Dnes zase zážitek. Příbuzenstvo volá, nejde nám pračka. Na místě zjišťuju, že pračka nejde kvůli tomu, že do ni nejde voda.

No a voda nejde protože nautila ve studni (rozvod užitkový vody) nečerpá. Nautila 230V je napájená z garáže a tam je vše po novu přes fíčko 4P/25/0,03A. Přívod ke studni je 5C x 2.5, na jedná fázi je nautila, na druhý grilovací zásuvka. Tak jsem si píchnul vadasku do zásuvky mezi N a L a ukazovala tak 90V. L a PE přes vadasku vyhodilo chránič. Tak jsem si po elektrikářsku píchnul vadasku pevným pinem do zásuvky a pohyblivým jsem udělal klemu aby z vadasky byla fázovka. Tak si tak klečím u tý studny na kolenou, pevnej hrot v N a štrejchnul jsem si pohyblivým o malíkovou hranu druhý ruky. Teda takovou strašnou prdu jsem snad v životě nedostal.

Kdo by taky čekal prdu od N-ka.

A to jsem zvyklej, jednou jsem koupil do ruky 400V z 1000A přímo ze šín, když mi jeden blb o 2 pole dál natáhl deon. Až se mi vypálily v místě dotyku díry do ruky.
No závěr, chránič změřený, vybavuje na 27 mA a závada byla uhnilej N na přívodu CYKY v acidurce, která byla vevnitř zcela po 3 letech provozu shnilá. Vypadá to na kondenzovanou vlhkost v krabici. N proto tloukl a bylo na něm cca 90V protože v tý nautile je elektronický spínání a přes něj tekl nějaký proud do N.
Takže z fáze byla v sérii elektronika nautily, pak cívka vadasky a i když to bylo přes chránič, bouchlo mě to tak, ze jsem málem lehl.
Takže bacha, N-ko nemusí být vždy bez potenciálu a někde spojený s PE.