Pulzák zdroj 24V/25A z Číny

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Pulzák zdroj 24V/25A z Číny

#1 Příspěvek od Celeron »

Koupil jsem na pohon CNC z Ebay puzák 24V/ 25A. Taková ta klasická plechová cihla se svorkovnicí na krátký straně a větrákem na protější. Celkem dobrej kauf, cena 950 kaček a celníci si nevšimli. :wink:
Drbal jsem ho na 20A, bez problémů. Ale, větrák příšerně řve, na malým odběru kolísá jako kdyby měl PWM a rozdíl v otáčkách při 5 a 20A je minimální. Do těch 5A je všechno naprosto studený a větrák zbytečně jede skoro na plný pecky.
Koukal jsem do zdroje a větrák je zapojenej někam do primární strany pulzáku. Chtěl bych to předělat na teplotní řízení jako je v PC zdrojích.
Nezkoušel jste to už někdo, případně nenarazil jste někdo na schémátko tohoto typu zdroje? Pokud větrák pouze odpojím, zdroj nenajede, možná že se tam hlídá proud větrákem a jeho otáčky. Takže to bude chtít nějakou úpravu.
Díky
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
samponek

#2 Příspěvek od samponek »

Dej tam destičku s termistorem z PC zdroje
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

Celeron píše:Pokud větrák pouze odpojím, zdroj nenajede, možná že se tam hlídá proud větrákem a jeho otáčky. Takže to bude chtít nějakou úpravu.
Díky

Obyčejná náhrada větráku výkonovým odporem dělá co? A kolik ten větrák má vývodů? 2? 3? 4?
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

samponek píše:Dej tam destičku s termistorem z PC zdroje

No to by mě nenapadlo, vždyˇt o tom píšu. 12V PC větrák na 24V sekundáru, to bude kurvítko. :) Ješte že v TME maj i 24V Sunony.

to MetalGold: Zatím stádium úvah, proto sháním schema. Řízení pulzáku je tam nabastlený na základový "silový" desce na svislý SMD pididestičce včetně připojení větráku. Vykreslovat to je pěkná pakárna.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
samponek

#5 Příspěvek od samponek »

Měl jsem na mysli zapojení destičky do vývodů na desce místo větráku a potom původní větrák, je to sériový regulátor s termistorem. Destička má čtyři vývody, ale dva vývody jsou spojené ( mínusy )
Rozsah si můžeš upravit změnou odporu u tranzistoru.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“