Jak připojit externí antenu namísto prutovky?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
padik

Jak připojit externí antenu namísto prutovky?

#1 Příspěvek od padik »

Ahojte.
Slíbil mi jeden, že mi pošle popis úpravy antenního vstupu pro DAB příjem tímto radiem, ale pak se na mne vy....
http://radioprijimace-radiobudiky.heure ... radio-210/
I když je to frekvenčně výše než FM, mohlo by jít o nějakou univerzální úpravu, co myslíte? Neznáte? Díky.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pokud to můžeš rozebrat, tak se odpojí původní anténa, dá se tam konektor (F,BNC,SMA), střed se přes kondík spojí s původním přívodem k anténě a stínění konektoru lze - raději taky přes kondík, kdoví, co je tam za DC úroveň - spojit s nejbližším stínícím plechem či zemí.

Kapacita kondíků je vzhledem ke kmitočtu téměř libovolná, někde v rozsahu 1n až 100n.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

Před případnou úpravou je vhodné zkusit připojit pouze střední vodič kabelu na prutovku jak se to projeví na příjmu, pak případně i stínění se zemí.

Ideální "univerzální úprava" v podstatě není možná - vždy záleží na konkrétním řešení vstupních obvodů a vlastnostech vstupní jednotky. Podobné přijímače s prutovou anténou často nejsou stavěné na silnější signály, někdy může dojít k přebuzení vstupní jednotky a ve výsledku ke zhoršení příjmu.
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

V těch rádiích jsou prefabrikovaný moduly, který jsou propojený koaxiálním káblem k prutu a k měděné nálepce pod prutem. Na modul naletuješ pomocí koaxiálu normálně koncovku a zapojíš přímo na anténu (nesymetrický 75Ω vlez)
V tom modulu je kromě toho tuneru řídící procesor. pro jeho funkci je potřeba jen ovládací tlačítka, displej alfanumerickej , zesilovač a zdroj napájení..
Přílohy
modul.jpg
(190.15 KiB) Staženo 136 x
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“