Komprese mobilních dat
Moderátor: Moderátoři
Komprese mobilních dat
S tím že mobil používám převážně jako modem, tak jsem kromě blokování reklam chtěl využít i tu kompresi. Na svém strojku používám proxy server Squid, jenže v něm se to musí řešit přes software třetích stran. Dále jsem používal OpenVPN, ale pouze k připojení na SSH, sambu nebo VNC. Nakonec jsem ho překonfiguroval i na sdílení NETu, s tím že přímo v něm jde použít nativní komprese (comp-lzo).
Používáte někdo něco jiného?
P.S. Při otevření 10 stejných stránek (schválně textových) je spotřeba s kompresí 1,4 MB a bez 2,3 MB, což není málo, za celý den se to musí projevit.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Webový servery, třeba Apache, kompresi podporujou, ale musej k tomu bejt nastavený (což je bohužel jen málokterej; taková komprese je poměrně náročná na výpočetní výkon), zvenčí je nepřinutíš.
P. S.: Takový proxy ovšem fungujou jen na nezabezpečený komunikaci, takový HTTPS bude furt stejně pomalý.
Na zkoušku: Zkus to s proxy 37.221.240.133:8888 - zkušebně jsem na svým stroji rozchodil Ziproxy. Konektivita je dostačující do cca 5Mb/s (takovej mám upload. Ale při průměrný kompresi 4:1, jako bys jel na 20Mb/s). Nefunguje to na protokolu HTTPS a na videích.
— Winston Churchill
Jenže OpenVPN kompresuje veškerý provoz (i HTTPS), přirovnal bych to ke kompresi streamu dat (po UDP). Testnul jsem to na HTTPS stránce Seznamu (opět pokaždé vymazaná cache) a bez komprese byla spotřeba 6,1 MB a s kompresí 4,8 MB.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
Když nastavím, aby byl grafickej výstup neanimovanej a neprůhlednej (a klidně černobílej - další úspora dat), úroveň komprese bude vyšší. Už se vlastně stalo.
— Winston Churchill
Teď koukám, kolik má tohle fórum zbytečný grafiky (protože málokdo používá archaický prohlížeče typu IE6, dalo by se leccos ubastlit pomocí CSS3, což by snížilo zátěž serveru)
— Winston Churchill
P. S.: Existuje i pro Chromej prohlížeč od Gůglu.
— Winston Churchill
Metrika funguje výborně, když OpenVPN shodím, tak to okamžitě přejde na provoz mimo něj. Jedině probíhající stahování se přeruší, ale pokud server podporuje "resume", tak ho jde obnovit a pokračuje dál.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA