Pojistky ATMEGA32
Moderátor: Moderátoři
Pojistky ATMEGA32
JTAGEN, OCDEN, BOOTRST, BOOTSZ, BODEN, SUT,CKSEL
Programátor používám Presto.
Může např chybně nastavený oscilátor způsobit, že se programátor na součástku nepřipojí? Jak z toho ven? Je mi líto ty procesory prostě vyhodit.
Používám oscilátor int RC.
Díky za info
Pokud už se něco v pojistkách nastavuje, tak obezřetně.
Solidní IDE programátoru by mělo uživatele varovat, když se chystá přepsat pojistky...
Chipy, které ti nejdou nevyhazuj, prodej je někomu, kdo má paralelní programátor a bude schopen si je přeprogamovat.
Edit1: pro ISP programování musí být funkční oscilátor + vhodně nastavená rychlost na straně programátoru.
Mohu v pojistkách zakázat JTAGEN? Na těchto pinech mám připojený didplej a na jeho segmentech vidím, že na pinech jsou nějaké pulsy. V datasheet je psáno, že pokud není rozhraní využito, mělo by být vypnuto. Mám už strach cokoliv v pojistkách měnit... Presto používá MOSI, MISO, SCK a RESET, které jsou na jiných pinech.
vezmi nějaký zdroj obdélníkového signálu 5 V / cca 1 MHz a připoj
ho na pin XTAL1.
Pročti důkladně nastavení fusebitů tady:
http://www.engbedded.com/fusecalc/
U nastavení oscilátoru vyber vždy řádek s nejdelším startup časem (+64ms).
JTAG můžeš zakázat v programu. Na začátek main() dej
Kód: Vybrat vše
int main(void)
{
MCUCSR=(1<<JTD);
MCUCSR=(1<<JTD); // musí být dvakrátJsou dva typy programování -
paralelní, pak je úplně jedno, co jsi kde předtím nastavil, ten programátor má úplnou kontrolu nad tou atmegou. Je jedno, jestli zmastíš pojistky, hodiny atd. Prostě tímhle to dokážeš vymazat a nastavit jak chceš.
Druhý typ programování je pomocí SPI - tam ale musíš dávat pozor, co děláš. Nesmíš si zakázat reset, a pokud jsi přeprogramoval hodiny na externí (z fabriky tuším atmega přijde naprogramovaná na 1MHz interní), a nemáš připojený nějaký zdroj hodin, tak to nebude chodit. Pak většinou pomůže připojit nějaký TTL zdroj hodin (TTL oscilátor) na vstup od krystalu, a pomocí SPI naprogramovat znovu.
Nebo pak použít paralelní
Jukni do datasheetu, je to tam popsané.
Já používám Elnec Smartprog2 (umí jak paralelní, tak SPI).