Frekvenční rozsah reproduktoru

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Superpavel

Frekvenční rozsah reproduktoru

#1 Příspěvek od Superpavel »

Ahoj potřebuju udělat plašič myší koček psů atd. Dočetl jsem se že čím je membrána repro menší a tím i lehčí tím vyšší frekvenci repro zvládne vyzářit. Dá se takovej plašič udělat i z miniaturním reproduktorkem vykuchaným z kapesního rádia ?
Cowley

#2 Příspěvek od Cowley »

Nebylo by lepsi piezo?
Superpavel

#3 Příspěvek od Superpavel »

Asi jo. Ale to nemám.
Yarda1

#4 Příspěvek od Yarda1 »

Já jsem si udělal myšoplaš z takové káči co jsem koupil u Vietnamců - když se ta káča roztočila, blikala a vyluzovala zvuky z piezorámusítka. Tak jsem zkratoval odstředivý spínač, aby se ty zvuky vyluzovaly furt, vyhodil blikátko, aby zbytečně nevybíjelo baterku a místo knoflíkové baterie jsem připojil monočlánek. Na jeden monočlánek to vydrželo účinně plašit myši (na kočky a psy jsem to nezkoušel) nejméně měsíc.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Achab

#5 Příspěvek od Achab »

Tyhle plašiče se dělaly s univerzálními reproduktory běžně. Pokud má zesilovač dostatečný výkon tak případná horší účinnost na dané frekvenci nemusí vadit.
TAKJAN

#6 Příspěvek od TAKJAN »

Jo, tuhle věc mám s nějakým IO asi 10W, čtyři repráky a plaší to všechno:-))
Cowley

#7 Příspěvek od Cowley »

TAKJAN píše:... a plaší to všechno :-)

... i sousedy :)
dreamer

#8 Příspěvek od dreamer »

TAKJAN - můžeš o tom napsat něco víc? Já mám sousedku která má nedefinovatelný počet koček které samozřejmě chodí sr.t, mrouskat se a bl.jt na moji zahradu. Před pár lety jsem pomocí arduina a piezo zkoušel vyrobit plašič (náhodně se generovala frekvence v rozsahu 20 - 38kHz a čas po který bude znít) ale asi bylo něco špatně, přistihl jsem kočku jak se spokojeně vyhřívá na parapetu těsně vedle toho pieza. Tak bych c elkem uvítal nějaké osvědčené řešení. Je pravda že jsem signál nijak nezesiloval ale když jsem nastavil slyšitelnou frekvenci tak to slyšet bylo.
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

Frekvence se zřejmě musí vylaborovat na konkrétní použití. Kdysi jsem to bez úspěchu zkoušel na komáry s frekvencí doporučenou v nějakém návodu - málem mě sežrali i s plašičem. Psovi to taky zjevně nevadilo ale vzhledem k stáří už toho asi moc neslyšel takže funkčnost nebyla ověřená spolehlivě...
dreamer

#10 Příspěvek od dreamer »

No já právě někde vyčetl že v tomhle rozsahu by jim to mělo vadit. A na jednu frekvenci si prý zvyknou a přestanou reagovat. Tak buďto si zvykly na celý rozsah nebo má sousedka hluchý kočky :-(
Sendyx

#11 Příspěvek od Sendyx »

Na komáry to neúčinkuje.

Co se týče koček a jiného zvířectva, ono je dost pravděpodobné, že ten EAM má nad 20kHz velmi malou účinnost.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
jirkati

#12 Příspěvek od jirkati »

Tohle téma - plašení seroucích koček - tu bylo už několikrát a vždy skončilo do ztracena, protože řešení není.
Ze zoufalství jsem přes čidlo zapínal čerpadlo a stříkal vodu ze sudu. Ty svině po týdnu zjistily hranici a chodily metr za ni. Dost času jsem strávil s velkým prakem a kbelíkem kuliček z ložisk na verandě. Ty mrchy od té doby chodily za plot, když jsem na verandě nebyl sraly zase na trávník i na záhony.
Chemie proti kočkám sice částečně funguje, ale cenově je to nereálné.
Přiznávám, že moje nenávist ke kočkám se postupně přenáší i na jejich majitelky.
TAKJAN

#13 Příspěvek od TAKJAN »

Tohle bylo na myši, ale oscilátor byl přelaďován asi 5kHz, 20-25kHz přibližně vteřinově to bylo plynule rozmítaný. Celkem to působilo, teď se to válí u bráchy.
monterjirka

#14 Příspěvek od monterjirka »

No nekupte to za tu cenu...
Sice to má fungovat do 20kHz, ale kolem 25kHz by to zvládlo s přijatelnou účinností také...

Představte si psa, který zabere tak, že má "průvodce" problém, ho udržet...
Můstek s TDA 2006, cca na 24V, při buzení obdélníkem se ani nemusí moc chladit...

Zajímavé, že kočkám podobný zvuk (střídání tónů 18 a 24 kHz) nějak asi nevadí...

http://www.ame.cz/Reproduktor-SAL-KHS10 ... 10699.aspx
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Habesan »

t=75058&start=30
Myslím, že byla chyba mít omezený dosah té vody.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Součástky“