odrušenie dig. vstupov PLC
Moderátor: Moderátoři
odrušenie dig. vstupov PLC
prosím vás, nevie mi niekto poradiť,mám problém s rušením dig.vstupov PLC, naindukuje sa mi do výstupu od ind. snímača napätie zopne relé a dostanem falošný impulz do plc a stroj havaruje.Neexistuje nejaký orušovací prevodník na odfiltrovanie týchto zákmitov.Meral som to pamäťovým osciloskopom, nameral som zákmity až 14V,pri napájacom napätí 24V.
Ďakujem.
Indikovanie rušivého signálu vidím aj v malom šerení na ledkách oddelovacích relé, ktoré spínajú indukčné spínače.Dával som tam aj odpory tuším 1k, to nepomohlo len sčasti, inak skúsim odpor nastaviť na 2/3 spín prúdu snímača, ďakujem za tento poznatok. Čo sa týka sofwerového riešenia, firma ktorá nám to programovala, je to firma dobrá, využila všetky možnosti, odkázala ma na harwerové riešenie.
Ja som chcel vedieť, či niektorý výrobca ind.snímačov nevyrába filtre proti takýmto rušeniam, ktoré by sa dali pre PLC. Niečo také som našiel, robí to PHENIX-Contact, musím to objednať, volal som , dodacia doba je dva týždňe,keď to aplikujem dám vedieť.
Jonapo píše:...no to by som neveril,že to naindukované napätie dokáže zopnúť cievku relé, to nejak nemôžem stroviť..
Pochybuji silně, že relé spíná naindukované napětí. Rušivé napětí se indukuje do vstupů PLC, program ho vyhodnotí a sepne výstup s tím relé, ne?
V tom případě by (kromě odrušovacích opatření) stálo za to podívat se na program PLC a rušivé signály "odfiltrovat" softwarově, např. přidáním nějakých dalších podmínek pro sepnutí zmíněného relé (např. více PLC-cyklů atd). Vím to ze zkušenosti se starým Simatic S-5 v zarušeném prostředí, kdy při každém sepnutí stykačů problikávaly téměř všechny vstupní LEDky, ale k žádným kolizím to nevedlo.