Záchrana dat z disku

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
standamajka

Záchrana dat z disku

#1 Příspěvek od standamajka »

Zdravím
mám prosbu zda se někdo nepokoušel opravit disk má tu vadu že se špatně rozbíhá motor i když jde volně a i když se rozběhne nenajedou snímače když jim trochu pomohu najedou na kraj ale je slyšet jak naříká měnič napětí na desce disku.Potřebuji zachránit data jinak bych to neřešil.Zkoušel jsem sehnat i jiný disk který by měl dobrou elektroniku avšak zatím marně.pokud by náhodou někdo měl rád koupím.
standa
Přílohy
PB040176.jpg
(280.14 KiB) Staženo 121 x
PB040175.jpg
(258.42 KiB) Staženo 144 x
PB040178.jpg
(276.24 KiB) Staženo 139 x
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Lukas-Peca »

Když jsi sundal kryt, můžeš ten disk klidně vyhodit, plotny a hlavy jsou poničené. Jediná možnost by byla oprava u firmy, ale je to velmi drahé.

Ve škole nám odešel server. Byly v něm čtyři disky v RAID a odešly všechny současně. Získání dat bylo drahé, zdlouhavé a nepovedlo se na 100 %.
pocitujlasku

#3 Příspěvek od pocitujlasku »

Pokial si ten disk otvoril, tak moznost zachranit data klesa rapidne k 0. Preco je asi hermeticky uzatvoreny? lebo kazde miniaturne zrnko prachu moze poskriabat povrch a znicit data. Uvedom si, ze ta hlavicka je par mikro metrov nad platnou, ktora sa toci 5400 ot/min. a ked sa medzi ne dostane necistota, tak to komplet doskriabe disk.
No vidis, a tak si sa bal
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Az take tragicke to nie je, narobi to mozno par vadnych sektorov.

Kedysi som mal v notebooku 4,3 GB disk, ktory sa tocil, ale cvakal - neuspesne sa pokusal citat, mal som ho aj otvoreny a nic som nezistil. Akurat to, ze ked som ho viackrat vypol a zapol, tak sa nakoniec rozbehol a normalne fungoval - a ked sa denne pouzival, tak nerobil problemy. Ked som ho po dlhej dobe tento rok skusal, tak zase po x pokusoch zacal fungovat, data boli citatelne.
pocitujlasku

#5 Příspěvek od pocitujlasku »

4,3Gb disk je v pohode, tam je velmi nizka hustota zaznamu. Ale pri tychto xxGB je kazda drobna necistota problem.
No vidis, a tak si sa bal
standamajka

#6 Příspěvek od standamajka »

rnbw píše:Az take tragicke to nie je, narobi to mozno par vadnych sektorov.

Kedysi som mal v notebooku 4,3 GB disk, ktory sa tocil, ale cvakal - neuspesne sa pokusal citat, mal som ho aj otvoreny a nic som nezistil. Akurat to, ze ked som ho viackrat vypol a zapol, tak sa nakoniec rozbehol a normalne fungoval - a ked sa denne pouzival, tak nerobil problemy. Ked som ho po dlhej dobe tento rok skusal, tak zase po x pokusoch zacal fungovat, data boli citatelne.

Ahoj
100% souhlas to otevření není kritické pokud to nedělám u kotle ve sklepě
standa
monterjirka

#7 Příspěvek od monterjirka »

Pokud se otevře disk, tak honem rychle zachránit co se dá... Nějaká šance je, že to chvíli vydrží.
PixelOrgy

#8 Příspěvek od PixelOrgy »

Ten disk bez krytu failne z dlouhodobejsiho hlediska. Otaceni ploten prachu skoro nedovoli usadit...

Jinak opravdu by bylo idealni sehnat jeste jeden a prohodit desku. Na amazonu se daji koupit, kolem 1000kc. Zalezi jestli za to ty data stoji

Stejne se obavam, ze problem bude spis mechanickyho razu, tipuju loziska
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

Já jsem aktivně zálohoval data z disku, co si občas klapnul, měl jsem strach, že odejde. A taky časem odešel. Jenže už předtím se stalo to, že při neustálém zálohování a průběžném ocházení disku se obsah některých souborů přepsal samýma nulama, i když velikost pořád souhlasila. Jenže až to člověk zjistí, tak už je většinou pozdě. Ověřujte si důležitý zálohy.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
serviceman

#10 Příspěvek od serviceman »

To znamená dělat po každém zálohování hromadný checksum.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Disk nedokaze urobit nuly v suboroch, ma predsa pokrocile mechanizmy na opravu dat (CRC). Ak sa nepodari data precitat ani s pomocou CRC, tak disk vrati chybu.

Ale ked ho pripojis cez nejaky smejdovy USB adapter s cinskym firmwarom, kde sa nikto ani nepokusil osetrit chybove stavy, tak potom to mozne je. Podobne ako USB flash disky, tie bez problemov vratia chybne data a tvaria sa, ze je vsetko OK.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ZdenekHQ »

Některý soubory nejsou samý nuly. Ale výsledek to nemění. Taky tomu nerozumím, právě proto jsem věřil záloze a nic nekontroloval. Systém FAT16 (nebo 32???) a WIN98SE. Už je to hezkých pár let.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
standamajka

#13 Příspěvek od standamajka »

Tak jsem ho objednal přes Ebay z Francie měl by tu být příští týden za 800,-Kč s poštou
-tady v Čechách jsem ho našel jen na www. krámky. cz ale telefon nikdo nebere.
Přehodím desku a uvidím a nebo plotny s motorem tady u tohoto typu to vypadá dost jednoduše,každopádně dám vědět jak to dopadlo.
standa
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Habesan »

HDD není hermeticky uzatvorený.
Je prachotěšně uzavřený a přes ty filtry se tlak vzduchu uvnitř vyrovnává s tlakem venku.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Kdysi v dobách W98 jsem zachránil z 10GB Fujistu disku s účetnictvím jedný malý cihelny. Disk jsem rozdělal a vhodným tlakem prstu zezhora na ložisko ramínka hlaviček začal disk číst. Asi něco odešlo na vystavování hlaviček. Prstem se ramínko asi nějak "zatlumilo" a disk se podařilo celý zkopírovat. Trvalo to sice celý den, ale byl jsem slavnej a štědře obdarovanej 8 paletama cihlových bloků, co se zrovna hodily bráchovi na stavbě RD. No a já z toho měl kulový, jen ten dobrý pocit a následná práce přidavače. :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“