Disketova mechanika a voda

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

Disketova mechanika a voda

#1 Příspěvek od rnbw »

Pri cisteni jedneho totalne zasrateho PC som rozobral disketovu mechaniku (Panasonic) - bola plna lepkaveho prachu. Normalnym sposobom nevycistitene. Tak som ju umyl celu vodou, ved vyhodit sa to da aj potom :D

Po vysuseni som hlavy vycistil izopropanolom a testoval. Nacitalo to prve stopy, ale potom to zacalo blbnut, aj motor pohyboval hlavami nejako divne. Tak ma napadlo kvapnut olej na vodiacu tycku hlav - a zacalo to fungovat, normalne to nabootuje aj kopiruje subory. Takze disketove mechaniky je mozne umyvat vodou, len pozor na mazanie :)
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Vono se to ještě používá?! 8O :D
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
helios

#3 Příspěvek od helios »

Občas aj áno. Nedávno som vyviedol známeho z rovnováhy fotkou, uloženou na 5/4´´ diskete. Nemal ju ako prečítať. Ja ju na P4 nainštalovanú mám, na počudovanie ju aj základná doska podporovala, tak som ju tam dal. :D
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Achab

#4 Příspěvek od Achab »

Na našem Finančním úřadě mají dokonce vyvěšen požadavek: "Data musí být dodána na disketách". Takže ty mechaniky asi budou opět na vzestupu. :)
pocitujlasku

#5 Příspěvek od pocitujlasku »

ja som disketovky mal uz len viacmenej ako dekoraciu v pc bedni. Ale, ked mi mama minule podala disketu s tym, ze to potrebuje vytlacit a akosi ju neslo vytlacit (samozrejme zaloha dokumentov nebola, pisalo a ukladalo sa priamo z diskety), tak som ich pre istotu vsetky povyberal a vyhodil.
No vidis, a tak si sa bal
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Mechanik aj diskiet mam dost - len ked sa mechanika malo pouziva, je vhodne ju pred vlozenim diskety vycistit (aspon vyfukat prach), nech sa disketa hned neznici.
Achab

#7 Příspěvek od Achab »

Disketovku mám v PC jenom kvůli zakrytí otvoru - není vhodná krytka. Jinak je odpojená, několik let jsem ji nepotřeboval.
xsc

#8 Příspěvek od xsc »

Já ji jednou za čas použil při instalaci XP v AHCI režimu. Ale i to už končí.
Ruprecht

#9 Příspěvek od Ruprecht »

Já bych koupil nějaké 3,5" mechaniky s 24 nebo 26 pinovým konektorem...
Když tak pošlete SZ...
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od forbidden »

Jj, lepkavej prach znám z PC u kterýho sedí kuřáci. To když vidím, tak se otáčím rovnou ve dveřích. Kdysi jsem takovou lahůdku měl doma na testy a smrděl mi z toho celej byt. Už nikdy víc.
Jinak taky v nouzi nejvyšší umývám elektroniku ve vodě s jarem, jen z toho sundám třeba relé a věci, kam by mohlo zatéct.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Poliate dosky z notebookov (bez zaloznej baterie!) som tiez umyval vodou a saponatom. Zaklad uspechu je to hned poriadne vysusit.

Tu su dva motory, mechanicke prvky a rozne kovy - nakoniec to aj tak prezilo.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od forbidden »

Dobrý je ty mokrý věci ofoukat proudem vzduchu, ideálně teplýho. Někdy to suším i horkovzduškou.
Jednou jsem takto umýval i větráky, byly dost špinavý, ale dobrý a kvalitní. Taky přežily.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Tiez to susim teplovzdusnou pistolou - fukanie naplno, teplotu nastavim tak, aby to nepalilo na rukach. Trva to dost dlho - a nikdy neviem, ci pod nejakym velkym BGA nezostala voda.
MiraSt

#14 Příspěvek od MiraSt »

Na disketách mám hesla. :)
Harry.pa

#15 Příspěvek od Harry.pa »

Pokud to zařízení snese, tak po koupeli ořívám v horkovzdušné troubě nad 100℃. Pak mám jistotu, že se voda vypaří - vyvře. Nic nezůstane ani pod BGA. Dobře se vodou čistí všechno, co bylo utopeno, nebo polito.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“