ROUTER

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TAKJAN

ROUTER

#1 Příspěvek od TAKJAN »

Nemáte někdo povědomost o takovém, u kterého natvrdo nastavím propustnost na jedničku 80%, na dvojku 10% a trojku a čtyřku 5% například? V domě se množí webové krámy a já bych jako "šéf" chtěl mít přístup. Když si smradi z jednoho pokoje do sousedního musí povídat u síťové hry přes skype či co, jsem mimo. Vyloženě zabít je nemůžu. Nebo nějak zhoršit rychlost, nacpat nějaké impedance na lan kabel:-)))
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

To přece umí každý router, který má funkci Port QoS: ty se připoj kabelem na port, kde si nastavíš nejvyšší propustnost a nejvyšší prioritu, ostatní pro jistotu seškrť, kdyby někoho napadlo zkusit další kabel, a na wireless (předpokládám, že pařani se kabelem nepřipojují) omez rychlosti jak uplinku, tak downlinku, zrovna tak.
A, i kdyby se připojovali přes ethernet: než přijdou na to, že po jednom portu to jede rychleji, to nějakou dobu potrvá.
Mimoto můžeš uchytit kabely tak, že tvůj půjde nejdál podle routeru a ty ostatní k tomu "nejrychlejšímu" konektoru nedosáhnou, aby je nešlo přeházet. To jde samozřejmě jen tam, kde je router uchycený napevno na stěně a s kabely po uložení nelze hýbat.
Přílohy
PortQoS_TP-Link.png
(176.87 KiB) Staženo 146 x
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

No jo , budu se na to muset podívat doma . Nějak tam nevidím nastavení "uškrcení" pro Wi-Fi .
TAKJAN

#4 Příspěvek od TAKJAN »

Jedou právě kabelem z I do dalšího WIFI routru II, z něj kabely do PC nebo wifi tablety a tlf. A z toho routru to jde do dalšího, III, kde jede hlavně WIFI. A já jedu z prvního routru prvního výstupu do dalšího routru, IV, kabelem. To by bylo OK, stačí stáhnout výstup do druhého routru. Ale WIFI routru III by šla pomalu. Asi by šlo naprasit výstup z I do III obejitím II, ale to znamená rozpárat jen jedno UTP, co tam vede a použít dva a dva páry. VR353DR EVOLVE to asi neumí. První je ZYXELL P660, u toho nějak blbne WIFI, ten nevím, zda to umí. Nebo starý xavi X8122.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

TAKJAN píše:...První je ZYXELL P660, u toho nějak blbne WIFI...

Mě taky. Takže je to asi vlastnost tohoto zařízení. "druhý router" mám přes kabel jen jako AP a jede mi to tu svižněji (moje soukromá wifi v přízemí), než ta originál wifi, co je o patro vejš
TAKJAN

#6 Příspěvek od TAKJAN »

Mně k tomu jde připojit jen něco wifi. Jinak zajímavé, že ten vehikl jede naprosto bez potíží. Ale teď jestli umí tu regulaci.
TAKJAN

#7 Příspěvek od TAKJAN »

Teď jsem hledal a má to: ATM QoS UBR,CBR,VBR. Teď ještě nastavit.
Jsem v General: Active QoS Ethernet priority je ON
Co ale dál v: Class Setup. Kdo ví?
TAKJAN

#8 Příspěvek od TAKJAN »

Jo, jenže jsem v pravěku. 4,4 Mbps je max. Ústředna daleko, WIFI nedostupné.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Habesan »

Myslím, že hranice je až mezi 100Mb a 1Gb, a ty čtyři páry jsou potřeba až na ten 1Gb.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Presne tak. Na 10 a 100Mbps je kabelaz rovnaka (akurat 100 potrebuje vyssiu kategoriu).
TAKJAN

#11 Příspěvek od TAKJAN »

Pánové, co s tím Setupem?
Standa99

#12 Příspěvek od Standa99 »

Nikdo nezná přesnou strukturu tvé sítě, jestli na všech routerech NATuješ nebo máš routovanou síť? Navíc ty routery řetězíš za sebou, takže pokud NATuješ, tak těžko omezíš na prvním ten třetí, když je připojený za druhý, takže s ním bude sdílet i to omezení. Taky málokdo bude znát to tvé konréktní nastavení, protože každá krabička to má jiné. Ale jako ideu si představ, že podle IP nebo MAC adresy přiděluješ kvótu (číselně nebo min-normal-max), ať už všeobecně nebo pro jednotlivé služby (web, stahování) atd.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
TAKJAN

#13 Příspěvek od TAKJAN »

Ano, omezím třetí. Ale konkrétně-ví někdo, jak QoS nastavit na tom ADSL routeru Zyxell 660?
Přílohy
Bez názvu ab.jpg
(233.44 KiB) Staženo 92 x
Standa99

#14 Příspěvek od Standa99 »

To je tajné, jestli NATuješ nebo routuješ? Co je pod tím tlačítkem General? Takhle je vidět akorát nějaká priorita služby SIP (VoIP) pro LAN.

Edit: Tak asi tam bude to co na obrázku, takže hodně štěstí.

Obrázek
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
TAKJAN

#15 Příspěvek od TAKJAN »

Neznám tyhle pojmy. Asi routuju, ne? Síťařina=děs. Mám taky jinou verzi, je upgradován. Konstatování, že stačí, když má QoS, je na nic. Moje se jmenuje New QoS. Viz můj obr.. A v nabídce nemá tenhle mišmaš.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“