Nova bateria vytiekla v UPS MGE Ellipse 500
Moderátor: Moderátoři
Nova bateria vytiekla v UPS MGE Ellipse 500
Teraz po rokoch odisla a kupil som novu Panasonic UP-VWA1232P2. Dal som ju tam, vyskusal, ze UPS zalohuje a hotovo.
Lenze o par dni som citil smrad ako ked sa pali/uholnatie plosak - a islo to z UPS. Tak som ju vypol, rozobral a co nevidim: na ventiloch baterie kvapky, zatecene po kabloch na plosak. Umyl som to vsetko vodou, kontaminovane miesta neutralizoval sodou, umyl znovu a vysusil.
Plosak bol skutocne zuholnateny - pod jednym z dvoch spinacich FETov (HRF3205) menica - prave tam zatiekla kyselina. Tento FET bol prerazeny (druhy prezil a budic SG3525A tiez). Uhlik som vyskrabal, FETy vymenil (za IRF3205) - menic funguje.
Zahadou vsak zostava pricina problemu. Povodne som myslel, ze zlyhala regulacia nabijania - lenze som to teraz zapojil na stole a nameral 13,64V (bateria pripojena cez odpor 10Ω, meral som napatie pred odporom). Bateriu som pripojil na lab. zdroj a pri 13,6V prud postupne klesol na 30mA a nic nebuble
mi-ro píše:Už jsem měl gelovku prostě prasklou, asi s ní někdo někde šetrně seknul. Prohlídni ji a zjisti, kudy se louh dostal ven. Taky mě jedna brečela u špatně zatavenýho fastonu. Pokud to šlo ventilkama, bude to tvrdší oříšek. A bacha, louh je snad horší jak kyselina. Zničilo mě to celý oblečení. Ten den nenápadně nic, za dva tři dny díry v hadreh jak prostřílený od Kalašnikova. (blbý přirovnání v dnešní době, co?)
O jaký louh se v takovém typu akumulátoru jedná?
Já myslel, že je tam kyselina.
K té havárii - buď jsi narazil na šmejd baterku, nebo je chyba opravdu v nabíjení - já bych vytáhl z baterky dva dráty a dlouhodobě sledoval napětí na baterce, jestli to s časem nezblbne.
- tomasjedno
http://www.yeint.fi/index.php?main=272& ... ctID=26109
Takze to nakoniec bolo len tym, ze som UPS postavil opacne? By som cakal, ze tam budu nejaky vyrazne napisy, na ktoru stranu sa to nesmie postavit...
- tomasjedno
Tady sice píšou, že to je AGM, ale u Panasonicu jsem takovou informaci nenašel, takže bych tomu moc nevěřil.rnbw píše:Je tam napis NONSPILLABLE. Ale tu som nasiel "Valve regulated sealed construction, can be mounted in any position but charging is not recommended in upside down installations":
http://www.yeint.fi/index.php?main=272& ... ctID=26109
U Panasonicu píšou:
2) When loading the battery in equipment, mount it in the lower most section of the equipment in order to ensure easy checking, maintenance and replacement. Do not charge the battery in the inverted (upside-down) position: overcharging in the inverted position may cause battery leakage from the safety valve (což je přesně to, co se ti stalo). Nemusí jít zrovna o přebíjení, jakmile začne sebemíň plynovat, tak nesmí být ventilkem dolů. (Možná že stačí i ohřátí na provozní teplotu.)