravím, jelikož mi končí DIGI a"novou digi " nechci , začal jsem hledat, na co se budu dívat ... situace není vůbec dobrá . Ve směru Jihlava - Javořice má za sebou ohromnou hradbu kopců a na Kojál to mám daleko . Jedna antena i se zesilovačem to zvládne jen tehdy, pokud neprší nebo nejsou nízko mraky . Navíc mám přímo před domem průmyslovou halu HUHTAMAKI výšky 3. technických podlaží se stroji a na střeše haly pro "effect" světlíky s skly s drátkovým sklem ; napravo navíc celý výrobní komplex MANN a HUMMEL , ktrý rušením jen sviští .

Třebíč - Klůčov " páni " nezařadili do DBV a místní vykrývač zrušili a přitom by se hodily oba ...ten bývalý místní vykřývač "Hajná" byl přesně na spojnici Kojál - Javořice ; signál dostával z Kojálu, ale v připadě změny "vidí" i na Javořici . Škoda, že jej nepoužívají . Oni ti soudruzi asi někdy i přemýšleli ....

Dotaz zní : Existuje antena s příjmem nad 15 dB + zes. a nebo použít 2. stejné a spojit + zesilovač .

Jarda
Naposledy upravil(a) jardavysocina dne 23 úno 2016, 18:50, celkem upraveno 2 x.
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Moc ty tvoje končiny neznám, ale podle mapy vysílačů máš v Třebíči vysílač Strážný vrch, který vysílá první dva multiplexy.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
kokun

#3 Příspěvek od kokun »

http://www.dxc.cz/p1272-4-x-sito-velke/

Zisk: 18 - 21 dBi
. . .
S přídavnými direktory lze dosáhnout výrazného zvýšení směrovosti a dalšího navýšení zisku až o 3 dB.
Nejvýkonnější sestava na trhu !!!
Přílohy
4-x-sito-velke-default.jpg
4 x síto velké
(19.02 KiB) Staženo 232 x
Naposledy upravil(a) kokun dne 23 úno 2016, 17:33, celkem upraveno 1 x.
Honza - kokúň

#4 Příspěvek od RadekB »

Na to NELZE odpovedet. Jedine po zmereni signalu. Zisk anteny neni vse a v tomto pripade az druhorady parametr.
jardavysocina

#5 Příspěvek od jardavysocina »

Třebíč má jen "vykrývače"
http://www.digitalnitelevize.cz/obrazek ... c_33_b.gif
http://www.digitalnitelevize.cz/obrazek ... c_35_b.gif

s nepatrným výkonem, stejně jako Náměšt nad Oslavou .

Jarda
monterjirka

#6 Příspěvek od monterjirka »

Spojení více antén má přísná pravidla a když se to neudělá správně a přesně, je to horší než 1 samostatná anténa.
BIDLO

#7 Příspěvek od BIDLO »

Ani jedno ani druhé. Nejdřív změřit a pak teprve konat. Takových co si myslelo že to vše vyřeší tím že tam plácnou nejvýkonnější anténu a všespásný zesilovač už bylo. A v tomto případě můžeš dopadnou stejně, za různé nefunkční nesmysly vyhodíš peníze akorát zbytečně oknem. Ale je to každého volba.
vasekpetr1

#8 Příspěvek od vasekpetr1 »

No vzhledem k tomu, jak jsou Přibyslavice utopené dole u řeky, tak tam bude asi problém se signálem všeobecně. Já to v "Červenkách" vyřešil Skylinkem v základní nabídce, těch budoucích 70,- měsíčně mě nepoloží a signál je z Astry zaručen celoročně. Jako zálohu mám jedno síto na Javořici, ale chápu, že u tebe budou úplně jiné příjmové podmínky. Nech si to třeba od Vojáčka změřit a uvidíš.
jardavysocina

#9 Příspěvek od jardavysocina »

Tady je výškový profil na Javořici, azimut 263 ° , vzdálenost pouhých 32 km , ale ty kopce;

tady je výškový profil na Kojál , azimut 80°, vzdálenost 77 km ,a jsou tu ale čtyři kopce před Brnem .

A já jsem jen 425 m.n.m .

Jarda
Přílohy
Přib_východ.jpg
výškový profil na Kojál - východ
(52.01 KiB) Staženo 217 x
kopce_na _Kojál.jpg
kopce na Kojál- východ
(135.38 KiB) Staženo 222 x
Přib_zapad.jpg
výškový profil na Javořici - západ
(43.72 KiB) Staženo 215 x
Jimmi2

#10 Příspěvek od Jimmi2 »

jardavysocina píše:Dotaz zní : Existuje antena s příjmem nad 15 dB + zes. a nebo použít 2. stejné a spojit + zesilovač
Podle mého skromného soukromého názoru je zesilovač vhodný pouze pro překonání ztrát v dlouhém anténním vedení. Logicky nemůže zesílit to, co anténa nepřijme. Bohužel v poslední době se roztrhl pytel s levnými anténami se zesilovačem.
Nicméně digitální vysílání má oproti analogovému jednu zásadní výhodu - netrpí na "duchy". Takže stačí chytat nějaký stabilní odraz. A postačí i slabší primární signál na kvalitní příjem.
BIDLO

#11 Příspěvek od BIDLO »

Ano, jenže výběr nejvhodnější antény nebo antén pro dané podmínky a pro horší podmínky obzvláště, se nikdy neprovádí přes klávesnici /byť si to bohužel spousta lidí stále myslí/ ale vždy na základě měření. Bohužel málokdo to pochopí.
Michal22

#12 Příspěvek od Michal22 »

Jimmi2- tak ač to nemám ověřené žádným měřením, tak bych si dovolil s tvým názorem polemizovat. Viz třeba tady, kde teď sedím- já jsem namontoval logaro bez jakýchkoliv zesilovačů, Mikulov chytám bez problémů, k tomu nějaké rakušáky. Výpadky možná jednou za měsíc, třeba když začne sněžit.
Pode mnou mají sito se zesilovačem (namontované stej ně vysoko, otočené na stejný směr), sice chytnou to stejné, ale mají časté problémy v tom, že jim příjem "zatuhne", "kostečkuje".
Takže si myslím, že to co u analogu způsobovalo duchy, možná křížovou modulaci, se u DVB-T projeví jako kostečkování, případě až jako výpadek signálu. I bez měřáku to pozoruji v tom, že se na příslušném místě příjmu dostává kvalita signálu pod sílu signálu.

Nedělám si nárok na komplexní řesení problému, ale tohle jsem vysledoval za těch (snad už) osm let s DVB-T.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
jardavysocina

#13 Příspěvek od jardavysocina »

Zdravím všechny , docela mě překvapilo, že tento problém, jako mám já , nikdo neřešil . Všichni platíme za veřejno - právní televizi a nakonec asi nejen já nemám ani možnost se na ně dívat...jen v naší vesničce je asi 55 domů , kde nemají skoro žádný příjem DBV T , jako já (jsou níže u řeky než já)
Připomínky k zesilovači , co bych použil , mě docela překvapily ; jasné je , že zkouším kvalitu i sílu signálu na kvalitní, nové a dobře sestavené anteny s kabelem asi 8 m a to bez zesilovače . Jinak zesilovač a další prvky používám od fy. TEROZ , a anten jsem vyzkoušel 5 ks . Příjem zkouším na střeše na několika místech .
Docela mě překvapily anteny, co se kdysi vyráběly podomácku svým ziskem a to až 15dB . Dnes se musí dlouho hledat , aby třeba to " síto " nebylo polské , nebo čínské , to je hrůza již od pohledu . Ale dát si na střechu toto dát opradu nemohu . Natáhnul bych si rušení až na "WC" .

http://www.dxc.cz/p1272-4-x-sito-velke/

Tak že oslovím českou firmu na výrobu anten a myslím, že se řešení najde .

Zdraví Jarda
kokun

#14 Příspěvek od kokun »

jardavysocina píše:Tak že oslovím českou firmu na výrobu anten a myslím, že se řešení najde .

Žádný výrobce antén, za tebe tvůj problém řešit nebude. A obávám se, že ti ani neodpoví.
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Habesan »

Kovopodnik Plzeň ???
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“