Rozsah vstupního napětí u osciloskopu
Moderátor: Moderátoři
- petr_bulusek
Rozsah vstupního napětí u osciloskopu
Mám v tom asi celkem zmatek.
Chci měřit silně zarušenou síť 400V a napětí z frekvenčního měniče.
Na oscilokopech (tektronix tds 2004, rigol 2052) je uvedeno maximální vstupní napětí 300V RMS, což předpokládám že je pro izolační pevnosti.
U tektronixuje uveden rozsah
2mV až 200mV/div+2V
>200 mV to 5 V/div +50 V
což by znamenalo, že při 5 dílkovém rozsahu bylo 10x 5x5 +50 = 300V, rozsah 300V maximální hodnota, a tedy 230V s max. hodnotou 325V tento rozsah překračuje? A nemůžu tedy měřit síť
U Rigolu je uvedeno 400 V (DC+AC špičově, vstupní impedance 1Mohm) a znamená to tedy, že síť mohu měřit se sondou 1:10 (i sdružené napětí mezi sondami)- ale jak je to s impulzy, které jsou sice vyšší, ale měl by je teoreticky odfiltrovat vstupní filtr LC osciloskopu(pokud je zapnutý)?
Děkuji za rady
http://www.gme.cz/osciloskopicka-sonda-tthv250-p720-095
http://www.testec.de/products/product-c ... ard-probes
https://en.wikipedia.org/wiki/Earthing_system
Nevím přesně co chceš měřit, ale doporučuji zařadit mezi síť a osciloskop oddělovací trafo 230V/230V
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- petr_bulusek
Zajímalo by mě čím a kde je určené maximální špičkové napětí s připojenou pasivní sondou 1:10.
frpr666: - Díky. Tektronix je naštěstí na baterii, ale máš pravdu že u Rigolu budu muset použít oddělovací trafo, ale vzhledem k tomu, že budu měřit maximálně do 100kHz, tak až zas tak nebude problém s GO.
Team boss: - Díky ale aktivní diferenční sondy jsou vysoce nad mým rozpočtem
Primárně mě zajímá čím jak zjistím maximální špičkové napětí.
- petr_bulusek
- petr_bulusek
Sendyx píše:petr_bulusek píše:
Team boss: - Díky ale aktivní diferenční sondy jsou vysoce nad mým rozpočtema neznám nikoho v okolí kdo by je měl na pujčení.
Tož a kolik máš v tom rozpočtu započítaných zničených osciloskopů a přizabitých pracovníků obsluhy?
Právě proto abych nic nezničil a nikoho nezranil se tu ptám. Osciloskop na baterii je GO, no a jestli použiju sondu 1:10, nebo 1:100, nebo snad nějakou aktivní, nemá na bezpečnost vliv. Určujicí je, na co je osciloskop stavěný.
- petr_bulusek
Podle následující dokumentace osciloskopu a sondy to znamená, že
na vstup osciloskopu je možné přivést špičkově 400V,
z hledska izolace 300Vrms, špičkově 1000Vpk
a na sondu s dělícím poměrem 1:100 300V AC?
Co znamená to 300V AC? Je to špičková hodnota? Nebo efektivní? Potom ale signálu jakého tvaru a frekvence?
Takže bys měl raději použít sondu 1:100 , která má uváděné větší dovolené vstupní napětí.
Ale doufám, že chápeš, že když měříš neoddělené sdružené síťové napětí, tak se ti to napětí dostává na osciloskop a je jedno jestli je bateriový nebo napájený přes oddělovací trafo. Z hlediska bezpečnosti osciloskopu je to OK ale z hlediska ochrany obsluhy je to smrtelné nebezpečí! Stačí "vhodný" dotyk na kovovou část osciloskopu.
Mnohem bezpečnější by bylo, kdybys měl přes oddělovací trafo připojený zkoumaný měnič. Většinou tak silné trafo málokdo má, tak připojí přes oddělovák osciloskop.
PavelFF píše:
Mnohem bezpečnější by bylo, kdybys měl přes oddělovací trafo připojený zkoumaný měnič. Většinou tak silné trafo málokdo má, tak připojí přes oddělovák osciloskop.
Já ti teda nevím, ale z hlediska bezpečnosti je osciloskop připojenej přes oddělovák při měření v zařízení galvanicky spojeným se sítí asi tak stejně bezpečnej jako bateriovej osciloskop.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Některé bateriáky mají minimální až nulový počet kovových částí na povrchu (plastové BNC).
Pokud má někdo měřit vysoký napětí, měl by mít papíry na vysoký a bejt střízlivej.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)