Zahradní LED solárky

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Zahradní LED solárky

#1 Příspěvek od Celeron »

Včera jsem "sklidil" na zahradě svítítka, z 8 kusů nesvítila ani jedna. Půlka měla NiMh "odizolovanej" měděnkou, druha měla článek skoro na 0V. Kupodivu, všechny se po nabití chytly a na 10A rozsahu multimetru dávají zkratový proud 3-5A.
Koukám na zapojení svítítka a vypínač odpojuje komplet baterku. To je trochu na hlavu, nebylo by lepší nechat baterku zapnutou furt a vypínat jen přívod na LEDku? Prostě pokud by svítítko nevydrželo dlouho, tak by se vypla na pár dní LED a NiMh by se dobila.
Zkusil jsem 2 ks udělat na vypínací LED. Otázka ale je, jestli se v tom zapojení při nabíjení nepoužívá přechod LEDky na nějakou napěťovou stabilizaci třeba při intenzivním svitu a zda se bude s odpojenou LED nabíjet NiMh...
Nezkoušel jste někdo svítítka v týhle úpravě? Omlouvám se, vím, že už to tady někdo dokonce nedávno řešil ale nenacházím.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

V niektorych typoch sa skutocne odpoji len LED a nabijanie zostane fungovat.

Tie NiMH clanky su niekedy vadne takym sposobom, ze maju velke samovybijanie. Takze ich vsetky nabi a rano zmeraj. Tie, kde nameras menej ako 1,2V, vyhod.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Mám tam od loňska Eneloop 800mAh, ty moc samovybíjením netrpěj. Teď mě přišla SZ, že ten odpojovák baterky tam je kvůli bezpečnosti v přepravě, pokud by nebyla komplet odpojená baterka, nelze to dát do letadla a pod.
Jirka

rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Tak eneloop bude OK. Vadne byvaju tie noname clanky, co tam su z vyroby.

Vypinace hniju tiez a tiez vsetko ostatne, co je kovove a dostane sa tam voda :D
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Já mám nahnilý jen + kontaktní plošky pro NiMH. Jo a je to plný pavouků a podobný havěti. :wink:
Jirka

helios

#6 Příspěvek od helios »

Mne u niektorých vyhnili vypínače, u dvoch odhnili vývody zo soláru (plošky vývodov boli z napareného hnilíka na skle, opatrne som to naletoval, ale po roku to odhnilo znova). U všetkých som po dvoch - troch rokoch menil akumulátory, tie pôvodné NiCd mali zvod, po nabití nevydržali bez záťaže ani deň. Vymenil som ich za staré NiMH, vyradené kvôli zníženej kapacite.
Uvažoval som aj o náhrade aku superkapacitorom. Skúšal to niekto?
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“