stále svíticí PIR

Manuály, rady a návody z oboru zabezpečovací techniky a elektrické zabezpečovací signalizace (EZS)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
zvaty

stále svíticí PIR

#1 Příspěvek od zvaty »

Ahoj mám světlo na PIR, ktere stále svítilo, výměnou elytů jsem dosáhl, ze aspoň reaguje na úroveň osvětlení, ale pohybový senzor nereaguje. Nevíte co je většinou příčinou poruchy detekce pohybu? Jaký průběh signálu je výstupem PIR senzoru - když ho pripojim na osciloskop? Díky za radu....
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Výstup z PIR sensoru se úměrně napěťově mění podle dopadajícího IR záření na čidlo. Ale pozor, změna je nepatrná, v řádu mV. Když senzor odpojíš, světlo musí po nastaveném čase vypnout. Pokud ano, může být vadný samotný snímač. Pokud bude svítit dál, je chyba v zesilovači nebo filtraci-stabilizaci napájení.
..to bude jen ňákej odpůrek
Kvicala_r

#3 Příspěvek od Kvicala_r »

Naposledy mi na stole přistály 3PIR z chodby paneláku. Podezříval sem, že jsou polovodičově spínány a vzala je s sebou zdechající žárovka.
Opak byl pravdou - releové, krásně cvakaly a přesto nerozepínaly. Tak to relé bych podezříval jako jedno z posledních
zvaty

#4 Příspěvek od zvaty »

A co se tyka primo PIR senzoru,da se rict, ze mohu pouzit jiny typ z jineho pohyboveho detektoru. Datasheety jsou velice skromne.
helios

#5 Příspěvek od helios »

PIR trojpinové čidlá som už menil dvakrát, použil som vybraté z iného, zatečeného a vyhnitého spínača, fungovalo to bez chyby. Takéto závady nie sú bežné, ale ani vylúčené.

Čo sa týka relé, mal som už zopár prípadov, kedy svetlo nevypínalo vinou zvareného kontaktu relé, pretože výrobca LED svietidiel bol prasa a na vstup napájania impulzáku ušetril odpor, alebo NTC na obmedzenie prúdovej špičky pri nabíjaní primárnych kondov, takže 6ks svietidiel paralelne dokázalo za pár mesiacov prevádzky totálne odpísať kontakty relé. Na dotaz u českého predajcu (výrobcu) čínskeho hnoja nám bolo oznámené, že schému zapojenia zdroja svetiel nám nedajú (zrejme ju ani oni nemajú) a táto závada nespadá do rozsahu záruky. Nakoniec som doplnil NTC do každého svetla a vymenil relé. Svetlo odvtedy funguje bez závad.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Odpovědět

Zpět na „Zabezpečovací technika“