18D20- nějak mě nekomunikuje
Moderátor: Moderátoři
18D20- nějak mě nekomunikuje
Mám jej zapojeno dvouvodičově, Pull-Up rezistor z +5V na vývod 2, vývody 1 a 3 spojeny na GND.
Nevím jestli chápu správně funkci tohoto teplotního sensoru, ale nemělo by být na výstupu něco vidět?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Já na podobné věci (vyčítání pamětí) použil 1-wire driver, COM port, převodník s MAX232 a toto zapojení s dvouma tranzistorama - fungovalo to i pak s převodníkem USB/RS232.
Co jsem prolézal net, tak se tam baví o nějakém SW DigiTemp, ale nějak se mě jej nepodařilo sehnat (pro WinXP).
A to, že na osciloskopu nic nejde vidět- po té jednodrátové sběrnici musí přijít nějaký příkaz, který teprve spustí komunikaci ze senzoru?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Původním záměrem bylo měřit teplotu ve více místnostech, při poklesu kdekoliv spustit vytápění. Komunikace řádově v desítkách metrů.
Jako řídící člen by se použilo Rapsberry.
No a vzhledem k tomu, že s programováním čehokoliv nejsem nějak kamarád, tak by mě s tím měl pomoci známý, který ale zase neumí ani vzít pájku do ruky, natož aby poznal součástky.
Tak ještě dotaz- našel jsem více návodů, kde je připojeno více těchto senzorů paralelně na jeden datový vodič- jakým způsobem je to v řídícím členu rozpoznáváno, odkud přišla jaká informace? Chápu, že každé čidlo má svoji EPROM, ve které je definována jeho "adresa", ale pokud tomu už trošku začínám rozumět, tak pokud řídící člen vyšle "start" pro komunikaci, tak mu odpovědi z jednotlivých čidel dojdou naráz, ne?
Z opačného konce mrkni na SDS micro, kdy za cenu trochu vyšší než Rasberryje je modul se systémem který sám čte teplotu z čidel a zobrazuje jí na webu a jednoduchým programem se zajistí i to spínání relé.
Tyto čidla používám již delší dobu(pasivní převodník na PC s Digitemp, SDS a arduina) a za sebe mohu říci že jsou poměrně spolehlivá je však alespoň trochu snažit se dodržet požadovanou topologii sběrnice. U těch desítek metrů při nedodržení požadavků na sbernici již mohou nastat problémy.