Výkonnější antena nebo dvě anteny spojit ?
Moderátor: Moderátoři
- jardavysocina
Výkonnější antena nebo dvě anteny spojit ?
Třebíč - Klůčov " páni " nezařadili do DBV a místní vykrývač zrušili a přitom by se hodily oba ...ten bývalý místní vykřývač "Hajná" byl přesně na spojnici Kojál - Javořice ; signál dostával z Kojálu, ale v připadě změny "vidí" i na Javořici . Škoda, že jej nepoužívají . Oni ti soudruzi asi někdy i přemýšleli ....
Dotaz zní : Existuje antena s příjmem nad 15 dB + zes. a nebo použít 2. stejné a spojit + zesilovač .
Jarda
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zisk: 18 - 21 dBi
. . .
S přídavnými direktory lze dosáhnout výrazného zvýšení směrovosti a dalšího navýšení zisku až o 3 dB.
Nejvýkonnější sestava na trhu !!!
- Přílohy
-
4-x-sito-velke-default.jpg- 4 x síto velké
- (19.02 KiB) Staženo 232 x
http://www.digitalnitelevize.cz/obrazek ... c_33_b.gif
http://www.digitalnitelevize.cz/obrazek ... c_35_b.gif
s nepatrným výkonem, stejně jako Náměšt nad Oslavou .
Jarda
- monterjirka
Ani jedno ani druhé. Nejdřív změřit a pak teprve konat. Takových co si myslelo že to vše vyřeší tím že tam plácnou nejvýkonnější anténu a všespásný zesilovač už bylo. A v tomto případě můžeš dopadnou stejně, za různé nefunkční nesmysly vyhodíš peníze akorát zbytečně oknem. Ale je to každého volba.
- vasekpetr1
- jardavysocina
tady je výškový profil na Kojál , azimut 80°, vzdálenost 77 km ,a jsou tu ale čtyři kopce před Brnem .
A já jsem jen 425 m.n.m .
Jarda
- Přílohy
-
Přib_východ.jpg- výškový profil na Kojál - východ
- (52.01 KiB) Staženo 217 x
-
kopce_na _Kojál.jpg- kopce na Kojál- východ
- (135.38 KiB) Staženo 222 x
-
Přib_zapad.jpg- výškový profil na Javořici - západ
- (43.72 KiB) Staženo 215 x
Podle mého skromného soukromého názoru je zesilovač vhodný pouze pro překonání ztrát v dlouhém anténním vedení. Logicky nemůže zesílit to, co anténa nepřijme. Bohužel v poslední době se roztrhl pytel s levnými anténami se zesilovačem.jardavysocina píše:Dotaz zní : Existuje antena s příjmem nad 15 dB + zes. a nebo použít 2. stejné a spojit + zesilovač
Nicméně digitální vysílání má oproti analogovému jednu zásadní výhodu - netrpí na "duchy". Takže stačí chytat nějaký stabilní odraz. A postačí i slabší primární signál na kvalitní příjem.
Pode mnou mají sito se zesilovačem (namontované stej ně vysoko, otočené na stejný směr), sice chytnou to stejné, ale mají časté problémy v tom, že jim příjem "zatuhne", "kostečkuje".
Takže si myslím, že to co u analogu způsobovalo duchy, možná křížovou modulaci, se u DVB-T projeví jako kostečkování, případě až jako výpadek signálu. I bez měřáku to pozoruji v tom, že se na příslušném místě příjmu dostává kvalita signálu pod sílu signálu.
Nedělám si nárok na komplexní řesení problému, ale tohle jsem vysledoval za těch (snad už) osm let s DVB-T.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- jardavysocina
Připomínky k zesilovači , co bych použil , mě docela překvapily ; jasné je , že zkouším kvalitu i sílu signálu na kvalitní, nové a dobře sestavené anteny s kabelem asi 8 m a to bez zesilovače . Jinak zesilovač a další prvky používám od fy. TEROZ , a anten jsem vyzkoušel 5 ks . Příjem zkouším na střeše na několika místech .
Docela mě překvapily anteny, co se kdysi vyráběly podomácku svým ziskem a to až 15dB . Dnes se musí dlouho hledat , aby třeba to " síto " nebylo polské , nebo čínské , to je hrůza již od pohledu . Ale dát si na střechu toto dát opradu nemohu . Natáhnul bych si rušení až na "WC" .
http://www.dxc.cz/p1272-4-x-sito-velke/
Tak že oslovím českou firmu na výrobu anten a myslím, že se řešení najde .
Zdraví Jarda